Pe ce se duc banii de la Consiliul Judeţean Timiş în 2013

Pe ce se duc banii de la Consiliul Judeţean Timiş în 2013

1
DISTRIBUIȚI

bani pp

Unul din principalele proiecte supuse atenţiei consilierilor judeţeni în şedinţa de plen a fost votarea bugetului propriu pe anul 2013, a bugetelor unor instituţii şi a serviciilor publice aflate în subordinea administraţiei judeţene, precum şi estimările bugetare pentru anii 2014-2016. Pentru secţiunea de funcţionare, veniturile pentru acest an sunt estimate la 319.813.000 lei iar cele de dezvoltare la 91.773.000 lei, mai mari cu 12% faţă de anul trecut.

Vor fi continuate investiţiile pentru restaurarea castelului Huniade, cele pentru realizarea parcului tehnologic pentru energie alternativă, pentru centrul judeţean multifuncţional pentru susţinerea afacerilor şi amenajarea unor perdele forestiere la Săcălaz şi Ghizela, pentru care sunt prevăzute 3.550.000 lei, primele trei proiecte fiind realizate în cea mai mare parte cu fonduri europene iar cel de-al patrulea în cadrul unui program guvernamental.

Printre investiţiile noi se numără actualizarea sistemului geografic informatic (GIS) al judeţului Timiş,reabilitarea spitalului clinic de urgenţă pentru copii „Louis Ţurcanu” pentru care consiliul judeţean a alocat 500.000 lei, extinderea sistemelor de apă şi canalizare şi reabilitarea unor drumuri judeţene, o cale rutieră pentru descărcarea circulaţiei de pe autostradă la Remetea Mare.


Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” i-au fost alocaţi 632.000 lei pentru mai multe investiţii, printre care o autoutilitară pentru echipajul de scafandri  şi un vehicul pe şenile pentru intervenţii în zone greu accesibile. Învăţământul va beneficia de 2.176.000 lei din bugetul CJT, în timp ce pentru sănătate, respectiv spitalul clinic judeţean de urgenţă, s-au alocat 9.286.000 lei.

Cultura va primi bani pentru reamenajarea monumentului lagărului de prizonieri din Calea Aradului, pentru continuarea lucrărilor la Palatul Baroc, realizarea pavilionului administrativ la Muzeul Satului şi reabilitarea clădirii  bibliotecii judeţene din Piaţa Libertăţii. Se preconizează, de asemenea, întocmirea unui studiu pentru valorificarea potenţialului turistic de-a lungul canalului Bega pe teritoriul României şi al Serbiei şi investiţii transfrontaliere pentru promovarea acestui proiect, un altul de sprijinire a IMM-urilorpentru dezvoltarea unei infrastructuri de e-business în judeţul Timiş şi districtul vecin din Serbia şi realizarea unui muzeu viu al satului bănăţean Timiş-Csongrad.

Preşedintele CJT, Titu Bojin, a precizat că sunt aproape 80 de primării care nu-şi pot asigura nici măcar cheltuielile de funcţionare – salarii ori activitatea instituţiilor din comune – şi orice investiţii sunt excluse dacă nu intervine consiliul judeţean ori dacă nu beneficiază de bani europeni sau alte fonduri, până la gradul de îndatorare la care se pot angaja.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.