EXCLUSIV Metoda secretă antiflagrant a şpăgarilor de la Stamora Moraviţa. Cum erau...

EXCLUSIV Metoda secretă antiflagrant a şpăgarilor de la Stamora Moraviţa. Cum erau botezaţi contrabandiştii

5
DISTRIBUIȚI

Frica de a nu fi prinşi în flagrant i-a făcut pe şpăgarii de la vama Stamora Moraviţa să-şi ia tot felul de măsuri de protecţie. Pe lângă portocala2clasicele monitorizări ale tuturor drumurilor de acces către şi dinspre vamă în momentul în care maşinile încărcate cu ţigări de contrabandă intrau din Serbia, membrii reţelei nu ezitau să verifice la sânge orice persoană suspectă. S-a ajuns până acolo, încât maşini considerate dubioase au fost urmărite de maşini ale vameşilor sau poliţiştilor de frontieră şi până-n Timişoara. Cei mai „unşi” dintre şpăgari aveau o metodă secretă împotriva unui eventual flagrant de mită. În aparenţă, fără nici un motiv ţineau în buzunar o portocală. Secretul consta în faptul că vitamina K, care se găseşte în coaja portocalei, lasă pe mâini urme asemănătoare substanţei fluorescente folosite pentru a se marca bacnotele la flagrantele de mită.


În cazul folosirii ulterioare a lămpii cu ultraviolete pentru dovedirea şpăgii primite, poliţiştii de frontieră şi vameşii credeau că nu se mai putea face diferenţa între marcajul de pe bani şi urmele lăsate de coaja de portocală. Aceştia se bazau pe faptul că ar fi ajuns să strângă în mâna portocala înainte de a fi prinşi şi să aibă o apărare serioasă la acuzaţia de luare de mită.

Existau coduri diferite folosite în discuţii pentru deosebirea contrabandiştilor şi implicit a sumelor de bani pe care urmau să le primească de la aceştia. În cazul transporturilor de zeci de baxuri înghesuite în maşini se vorbea despre „barje” sau „cargouri”, în timp ce cei care treceau cu câteva cartuşe de ţigări erau botezaţi „chiloţari”. Au existat situaţii când şpaga a fost luată în comun de poliţiştii de frontieră români şi sârbi în comun. Agenţii români au trecut de linia albă dintre cele două state şi împreună cu colegii lor din statul vecin şi-au luat „omenia” direct în parcarea din vama sârbă, pentru ca la intrarea în ţară lucrurile să se desfăşoare rapid. Şi sârbii mai veneau în vizită cu maşinile, în special pentru a-şi cumpăra băutură din duty-free-urile aflate în partea română.

5 COMENTARII

  1. Domnule Dragos Bota nu te’ai saturat sa mananci cxxxt? numai prostii spui si nimic adevarat, vrei sa atragi atentia publicului? ai atras’o doar pe a celor cu 4 clase.Felicitari!

  2. Mda. asa e…..Barjele erau din vremea embargoului cind se trecea benzina sau motorina….Din pacate vamesii nu au dat dovada de imaginatie….Sti cum se spune, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere… Oricum vor scapa cu bine si isi vor folosi inteligenta idoita de alcool la alte vami….Constanta,Otopeni….Asa o forta de munca (virgula) calificata si specializata e pacat sa fie irosita….Nu li se va intimpla nimic ! A fost doar un show mediatic……Prea multi bani in joc si cine dispune de atitia bani nu face o zi de puscarie….Arestul preventiv e o perioada de odihna pentru ei….. Suntem in RO, si daca 20 de ani nu s-a facut nimic, nici de acum inainte nu se va mai face !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.