Macovei: “Propunerea de a se interzice preşedintelui să facă politică după mandat,...

Macovei: “Propunerea de a se interzice preşedintelui să facă politică după mandat, lipsită de logică”

0
DISTRIBUIȚI

congres pdl 1 monica macovei

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a criticat astăzi, pe blog, propunerea senatorului PNL Tudor Chiuariu de modificare a Constituţiei astfel încât să interzică unui preşedinte să mai facă politică după încetarea mandatului, arătând că este lipsită de logică şi că această interdicţie nu există în UE. „PNL să ia lecţii de la Uniunea Europeană când propune modificarea Constituţiei. Din prostie şi ură faţă de Preşedinte, PNL ignoră practicile europene şi propune modificarea Constituţiei astfel încât să interzică unui preşedinte să mai facă politică după încetarea mandatului. În Parlamentul European, de exemplu, sunt foşti preşedinti (ex: Vytautas Landsbergis, Lituania) sau foşti prim-miniştri (ex: Jerzy Buzek, Polonia). Aceştia fac evident parte din partide politice şi sunt activi în viaţa politică”, a apreciat Macovei pe blog.

Ea a adăugat că argumentele lui Tudor Chiuariu în favoarea acestei propuneri sunt lipsite de logică.


„Argumentele lui Tudor Chiuariu, potrivit cărora dacă un preşedinte ştie că se întoarce în politică, atunci va încerca să îşi creeze anumite avantaje politice din timpul mandatului, sunt lipsite de logică, aşa cum este şi propunerea. Cu aceste argumente ar trebui să li se interzică tuturor politicienilor care au ocupat o funcţie aleasă sau numită (premier, ministru, deputat, senator) să mai facă politică după terminarea mandatului, pentru că oricare dintre ei îşi poate «crea avantaje» în timpul acestuia. O astfel de interdicţie pentru foştii şefi de stat nu există în Uniunea Europeană”, a menţionat Monica Macovei.

Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat, ieri, la finalul discuţiilor cu grupurile parlamentare, că în cazul revizuirii Constituţiei este susţinută ideea revenirii la un mandat de patru ani pentru şeful statului şi interzicerea ocupării de demnităţi publice după finalizarea mandatului.

„Le-am propus colegilor mei să avem un articol care să se refere expres la neutralitatea exercitării funcţiei de preşedinte, la interzicerea oricăror forme de partizanat politic şi la interdicţia de a ocupa, după finalizarea mandatului de preşedinte, de a face parte din partide politice, de a candida la alegeri şi de a îndeplini alte demnităţi publice, în sensul asigurării imparţialităţii. Pentru că dacă un preşedinte ştie că se întoarce în politică din timpul funcţiei, atunci va încerca să-şi… sperăm să nu fie cazul, dar uman va încerca să-şi creeze anumite avantaje politice din momentul în care e preşedinte şi el nu ar trebui să facă lucrul acesta”, a susţinut Chiuariu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.