Poliţia Locală, amendă pentru o fapte comisă când nu exista ca instituţie

Poliţia Locală, amendă pentru o fapte comisă când nu exista ca instituţie

16
DISTRIBUIȚI

Poliţia Locală reuşeşte să stabilească noi recorduri în privinţa aplicării legii – vrea să dea amenzi pentru o faptă care ar fi fost comisă politia locala timisoaraatunci când această instituţie nu exista şi la mai bine de şase luni de la presupusul eveniment. Administratorul unei societăţi comerciale din Timişoara s-a trezit în 18 aprilie a.c. cu o adresă din partea Poliţiei Locale prin care i se solicita să transmită datele personale ale celui care a parcat autoturismul firmei în data de 14 noiembrie 2010 pe „zonă verde sau destinată amenajării în acest scop” pentru a-l amenda. Interesant este că solicitarea a venit la mai bine de cinci luni de la constatarea faptei. În plus, Poliţia Locală a fost înfiinţată de abia de la 1 ianuarie. De altfel, în răspunsul în care administratorul a transmis datele solicitate, acesta a spus că ” ne exprimăm îndoiala că instituţia dvs.


înfiinţată, prin H.C.L. nr. 441/20.12.2010 şi care intră în vigoare la data de 01.01.2011, la o luna şi jumătate dupa data săvârşirii presupusei fapte contravenţionale poate să stabilească în sarcina conducatorului auto o contravenţie, la data săvârşirii faptei fiind lipsită de capacitate juridică.(…) Având în vedere faptul că presupusa contravenţie a fost săvârşită în data de 14.11.2010 va atragem atenţia că de la data săvârşirii faptei şi până la data prezentei(adrese, n.a.) au trecut 6 luni şi 6 zile, fiind depăşit termenul prevăzut de art. 13 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, care prevede: „aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei”.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Nicoleta Popa, a răspuns pe un ton extrem de agresiv că ” faptele au fost constatate de un agent constator împuternicit de primar. Din punctul meu de vedere este legal. Pe respectivul nu l-aţi întrebat câte adrese i-am trimis ca să ne răspundă? Dar nu înţeleg de ce mă întrebaţi pe mine ca purtător de cuvânt despre legalitatea pentru că nu am nici un fel de pregătire de specialitate. De ce nu-l întrebaţi pe jurist? Dacă au trecut cele şase luni, omul acela nu mai poate fi amendat”.

16 COMENTARII

  1. La steaua care-a rasarit
    E-o cale-atât de lunga,
    Ca mii de ani i-au trebuit
    Luminii sa ne-ajunga.

    Poate de mult s-a stins în drum
    În departari albastre,
    Iar raza ei abia acum
    Luci vederii noastre.

    Icoana stelei ce-a murit
    Incet pe cer se suie;
    Era pe când nu s-a zarit,
    Azi o vedem, si nu e.

    Tot astfel când al nostru dor
    Pieri în noapte-adânca,
    Lumina stinsului amor
    Ne urmareste înca.

    Versurile de mai sus apartin poetului nepereche, genialu’ Mitza Eminescu. Daca ar fi trait in vremurile noastre, ar fi scris poezia „Amenda” in locu’ poeziei „La steaua”.
    Pai cum poate, agentu’ constator sa constate o contraventie si sa dea amenda pentru o fapta care s’a petrecut inainte de nasterea lui.
    Coane Ciuhendu’le ai cam luat gusha cu astia. Pai, comunitarii (agentii, nu cainii) trebuiau sa dea amenda pana la data de 31.12, adeca pana sa inceapa sa bubuie dopurile de sampanie. Dupe este tardiv, ar trebui ca la derectoru’ de la Politia Comunitara sa’i imputi amezile nerezolvate pana de Revelion.
    Auchhh. Doare. Cred ca vechiu’ derector este acelasi cu noul derector. Durere mare si fara alifie.
    Inchei cu vorba ciorcovatzului: Sa alifiti bineeeeee.

