Colterm-ul, modernizat ca să nu se scumpească gigacaloria

Colterm-ul, modernizat ca să nu se scumpească gigacaloria

0
DISTRIBUIȚI

Un nou proiect a fost demarat,  astăzi, de administraţia locală din Timişoara, evident, fără vreo legătură cu campania electorală şi doar spre binele şi confortul cetăţenilor. Este vorba despre lucrări care se vor efectua la Colterm în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură.  Proiectul prevede retehnologizarea a două cazane de apă fierbinte din CET Centru, retehnologizarea a trei cazane de abur din CET Sud, instalaţie nouă de desulfurare în CET Sud, retehnologizarea pompelor de transport din CET Centru şi CET Sud. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 255 milioane de lei, în mare parte fonduri europene. „ Pe termen lung, obiectivul este scăderea emisiilor de dioxid de sulf şi oxizi de azot, şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a sistemului de încălzire,  de care beneficiază 70.000 de gospodarii”, se spune în proiect.


Nici vorbă de scăderea facturilor la încălzire. Ba mai mult, retehnologzarea  se va lăsa şi cu disponibilizări. 120 de oameni vor pleca din Colterm la finele anului. În plus, îmbunătăţirea eficienţei energetice, despre care se vorbeşte în proiect, este şi ea limitată. Nu de alta,  foarte multe blocuri din Timişoara nu sunt izolate termic, iar pirderile de căldură sunt la rang de lege.

Prezent la conferinţa de presă ocazionată de demararea proiectului, directorul Colterm, Ilie Pampu, a asigurat că preţul gigacaloriei nu va creşte şi a pledat, execesiv, pentru încălzirea centralizată, asta pentru că, spune domnia sa, preţul cărbunelui nu are fluctuaţii precum cel al gazului, iar costurile sunt mai convenabile.  Primarul Gheorghe Ciuhandu a ţinut o cuvântare  în care nu a pierdut ocazia de a se plânge de birul dat de Primărie pentru subvenţionarea preţului  gigacaloriei. Soluţia, simplă. Limitarea consumului de gaz, creşterea consumului de cărbune, şi…dezvoltarea economică a oraşului, care va duce la o creştere a veniturilor populaţiei, crede Ciuhandu. Astfel, timişorenii vor suporta mai uşor costurile cu întreţinerea, căci preţul gigacaloriei nu poate fi mai mic, asigură primarul şi directorul Colterm, la unison.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.