Legea care îi mână pe farmaciști în grevă. Vezi cum sunt afectate...

Legea care îi mână pe farmaciști în grevă. Vezi cum sunt afectate micile afaceri

1
DISTRIBUIȚI

Locuitorii din satele timişene ar putea să nu mai aibă de unde să îşi cumpere medicamente pentru că există posibilitatea ca Farmacie-interiorfarmaciile mici să se închidă din cauza Legii privind plata TVA la încasare pentru IMM-uri, care a intrat în vigoare de la începutul acestui an. Farmaciştii din Timiş au de gând să intre în grevă fiscală. Potrivit unei noi directive europene, care va intra în vigoare din 15 martie, Casa de Asigurări de Sănătate, adică statul, este nevoită să achite farmaciilor datoriile în cel mult o lună. Dar, în prezent, CAS achită aceste datorii chiar şi după un an, iar farmaciile au încheiate cu furnizorii de medicamente mici înţelegeri ca să poată să plătească medicamentele achiziţionate mult mai târziu. Însă, potrivit Legii privind plata TVA la încasare pentru IMM-uri, aceste facturi trebuie plătite pe loc, ceea ce destabilizează farmaciile mici, care nu fac parte din marile lanţuri farmaceutice.


„Cele mai dezavantajate sunt farmaciile care au o cifră de afaceri mică. Farmaciile individuale au facturi care nu sunt plătite de Casa de Asigurări de Sănătate de luni de zile. Dacă aceste reguli nu se schimbă, farmaciile vor fi nevoite să plătească facturile din banii firmei, fonduri pe care farmaciile mici nu le au”, ne-a spus Doina Busuioc, reprezentant al Asociaţiei Farmvest.

Cele mai afectate de aceste prevederi sunt farmaciile mici de la sate şi de la periferia Timişoarei, care riscă să intre în imbosibilitate de plată şi apoi în insolvenţă. Colegiul Farmaciştilor din România, filiala Timiş, şi Patronatul Farmaceutic Banat i-au trimis o adresă Ministerului de Finanţe şi Ministerului IMM-urilor, prin care solicită aprobarea cât mai urgenţă a unei excepţii pentru domeniul farmaceutic în ceea ce priveşte procedura „TVA la încasare”. În cazul în care nu vor fi băgaţi în seamă, farmaciştii din Timiş au de gând să intre în grevă fiscală şi să nu-şi mai plătească datoriile către stat. În judeţul Timiş sunt aproximativ 500 de farmacii, dintre care mai bine de 400 sunt independente. Restul 100 fac parte din marile lanţuri farmaceutice naţionale.

1 COMENTARIU

  1. Hmmm. CJAS Tiumis ramburseaza farmaciilor cheltuielile cu retetele gratutie si compensate dupa 11 – 12 luni.
    Acum CJAS Timis va rambusa cheltuielile acestea dupa o luna – dar fara s fi achitat restantele din ultimele 10-11 luni…
    iar farmaciile trebuie sa achite facturile pentru medicamentele intrate in stoc pe loc….
    FAIN DE TOT !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.