  2. Hai ca nu pot sa cred ca suntem o tara de juristi si poeti !
    ATENTIE !
    Politia Locala s-a infiintat in anul 2010 conf L155/2010 si a intrat in vigoare pe 01.01.2011.O.K. si ce are una cu alta ?? Si Politia Comunitara avea competenta sa constate acest fel de contraventii, fapta s-a desfasurat in anul 2010 si de atunci institutia tot face comunicari catre cel ce cauta chihite avocatesti, iar in acest timp institutia si-a schimbat titulatura.
    Ce nu cunoaste el este ca termenul de prescriptie de 6 luni conf.O.G.2 pe care il invoca este reluat de fiecare data cand este citat de institutie sa transmita datele, fapt confirmat si de purtatorul de cuvant al institutiei.
    Regretabil cum presa se face partasa la asemenea surlicarii, aburici de mehala tu poti ramane intre stele si poate renunti la a mai maneliza numele Marelui poet national.

  3. @pasarea cu simturi mistice
    Ai fi facut mai bine sa ramai la sedintele de spiritism.
    Je lucreaza cu materialu’ clientului, adeca HCL 441/2010, care spune la art. 1 ca Politia Comunitara Timisoara se desfinteaza, iar la art. 2 spune ca se infiinteaza Politia Locala Timisoara. Prin urmare s’asa deci, Politia Locala este o institutie noua, nou’noutza, carele nu poate da amenzi pentru fapte intamplate inainte de nasterea ei. Tocmai de aceea am si invocat versurile: „Era pe când nu s-a zarit, / Azi o vedem, si nu e.” Politia Comunitara Timisoara era institutia abilitata sa dea amenzi pana la data de 31.12.2010 pentru fapte petrecute pana la aceea data. Faptele constatate si nesanctionate, Dumnezeu cu mila sau mai bine zis este problema persoanelor care nu si’au facut treaba. Asta se numeste neglijenta in serviciu, iar Consiliu’ Local si Curtea de Conturi poate sa impute persoanelor responsabile cuantumul amenzii.
    Referitor la prescriptia prevazuta de Ordonata 2 se pare ca nu ai citit articolul cum trebuie, scrie sus ca “aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei”. Nu cred sa ca acest termen se intrerupe odata cu aceea comunicare.
    Io cred ca in cazu’ de fata este vorba de neglijenta a unor „papagali comunitari” ca sa’l parafrazez pe danc.
    Referitor la comunicari, io stiu ca este obligatia institutiei sa comunice actele, doar in Timisoara am auzit ca primarele facea apel la firme sa vina sa’si ridice actele de la primarie ca n’are primaria bani de comunicari. Halal oras de cinci stele verzi am ajuns daca primaria nu mai are bani sa trimita comunicari la cetateni.
    In plus, daca firma nu a comunicat datele contravenientului, Politia Locala avea posibilitatea de a da o amenda de 800 de lei pentru necomunicarea actelor conform HCL 34/15.02.2011. Io presupun ca Politia Locala nu a solicitat firmei nici un fel de acte sau date si cand au vazut ca se apropie termenu’ de prescriptie au intrat in fibrilatii si au inceput sa faca adrese. Iar acu’ se dau victime.
    Inchei cu vorba ciorcovatzului: Sa victimizati bineeeeee.

  4. Stimabile! Chiar crezi ca daca amesteci Eminescu cu ordonante de guvern si hotarari locale din Timisoara sau pretutindeni pari mai credibil ?
    Se pare ca prin trimitere la legi nu dai randament, crezi sau esti sigur ca citarea duce la reluarea termenului ?
    Hai sa explic altfel :
    In ce lege se prevede ca schimbarea titulaturii institutiei duce la anularea tuturor actiunilor desfasurate de institutia precedenta ? Am mentionat faptul ca si Politia Comunitara avea competenta in acest domeniu, anularea aceste actiuni desfasurate nu poat fi anulate decat de termenele si conditiile O.G.2 adica 30 zile de la data constatarii ori omisiuni si incoerente in P-V-ul de constatare, lipsa martorilor ori probei…ma opresc din credinta ca sunt naiv sa discut cu un necunoscut ce amesteca mere cu pere si rezulta micsunele.

