Serie de incidente la referendum. UPDATE 12 Cum s-a protestat în secţia...

Serie de incidente la referendum. UPDATE 12 Cum s-a protestat în secţia 108

5
DISTRIBUIȚI

Ziua referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a început relativ calm. Primele probleme de la secţiile de votare au fost semnalate de liberali care au  sesizat faptul că la secţiile de la  Grupul Şcolar „Grigore Moisil” o persoană îi notează pe cei care intră la vot, iar la o secţie de pe strada Mureş se fac fotografii. O situaţie mult mai gravă a fost sesizată la Teremia Mare unde primarul PD-L, Cosmin Sântean, s-a pus în faţa secţiei de votare şi i-a ameninţat pe localnici că dacă merg să voteze nu vor mai primi ajutoare. Poliţia a fost sesizată, urmând să facă verificări. „Stăteam cu doi angajaţi de ai mei peste drum de secţie. Vorbeam de ale noastre. Am stat vreo jumătate de oră acolo, dar n-am îndemnat pe nimeni să nu meargă la vot”, a susţinut primarul PD-L.

UPDATE 1 Pedeliştii au sesizat şi ei probleme, printre reclamaţii aflându-se faptul că s-a permis unui alegător să voteze pe listele suplimentare, deşi avea flotant în Timişoara şi refuzul unor preşedinţi de a elibera copii după listele suplimentare. De asemenea, pedeliştii au anunţat că vor face plângeri penale împotriva a cinci timişoreni care au votat la secţia 40 pe listele suplimentare, deşi sunt din Timişoara.

UPDATE 2 PNL Timiş a depus, până la ora 11, şase contestaţii la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Timiş. Liberalii timişeni acuză că  anumite persoane stau în faţa secţiilor de votare şi notează pe tabele toate persoanele care intră în secţii, legitimându-se ca fiind anagajaţi  ai Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, iar alţii recunoscând că sunt reprezentanţi ai PDL,dar fară a se legitima în faţa poliţiştilor. „Prin metoda tabelului au fost intimidaţi, dis de dimineaţă, timişorenii de la următoarele secţii de votare: 27, 28, 29, 30, 23, 24, 45, 46, 1, 2, 31, 39, 60, 73, 74, 75, 76, 81, 135, 136, 124, 199, 200, 201, 202, 205, 208, 209, 191, 192, 193, 194, 208, 178. În urma acestor sesizări, PNL Timiş, prin reprezentanţii săi, a făcut verificări la 10 secţii dintr-un singur colegiu şi situaţia a fost similară, persoanele cu tabel fiind prezente la toate secţiile verificate. O altă sesizare depusă de către PNL Timiş la BEJ se referă la oraşul Deta, unde cetăţenii care au dorit să voteze au sesizat că viceprimarul PDL, Gherhard Samantu, are aceeaşi metodă de intimidare. Pe această speţă s-au făcut mai multe sesizări la BEJ ”, se arată în comunicatul emis de PNL Timiş. Răspunsul primit de reclamanţi de la BEJ arată că „potrivit dispoziţiilor art. 33, alin.3 din Legea 3/2000 „în afară de membri biroului electoral al secţiei de votare şi de delegaţii acreditaţi de BEC, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare. Prin zona de votare se înţelege perimetrul de 500 m din afara localului de vot”. Biroul electoral Central, sesizat de BEJ a răspuns că „ preşedinţii secţiilor de votare unde se semnalizează astfel de nereguli au dreptul şi obligaţia de a lua măsurile ce se impun sesizând forţele de ordine puse la dispoziţia sa, potrivit art. 33, al. 4 din Legea 3/2000”. Ulterior, liberalii au cerut ca dispoziţia BEC să fie comunicată către preşedinţii secţiilor de votare.

UPDATE 3 O tânără, aflată la ieșirea din secția 4 din Timișoara, a fost ridicată de polițiști pentru audieri după ce consilierul local liberal Ciprian Jichici a sesizat la 112 faptul că femeia nota cine ieșea de la vot. „După ce am ieşit am observat că tânăra, care era însoţită de un domn mai în vârstă, avea un tabel după modelul folosit de PD-L. Când i-am întrebat ce fac acolo, bărbatul mi-a răspuns. Nu e treaba ta, domnuile Jichici, după care el a dispărut. Dacă nu e treaba mea, am considerat că e treaba autorităţilor şi am sunat la 112”, a povestit consilierul. După o primă discuţie cu jandarmii sosiţi la faţa locului, tânăra a încercat să-şi piardă urma. „Făceam un sondaj de opinie pentru mine, personal. Care e treaba? Nu e voie? Nu lucrez la nici un institut? Ce, nu e voie să faci sondaje?. Nu sunt membru PD-L”, le-a spus tânăra jurnaliştilor. După ce s-a îndepărtat aproximativ o sută de metri de secţie, vorbind agitată la telefon, a fost oprită de un jandarm care a fugit pe urmele sale şi ulterior urcată într-o maşină de  Poliţie pentru a fi dusă la audieri. În zonă a apărut şi bătrânul care o însoţea,  care a susţinut că „nu aveam nici o treabă cu nici un sondaj.


Nu mai are voie omul să stea pe o bancă?”.

UPDATE 4 Reprezentanţii PD-L au reclamat faptul că de la secţia 11 a plecat urma mobilă la Spitalul Municipal din Timişoara pentru a vota 107 persoane, deşi există doar 97 de semnături.

