Îndemnul PRESSALERT.ro la premiile Clubului Român de Presă: „investigaţi ca să rezistaţi”

Îndemnul PRESSALERT.ro la premiile Clubului Român de Presă: „investigaţi ca să rezistaţi”

0
DISTRIBUIȚI

Premiile Clubului Român de Presă (CRP), aflate la cea de-a X-a ediţie, au fost decernate, aseară, reînnoind o tradiţie, după o absenţă de doi ani a acestor distincţii. Gazda ceremoniei de decernare a Premiile pentru creaţie jurnalistică, ediţia 2011, a fost preşedintele CRP, Indira Crasnea. „Sper să petrecem câteva momente agreabile, aşa ca în familie”, a spus Indira Crasnea, în debutul ceremoniei, exprimându-şi totodată speranţa că jurnaliştii vor avea ocazii mai numerose să se întâlnească.

Crasnea a subliniat că prin acordarea premiilor CRP, anul acesta, a fost reînnoită o tradiţie, după o absenţă a acestor distincţii timp de doi ani. „Cred că este important că le-am făcut anul acesta, ca un semn de optimism. (…) E important ca presa să privească cu încredere spre viitor”, a spus preşedintele CRP. Indira Crasnea a mai menţionat că această ediţie a Premiilor pentru creaţie jurnalistică a fost mai puţin conformistă în alcătuirea juriilor, iar „palmaresul arată că există mult talent în presă”, premianţii fiind şi din generaţii diferite. Totodată, a fost primul an în care premiile au fost susţinute financiar de companii membre ale CRP, a mai spus Crasnea.

În cadrul galei, premiul pentru Ştire de agenţie i-a fost acordat jurnalistului Ovidiu Vanghele, de la Mediafax, pentru o ştire despre stenogramele cazului Cătălin Voicu: „Voicu: Unim DNA cu DIICOT, îl aducem pe Miclescu de la pensie; Al. Mazăre: Şi nu ne ia iar pe noi?”. Membrii juriului la secţiunea Ştire de agenţie au fost Cristina Liberis (TVR) şi Vlad Petreanu (B1 TV), iar premiul a fost sponsorizat de Kanal D.

Distincţia pentru Editorial, presă scrisă i-a revenit lui Andrei Crăciun (Adevărul), pentru editorialul „Geniul”. Membrii juriului la această categorie au fost Cornel Mihai Ungureanu (Adevarul de SearăCraiova) şi Vlad Mixich (Hotnews), iar premiul a fost sponsorizat de Societatea Română de Radiodifuziune.

Tot de la Adevărul, Alex Nedea a fost premiat la categoria Anchetă, presă scrisă, pentru investigaţia „Lagăre în numele Domnului”. Acesta a spus că speră ca premiul acordat să fie o încurajare pentru toţi colegii din presă, în timp ce Dragoş Boţa, membru al juriului, i-a îndemnat pe ziarişti: „Investigaţi, ca să rezistaţi!”. Jurizarea la categoria Anchetă, presă scrisă a fost făcută de Dragoş Boţa (www.pressalert.ro,Timişoara) şi Ovidiu Nahoi (Adevărul Europa), iar premiul a fost sponsorizat de Mediafax Group.

Înainte de decernarea premiului pentru Reportaj, presă scrisă, Indira Crasnea a precizat că la această categorie au fost înscrise cele mai multe materiale – 56.

La această categorie, au fost premiaţi Simina Mistreanu (Decât o revistă), pentru reportajul „Alegerile Danei”, şi Vlad Odobescu (Evenimentul Zilei), pentru reportajul „Revelionul unui figurant”.


Juriul a fost format din Adrian Cercelescu (Jurnalul Naţional) şi Adrian Ardelean (Europa FM), sponsorul fiind Europa FM/ Lagardere.

Simina Mistreanu nu a putut participa la ceremonia de premiere, fiind în prezent în Statele Unite ale Americii cu o bursă de studiu în jurnalism. „Sper să se întoarcă şi mai talentată”, a spus Indira Crasnea.

În ceea ce-l priveşte pe celălalt câştigător la categoria Reportaj, presă scrisă – Vlad Odobescu -, Indira Crasnea a precizat că reporterul este „din nefericire ex-Evenimentul Zilei”. „Mulţumesc celor care permit şi care mai încurajează joaca în presă”, a spus Vlad Odobescu la primirea premiului.

Premiile cross-media au fost acordate pentru Jurnalism economic, Jurnalism cultural, Jurnalism sportiv şi Interviu.

La prima categorie, Jurnalism economic, cross-media, au fost două câştigătoare – Iuliana Roibu (BusinessMagazin), pentru cover story-ul „Zece motive pentru scumpirea benzinei”, şi Gabriela Gugeanu Baiardi (TVR Iaşi), pentru „Fantomele industriei socialiste”. La această categorie, membrii juriului au fost Claudiu Vrînceanu ( www.wall-street.ro) şi Mihaela Pantea (Forbes România), iar premiul a fost sponsorizat de Adevărul Holding.

\La categoria Jurnalism cultural, cross-media, premiul i-a fost decernat Ancăi Mateescu (SRR-Radio România Cultural), pentru trei materiale – „Vocile memoriei – In memorian Adrian Păunescu” (împreună cu Eugen Lucan), „Literatura ca destin – Andrei Pleşu” şi „Literatura ca destin – Herta Muller”. Jurizarea a fost făcută de Tudor Călin Zarojanu (TVR) şi Iulia Popovici (Observator Cultural), iar sponsorul premiului a fost Pro TV. „Avem două breaking news: cultura există şi presa culturală există”, a spus Zarojanu, la decernarea premiului.

La categoria Jurnalism sportiv, cross-media câştigătorul a fost Romeo Chiriac (Mediafax), pentru focusul „Fotbal sub ape la Ada Kaleh”. Potrivit Indirei Crasnea, anul acesta este pentru prima dată când o agenţie de presă ia un premiu şi la altă categorie decât Ştire de agenţie. Membrii juriului au fost Adrian Soare (RRA) şi Răzvan Ioan Boanchiş (Naţional), iar premiul a fost sponsorizat de Societatea Română de Radiodifuziune.

Răzvan Butaru (TVR) a fost ultimul premiant al serii, la categoria Interviu, cross-media, pentru interviul cu părintele Nicolae Bordaşiu. Juriul acestei secţiuni a fost alcătuit din Răzvan Mitroi (Financiarul) şi Ion Ioniţă (Adevărul), iar sponsorul premiului a fost Mediafax Group.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.