    Deci cand Militia s-a transformat in Politia au fost anulate toate contraventiile si infractiunile ce le aveau in desfasurare institutia respectiva…HAHAHAhahaha !

  5. o pasare cu simturi mistice -doua constatari:2.esti maidanez local si 2.esti prost de puti baiatule.
    Tampitul de Cojan ar trebui sa va invete sa aplicati legea si nu sa o incalcati.In og2…nu scrie nicaieri ca „termenul de prescriptie de 6 luni conf.O.G.2 pe care il invoca este reluat de fiecare data cand este citat de institutie sa transmita datele”-nu zau !parerea ta si a celor atat de tampiti ce va conduc.De asta pierdeti in instanta procesela fiindca atat va duce capul….vai de mama voastra.Cand va pica Ciuhandu si jigodii din jurul lui o sa va duceti naibii si voi cu pseudopolitia locala…..

  6. @……
    Nu trebe sa te cobori la nivelu’ unor „papagali comunitari”. Astia este mai prosti decat cainii comunitari. Cainii comunitari macar asteapta culoarea verde a semaforului si atunci trec strada.
    Ca militzienii comunitari nu cunosc legea, este un lucru stiut. Daca ar fi citit articolu’ atent, ar fi vazut ca procesu’ verbal nu este intocmit inca, fiind in faza de obtinere a numelui contravenientului. Greseala este a institutiei, mai bine zis a unor persoane din institutie care nu si’au facut treaba. Astfel, bugetu’ local a fost pagubit deoarece nu mai incaseaza amenda. Agentu’ constator trebuia sa intocmeasca procesu’ verbal pana la implinirea termenului de 6 luni.
    @pasarica
    Militia nu s’a desfintat in 1990. Ea doar si’a schimbat numele in Politie. D’aia toate contraventiile, dosarele si alte cele nu au fost lovite de nulitate.
    In cazu’ Politiei Comunitare, repet inca odata: Ea s’a desfintat. Repet, s’a desfintat. Asa poate intelegi mai bine. E mai greu cu legile si actele normative la comunitari, travestiti peste noapte in po(li)tai comunitari.
    Inchei cu vorba ciorcovatzului: Sa desfintati bineeeeee.

  7. Prin faptul ca jignesti nu poti sa dovedesti decat limita bunului simt dobandit.Ai facut cele mai proaste doua supozitii , constatari inseamna altceva.
    Tu nu ai capacitatea sa cuprinzi si nici rabdarea sa intelegi, aici sunt doua probleme distincte :
    1.Cand o institutie isi schimba titulatura, faptul in sine nu anuleaza actiunile in derulare.
    2.Dupa umila ta inteligenta, de ce nu tragem toti de aceste termene de prescriptie si scapam o tara intreaga de plata amenzilor sau chiar de infractiuni respectand proportiile termenelor ?
    Una era ca termenul de prescriptie sa curga din vina politiei pentru ca nu a facut demersurile necesare si alta este cand cel citat nu colaboreaza.Suntem o tara de poeti si juristi…

  8. @pasarica … mistica
    Daca ai citi HCL 441/2010 nu ai mai vorbi asa, dar pentru a nu dezinforma facem un copypaste de pe site’ul primariei Timisoara:

    Hotararea Consiliului Local 441/20.12.2010
    privind infiinţarea instituţiei publice de interes local cu personalitate juridic – Direcţia Poliţiei Locale Timişoara, aprobarea Organigramei, a Statului de funcţii şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare

