Şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere: “Poliţia nu a avut niciodată buget pentru siguranţa...

Şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere: “Poliţia nu a avut niciodată buget pentru siguranţa rutieră”

0
DISTRIBUIȚI

Control tehnic al masinilor aflate in trafic efectuat de Politia Rutiera alaturi de Registrul Auto Roman (RAR), in Bucuresti

Şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere din IGPR, comisarul şef Lucian Diniţă, a declarat, astăzi, că Poliţia nu a avut niciodată buget pentru siguranţa rutieră şi că România este singura ţară din UE care nu are adoptate o strategie naţională de siguranţă rutieră şi planul de măsuri aferent, informează Mediafax. Declaraţia a fost făcută la conferinţa „Progres Constant şi Durabil al Siguranţei Rutiere”, care avut ca obiect siguranţa participanţilor la trafic şi care este organizată, la Palatul Parlamentului, de Poliţia Română şi Consiliul European pentru Siguranţa Transporturilor – ETSC, sub patronajul Camerei Deputaţilor.

Comisarul şef Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), a ţinut un discurs în care a declarat că siguranţa rutieră este cel mai important obiectiv al instituţiei pe care o reprezintă.


„Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu are adoptate o strategie naţională de siguranţă rutieră şi planul de măsuri”, a dezvăluit Diniţă.

Ofiţerul a adăugat, în acest sens, că, deşi până în 2020, obiectivul este reducerea cu 50 la sută a accidentelor rutiere, nu se investeşte niciun ban în siguranţă rutieră. „Poliţia nu a avut niciodată buget pentru siguranţa rutieră!”, a spus Diniţă. Cu acelaşi prilej, şeful Poliţiei Rutiere a subliniat că un factor important în ce priveşte îmbunătăţirea siguranţa în trafic este educaţia rutieră. „Educaţia rutieră trebuie făcută încă din şcoala primară. Omul trebuie să-şi însuşească elementele de educaţie în trafic de când este foarte tânăr, nu când ajunge la maturitate, pentru că atunci un om este mult mai greu de schimbat”, a explicat Diniţă.

Lucian Diniţă a mai spus că, pe lângă educaţie, sunt foarte importante şi acţiunile organizate de poliţişti în trafic, soldate cu aplicarea fermă a legii. „Am organizat acţiuni, altele decât cele standard. În acest sens, am trimis poliţişti dintr-un judeţ în alt judeţ, pentru că este cunoscut faptul că, în judeţele mici, oamenii se cunosc între ei şi nu am vrut ca, din acest motiv, poliţiştii să fie indulgenţi cu unii şoferi”, a precizat şeful Direcţiei Rutiere.

Potrivit statisticilor, în ultimii ani, s-a reuşit reducerea progresivă a mortalităţii rutiere în România, de la 3.065 de persoane decedate în accidente de circulaţie în 2008 (an de vârf în privinţa riscului rutier), la 2.018 în 2011, valoare situată sub cea înregistrată în anul 1988, în condiţiile unui parc auto cu mult crescut. Acest trend descendent s-a „plafonat” în 2012, când s-au înregistrat 2.040 de morţi în accidente rutiere, potrivit Poliţiei Române.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.