UPDATE 5 PNL Timiş a depus încă două contestaţii la BEJ Timiş cu privire la neregulile de la Secţia de votare nr. 40 din Timişoara – de la Şcoala Generală. numărul 19, de pe  Bulevardul Cetăţii.  În prima plângere, liberali acuză că „ preşedintele secţiei de votare nr. 40 a pus la dispoziţia reprezentantului PDL din secţia de votare xerocopii ale listelor suplimentare. Aceasta a părăsit secţia de votare, a mers la secţia de poliţie unde a verificat datele de identificare ale persoanelor de pe aceste liste ”. Cea de-a doua reclamaţie se leagă de faptul că „organele de poliţie au mers acasă chiar la unul din reprezentanţii unui partid în secţia de votare 40 (UNPR), care votase pe lista suplimentară. Organele de poliţie s-au deplasat la adresa reprezentantului UNPR din această secţie în urma verificărilor făcute chiar de reprezentantul PDL din secţia 40”. Liberalii solicită schimbarea reprezentantului PD-L din secţia de votare precum şi a preşedintelui secţiei „ deoarece comportamentul acestora este părtinitor şi ilegal”. „Orice reprezentant al unui partid în secţia de votare are dreptul să facă, pe propria cheltuială, copii după listele suplimentare, conform hotărârii BEC nr. 10 H din 16/7/2012”, a declarat Oana Gaita, putător de cuvânt al PD-L Timiş pentru PRESSALERT.ro. Acesta a ţinut să le transmită adversarilor politici „ să consulte cu atenţie legislaţia înainte de a face sesizări privind tentative de fraudă sau acte ilegale”.

UPDATE 6 Democrat liberalii au sesizat faptul că la Becicherecu Mic o familie s-a trezit acasă cu urma mobilă, deși  nu a solicitat acest lucru. În urma verificărilor s-a stabilit că exista o cerere pentru urnă, dar care ar fi fost falsificată. În aceste condiţii s-a solicitat anularea voturilor din urna mobilă.

UPDATE 7 Poliţiştii au ridicat şase persoane de la ştrandul „No Name” şi „Heanven” pentru a le ancheta sub acuzaţia de mită electorală. Asta după ce pe pagina de Facebook a ştrandului s-a anunţat intrarea gratuită pentru cei care vor dovedi că au fost la referendum. Conform Poliţiei, printre cei anchetaţi la secţia 2 sunt atât angajaţi ai ştrandului, cât şi persoane care au beneficiat de gratuitate. Conform comunicatului oficial al Poliţiei ” toate persoanele care prezentau dovada că au mers la vot arătând actul de identitate cu ştampila specifică, nu au mai plătit intrarea la ştrand, respectiv 13 lei şi 10 lei”. Interesant este faptul că operaţiunea poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor a beneficiat de suportul celor de la Serviciul de Operaţiuni Speciale, structura MAI specializată în filaje şi flagrante şi folosită, în special, în documentarea cazurilor de crimă organizată.

UPDATE 8 Liderii USL Timiş, Nicolae Robu şi Titu Bojin, au declarat , în cadrul unei conferinţe de presă că speră ca până la închiderea urnelor prezenţa în Timiş să fie mai bună ca la alegerile locale, când a fosr de aproape 50%. Cei doi au reclamat presiunile care se fac asupra oamenilor în comunele cu primari PD-L. În cazul în care prezenţa va fi mai slabă ca la locale, Bojin a anunţat că „vom face, oricum, analize pe fiecare localitate. Cei care se văd pe funcţii şi nu-i mai interesează referendumul vor fi sancţionaţi”.

UPDATE 9 Pedeliştii au sesizat faptul că în localitatea Ianova s-a plecat cu urma mobilă prin sat, deşi nu ar fi existat nici o solicitare în acest sens. Aceeaşi situaţi s-ar petrece, conform aceleiaşi surse, şi la Secaş.

UPDATE 10 Din cauza furtunii, două geamuri de la sala de sport a Liceului Electrotimiş s-au spart şi membrii secţiilor de votare au anunţat pompierii. Procesul de votare la secţiile de vot 152 – 155 a fost suspendat pentru 30 de minute, timp în care ISU a securizat zona.

UPDATE 11 Furtuna a întrerupt alimentarea cu energie electrică a secţiei de votare de la Beba veche şi de la secţiile 68, 69, 70 şi 71 din Timişoara. Aici se votează la lumânare şi lanternă.

UPDATE 12 În secţia 108, două persoane au venit să voteze, însă după ce au primit buletinele de vot le-au rupt în faţa comisiei.

https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gif

5 COMENTARII

  1. Ce treaba avea el acolo im alt loc nu putea vorbii citez: „” de ale noastre”” Dele voastre sa vobesti acasa, prim[rie sau plaje „d -le” primare p.d.l.

  2. Ia mergi tu pe la Faget sa vezi acolo autocarele de la Atlassib aliniate; azi am vazut intre Deva si Faget 10 autocare Atlassib si politia le facea partie

  3. In panica lor, basistii au primit ca sarcina sa faca o numarare a persoanelor care voteaza ca dupa aceea sa faca spume la gura cu: „Noi am numarat 100 si ei au spus 200. Furaturaaa!”. Bine, oricum vor urla ca din gura de sarpe ca a fost frauda.
    Ambasadorul roman de la Budapesta ar trebuie chemat pentru consulatari la MAE, avand in vedere ca prietenul lui Basescu, Orban, a indemnat pe fata maghiarii din Romania sa nu mearga la vot.
    Porunceasca-n tara lor, asta-i a romanilor!

  4. HEAVEN=EPURE=Băutură gratis pt. Fraieri cu buletin stampilat. Patronul cercetat de DNA pt. mai multe infracțiuni grave=Puscariabil! Adică vrea sa scape fără pușcărie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.