Vameşul arestat pentru sprijinirea unei evaziuni de peste 11,7 milioane lei, pus...

Vameşul arestat pentru sprijinirea unei evaziuni de peste 11,7 milioane lei, pus şeful Juridicului

0
DISTRIBUIȚI

Un fost şef de vamă, care a fost arestat într-un dosar al DIICOT fiind acuzat că a sprijinit un grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală, este din nou pe o funcţie cheie. Procurorii l-au reţinut, în octombrie 2010, pe Claudiu Monea, la vremea respectivă directorul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, acuzat că, împreună cu Dorel Ciobanu, sef Birou Supraveghere Produse Accizate, a sprijinit activitatea unei grupări specializată în evaziune fiscală cu combustibili,condusă de braşoveanul Cecilian Morcov, prejudiciul fiind de peste 11,7 milioane lei. Vameşii au fost acuzaţi că „au sprijinit membrii grupului şi  i-au consiliat cu privire la modul de depunere a situaţiilor privind mişcările de produse energetice şi/sau încasarea contravalorii accizei aferente livrărilor din antrepozitele fiscale către bugetul de stat, au certificat Documentele Administrative de Însoţire (DAI) şi au împiedicat orice control, deşi antrepozitele erau nou înfiinţate şi tranzacţionau cantităţi mari de produse energetice”. Cei doi vameşi au fost arestaţi de Curtea de Apel Braşov pentru sprijinira unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală şi fals intelectual. Jurnalul Naţional a dezvăluit că în cadrul acestei anchete, procurorii îl investighează şi pe şeful ANAF, Sorin Blejnar.


„Din eşalonul de con­du­cere şi consiliere (al grupării cer­ce­tate – n.r.) face parte şi şeful ANAF, So­rin Blejnar, zis Naşul Mare, care, în schimbul prestaţiilor şi in­ter­ven­ţiilor la autorităţile competente din teritoriu (autorizări antrepozit fis­cal, variante de evaziune, declarare fic­tivă a livrărilor intracomunitare, contracte de management, închiriere etc.), ar fi pretins 3 mi­lioane de euro, su­mă ce urmează să-i fie virată în­tr-un cont la o bancă din străi­nă­tate”, se arată într-un document  aflat din dosar citat de JN. După ce a fost eliberat din arest, Claudiu Monea a fost consilier juridic. De o săptămână ocupă o nouă funcţie importantă – a câştigat concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al serviciului juridic al Direcţiei Regionale Vamale Interjudeţene Braşov.  Dosarul în care este inculpat Monea, este şi acum în ancheta procurorilor DIICOT.

Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat pentru PRESSALERT.ro că nu ştie nimic de această numire pentru că „eu numesc şefii de regionale, nu mă ocup şi de şefii de servicii. Chiar dacă se spune în public că este sunt şeful peste toate, nu este chiar aşa. Nu cunosc nimic despre această numire. Concursul pentru aceste funcţii sunt organizate de Agenţia Naţională a Funcţionarului Public. Ce a apărut în presă despre legătura mea cu acel dosar era o speculaţie. S-au potrivit nişte lucruri ca să se dea în mine. Ce legături să am cu oameni pe care nu-i cunosc?”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.