    Consiliul Local al Municipiului Timisoara

    Având în vedere Referatul nr.42320/08.12.2010 al Primarului Municipiului Timişoara, domnul GHEORGHE CIUHANDU.
    Având în vedere avizele Comisiei pentru studii, prognoze, economie, buget, finanţe, impozite si taxe, Comisiei pentru dezvoltare urbanistică, amenajarea teritoriului şi patrimoniu, Comisiei pentru administrarea domeniului public şi privat, servicii publice şi comerţ, regii autonome şi societăţi comerciale, Comisiei pentru administraţie locală, juridică, ordine publică, drepturile omului şi probleme ale minorităţilor, Comisiei pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, sanatate, protecţie sociala, turism, ecologie, sport şi culte din cadrul Consiliului Local al Municipiului Timişoara.
    Având în vedere prevederile Legii Poliţiei Locale nr.155 din 12.07.2010;
    În conformitate cu prevederile art. 36 alin(2), lit.a) şi alin (3) lit. b) din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, republicată şi modificată;
    În temeiul art.45 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, republicată şi modificată;

    HOTARASTE

    Art. 1: Începând cu data de 01.01.2011 se desfiinţează Serviciul Public – Direcţia Poliţia Comunitară Timişoara – entitate publică fără personalitate juridică, aflat în subordinea Consiliului Local Timişoara.

    Art. 2: Începând cu data de 01.01.2011 se înfiinţează Direcţia Poliţiei Locale Timişoara ca instituţie publică de interes local cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timişoara prin preluarea posturilor şi personalului poliţiei comunitare, precum şi ale structurilor din aparatul de specialitate al primarului responsabil cu controlul privind disciplina în construcţii, protecţia mediului şi comerţ.
    La nivelul 2 de execuţie, atribuţiile privind subordonarea Serviciului Ordine Publică, Serviciului Circulaţie Rutieră, Biroului Dispecerat şi Intervenţii Rapide, Serviciului Protecţia Mediului, Serviciului Inspecţie Comercială şi a Serviciului Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal vor fi departajate şi împărţite pentru încă un director executiv.

    Art. 3: Se aprobă Organigrama, Statul de funcţii şi Regulamentul de organizare şi funcţionare ale Direcţiei Poliţiei Locale Timişoara, conform Anexelor 1, 2 şi 3 care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

    Art. 4: Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Direcţiei Poliţiei Locale Timişoara, se asigură din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul local.

    Art. 5: Direcţia Poliţiei Locale Timişoara va prelua, în condiţiile legii, patrimoniul Serviciului Public – Direcţia Poliţia Comunitară Timişoara.

    Art. 6: Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredinţează Direcţia Poliţiei Locale Timişoara.

    Art.7: Prezenta hotărâre se comunică:
    – Instituţiei Prefectului – Judeţul Timiş;
    – Primarului Municipiului Timişoara;
    – Serviciului Juridic;
    – Direcţiei Economice;
    – Direcţiei Patrimoniu;
    – Direcţiei Dezvoltare;
    – Direcţiei Comunicare
    – Direcţiei de Mediu;
    – Direcţiei Tehnice;
    – Instituţiei Arhitectului Şef;
    – Direcţiei Poliţiei Locale;
    – Direcţiei Fiscale;
    – Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara;
    – Biroului Control Intern şi Managementul Calităţii;
    – Mass – media locale.

    Presedinte de sedinta
    PETRU EHEGARTNER

    Ce citim din acest HCL?
    1. Se desfinteaza Politia Comunitara, entitate fara personalitate juridica.
    2. Se infiinteaza POlitia Locala, entitate cu personalitate juridica.
    Deci, vorbim de doua cestiuni diferite. Daca nu ai habar ce inseamna personalitatea juridica, cestiune invatata in anu’ intai la Motica la Drept care tine de abece’ul meseriei de jurist, deja vorbim degeaba. Nu mai are rost sa intram in profunzime si sa comentam despre institutia prescriptiei.
    Deci, sper ca te’ai lamurit ca vorbim de doua entitati distincte. In plus, nu scrie ca institutia nou infiintata preia atributiile, actele si dosarele institutiei desfintate. Scrie doar de personal. Adeca comunitarii devin locali.
    Referitor la prescriptie, in OG 2/2001 la art. 13 alin. 1 spune ca: „aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei”. Nu exista in tot cuprinsul Ordonantei o cauza intrerupere a prescriptiei. Io cred ca matalutza confunzi civilu’ cu contraventionalu’ (carele mai este numit in doctrina juridica si „micu’ penal”). In civil exista cauze de intrerupere a prescriptiei in cazul notificarii debitorului de catre creditor. Aici nu este cazu’. Dar deja intram prea in profunzimea dreptului romanesc si simt ca te’am pierdut deja pe parcurs.
    Oricum mai studiaza si apoi comenteaza.
    Inchei cu vorba ciorcovatzului: Sa comentati bineeeeee.

