Doina Ruști aduce povestea revoluțiilor din stradă și din suflet în paginile...

Doina Ruști aduce povestea revoluțiilor din stradă și din suflet în paginile unui roman

0
DISTRIBUIȚI

doina rusti

Scriitoarea Doina Ruşti este invitată astăzi la Clubul de lectură „În căutarea cititorilor celebri”, alături de Radu Pavel Gheo. Autoarea își va lansa cea mai recentă carte a sa,  „Mămică la două albăstrele”.

Publicaţia din Torino „La stampa ” spune despre literatura Doinei Ruşti că „ se citeşte cu mare bucurie: cu mintea răvăşită de exclamaţii şi cu un abia reţinut râs. Cu totul copleşitoare este explozia de expresii originale şi percutante”. Romanul care va fi lansat la Timişoara urmareşte povestea unei iubiri, derulată pe fundalul numeroaselor schimbări politice din vara lui 2012. Cameramanul None, însurat şi cu valori stabile, trăieşte propria sa revoluţie, după ce se îndrăgosteşte de o cântăreaţă. Situaţia incontrolabilă scoate la suprafaţa alte revolte şi nefericiri vechi, care vor face ca viaţa lui să explodeze. Printre vedete, ştiri TV şi lupte politice, creşte treptat credinţa dureroasă că, dincolo de idealuri înalte, de impliniri sociale şi chiar mai presus de familie, există o datorie a fiecăruia faţă de sine.


În acelaşi timp, prim-ministrul României citeşte mesajele venite pe Facebook de la o necunoscută care se semnează „Mămică la două albăstrele”, nume care reuneşte de fapt cele două frământări: a cameramanului şi a ţării.

Autorea este profesor universitar şi trăieşte la Bucureşti, unde predă istoia culturii şi civilizaţiei universale. A mai publicat “Omuleţul roşu” (2004), un roman primit călduros de publicul italian, „Zogru” (2006), recompensat cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, „Patru bărbaţi plus Aurelius” (2011), precum şi un puzzle narativ, „Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti” (2010). Roman amplu care prezintă scene din comunismul românesc, „Fantoma din moară” (2008),  a fost apreciat cu premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, iar „Lizoanca la 11 ani” (2009) a fost recompensat cu premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Acesta din urmă se află în curs de ecranizare şi a fost editat recent la Berlin, de Horlemann Verlag.

Cele mai multe romane ale scriitoarei Doina Ruşti au fost publicate la editura Polirom. Ale s-au impus prin temele pline de diversitate, dar şi prin construcţia literară solidă a acestora. Romanele acesteia au fost traduse în mai multe limbi, bucurându-se de o apreciere la nivel internaţional. Doina Ruşti este o prezenţă importantă în cadrul târgurilor de carte şi a evenimentelor internaţionale, unde a participat atât ca autoare, cât şi în postură de critic literar.  Lansarea de astăzi va începe la ora 18.00, la ceainăria „Cărtureşti” de pe strada Mercy, nr. 7.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.