Noul Cod de procedură civilă intră în vigoare de astăzi. Ce aduce...

Noul Cod de procedură civilă intră în vigoare de astăzi. Ce aduce nou

0
DISTRIBUIȚI
<


p style="text-align: center;">justitie

Noul Cod de procedură civilă (Cpc) intră în vigoare astăzi, la aproape patru ani şi jumătate de când proiectul său a fost aprobat de Executiv şi prezentat de Ministerul Justiţiei ca oportunitate pentru accelerarea judecăţilor, simplificarea procedurilor, unificarea jurisprudenţei şi reducerea costurilor proceselor pentru justiţiabili şi pentru stat, informează Agerpres.

Tot astăzi intră în vigoare Legea privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti adoptată de Parlament la 29 ianuarie, precum şi cea de punere în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă.
O serie de prevederi din noul Cod de procedură civilă privind termenul de cunoştinţă, regimul invocării excepţiei de necompetenţă sau recursul în interesul legii, au fost deja puse în aplicare prin Legea micii reforme.

Noul cod încurajează părţile să recurgă la mediere, introduce sau modifică unele reguli privind comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură, regimul juridic al excepţiei de necompetenţă, soluţiile pe care le pot pronunţa instanţele învestite cu soluţionarea căilor de atac, recursul în interesul legii, procedura de executare silită.

Noile reglementări în materie civilă vor reconfigura competenţa materială a instanţelor judecătoreşti, în scopul asigurării unei împărţiri echitabile a cauzelor, care să conducă la fluidizarea şi accelerarea procedurilor judiciare, precum şi la asigurarea unei practici judiciare unitare pe întreg teritoriul ţării.

Actul normativ are în vedere astfel eliminarea deficienţelor care au condus, în multe cazuri, la hotărâri ale CEDO de condamnare a României, atât pentru soluţii judecătoreşti principial greşite, cât şi pentru prejudicii cauzate de durata excesivă a procedurilor judiciare ori pentru lipsa de previzibilitate rezultată din inconsecvenţa jurisprudenţei naţionale.

Ministerul Justiţiei menţiona că, în ceea ce priveşte procedurile speciale, au fost cuprinse în noul cod reglementări care se regăsesc actualmente în alte acte normative, respectiv procedura punerii sub interdicţie, divorţul, procedura de declarare a morţii şi ordonanţa de plată, precum şi unele proceduri de mare importanţă practică, cum este procedura cauţiunii judiciare.

Potrivit iniţiatorului, au fost introduse, cu titlu de noutate legislativă, trei noi proceduri speciale: evacuarea din imobilele deţinute sau ocupate fără drept, procedura privitoare la înscrierea drepturilor dobândite în temeiul uzucapiunii şi procedura cu privire la cererile de valoare redusă.

La aplicarea medierii în materie penală, Mona Pivniceru a precizat că textul viza recomandarea şedinţei de informare în cazul unor infracţiuni care erau puse în mişcare la plângerea prealabilă sau pentru care exista posibilitatea împăcării părţilor, printre acestea înscriindu-se seducţia, violul, vătămările ş.a.m.d.

”Pentru acest grup de infracţiuni pentru care legea medierii prevedea obligaţia de a se prezenta părţile la şedinţa de informare a fost suspendată, prorogată de la aplicare până la intrarea în vigoare a Codului de procedură penală, ceea ce înseamnă că şi acest grup de infracţiuni care ar fi avut aptitudinea acum, la 1 februarie, de a fi supuse şedinţei de informare în procedura medierii, vor fi prorogate şi vor intra, şi ele, în dezbatere parlamentară”, a adăugat Pivniceru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.