  9. De unde se vede ca postacii comunitari limbisti, cand nu mai au argumente, posteaza prostii in speranta aruncarii in derizoriu a comentariilor.
    Daca cu misticismu’ nu mai merge, urmeaza sfaturile medicale.
    Inchei cu vorba ciorcovatzului: Sa limbiti (lingeti) bineeeee.

  10. DOMNULUI jurnalist D. Bota, mi-a facut realmente „placere” sa discut cu dvs., ne-am cunoscut exact la final……oricum ma indoiesc de capacitatile dvs. jurnalistice dat fiind tonul de superioritate folosit la discutia noastra, sa nu pomenesc de amenintarea de la sfarsitul discutiei.
    Oricum succes in cariera…..eu personal ma retrag din aceasta activitate fapt pt. care nu veti mai fi nevoit sa aveti asemenea discutii neplacute si acide. referitor la legalitate, exista o instanta care poate decide legalitatea sau ilegalitatea. Sanatate

  11. Domnule ”jurist” aburit! Am foarte multe argumente, doar ca m-am hotarat sa nu ma pun cu toti deviatii si psihopatii.Dupa limbajul folosit dati dovada de probleme cu nervii.
    Nu suntem noi vinovati ca va bagati intr-o palarie prea mare si aveti fixatii despre anumite aspecte.
    Este ultima oara cand raspund, din doua una, ori doriti neaparat sa faceti trafic acestei fituici, pentru o vodka servita dupa colt, ori varianta mai grava transmiteti din cladirea cu multe geamuri, sectia furiosi si atunci… aveti dreptate in tot ce afirmati !
    Totusi in speranta ca exista si momente de luciditate am sa desciu cateva argumente :
    1.Afirmatia ca Militia s-a transformat in Politia doar prin schimbarea denumirii m-a convins ce si cat, adica atributiile,drepturile si obligatiile au ramas aceleasi ???? nu si-au transformat statutul din cel militar in cel de functionari publici? si din organ de represiune au devenit serviciu public in slujba cetateanului…?
    2.Se vede ce specialist sunteti din moment ce ati ramas socat pe hotararea de consiliu si va limitati doar la aceasta.
    Intreb : Daca maiine un primar propune intr-o sedinta de consiliu si membri aproba, primarul poate infiinta o grupare militara dotata cu tancuri ? Pai NU! DE CE ? pentru ca este ilegal! de ce ? Pentru ca nu are o lege, o H.G.prin care sa-i permita aceasta…concluzia ? Politia Locala se infiinteaza pe plan local prin hotarare de consiliu DAR IN BAZA L155/2010 si H.G.R.1332/2010.Acolo exista conditiile,felul cum se procedeaza cu patrimoniile,bunurile, lucratorii,contractele si atributiile ce au continuitate… se preiau.
    3.In speta data, unii se fac ca ploua si nu pricep ca institutia si-a facut datoria si a citat persoana fizica/juridica in timp util si termenii legali.
    Deci recomandati sa nu raspundem citarii chiar cu riscul sa fim sanctionati, pentru a scapa de o fapta comisa, pana trece termenul de prescriere…Sanatate si ADIO !

  12. @pasarica
    Gresit.
    Je recomand sa nu incalcati legea. Aici este vorba de neglijenta unor politzai comunitari sau locali care nu si’au facut treba la timp. Daca ipochimenii isi faceau treaba la timp, x’ulescu asta nu ar fi dat cu tifla politzailor.
    Este gresela lor ca nu l’au citat la timp si uite cum bongetu’ local pierde bani. Dar entereseaza pe cineva.
    Inchei cu vorba ciorcovatzului: Sa citati bineeeeee.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.