EXCLUSIV Decontări dubioase la CJAS Timiş în mandatul pedelistului Careba – bătrâni...

EXCLUSIV Decontări dubioase la CJAS Timiş în mandatul pedelistului Careba – bătrâni de 96 sau 82 ani, pacienţi la cabinetul de planning familial

7
DISTRIBUIȚI

cabinet ginecologie

Controlul Curții de Conturi la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș a scos la iveală situații halucinante de „sifonare” a banului public prin decontări dubioase de servicii medicale, în perioada în care instituţia era condusă de pedelistul Cristian Careba, cel care acum a fost numit de liberalul Cristian Buşoi, şeful direcţiei de audit intern din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Auditorii publici externi constată că au fost raportate ca efectuate consulturi la pacienţi cu boli cronice în aceeaşi lună de mai multe ori. Exemplificăm aici cazul în care un medica a consultat acelaşi pacient bolnav cronic de 18 ori într-o lună. (…) De asemenea tot pe ambulatorul clinic al judeţului Timiş, auditorii publici externi au făcut testul de a însuma numărul de pacienţi raportaţi într-o lună de acelaşi medic specialist. Astfel s-a constatat că există medici care raportează 826 de persoane consultate într-o lună, ceea ce atrage atenţia auditorilor publici externi referitor la realitatea prestării acestor servicii medicale şi în ceea ce priveşte afluxul de pacienţi”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

O altă zonă care a ridicat semne de întrebare celor care au verificări şi care au cerut, ulterior, o anchetă amănunţită pentru stabilirea exactă a prejudiciului adus bugetului de stat a fost decontarea serviciilor de planning.


Din cei şase medici specialişti în planning din Timiş, patru sunt angajaţi la Selfmed Clinique SRL, unde acţionari sunt Flavius Nicoară, şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Timişoara şi cel care a beneficiat de un contract de curăţenie atribuit ilegal de Cristian Careba, şi soţia acestuia. În cazul planning-ului nu este nevoie de o trimitere de la medicul de familie, pacientul având posibilitatea să se prezinte direct la cabinetul medicul specialist. În urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a constatat că au fost decontate servicii de planning pentru un bărbat în vârstă de 96 ani, care a beneficiat de sfaturi  despre relaţia de cuplu şi modul de folosire a mijloacelor contraceptive. Interesant este că acelaşi bărbat a mai fost consultat de alte patru ori în alte secţii ale clinicii, în primă fază la medicină internă pentru alte boli alte aparatului digestiv, apoi pentru alte boli ale intestinului, iar după ce a trecut pe la planning, a ajuns şi la psihiatrie unde a fost găsit ca suspect de Alzheimer. Şi o femeie născută în 1921 a primit sfaturi privind metodele contraceptive, după care au urmat alte două controale la psihiatrie, iar rezultatul fiind acelaşi – Alzheimer.

Verificările efectuate în bazele de date au scos la iveală că un singur pacient a fost consultat, într-un an, în diverse secţii ale unei clinici private de nu mai puţin de 17 ori. Au fost identificate zeci de mii de asiguraţi care apar ca fiind consultaţi multiplu într-un singur an şi pentru care CJAS Timiş a decontat respectivele servicii medicale. Întrebat despre decontarea serviciilor de planing pentru un bărbat născut în 1916, Cristian Careba, fostul director al CJAS Timiş, a declarat „nu ştiu. Nu sunt medic specialist ca să pot să-mi spun părerea”. Curtea de Conturi a cerut o verificare amănunţită pentru a se stabili care este valoarea prejudiciului adus bugetului prin decontările ilegale.

7 COMENTARII

 1. Parca a fost numit datorita „profesionalismului”. Si totusi cum s-a gandit dl. sef al Directiei de Audi Public Intern sa rezolve problema avand in vedere ca prin natura postului si a functiei este obligat sa urmareasca realizarea masurilor Curtii de Conturi cu privire la cuantificarea intregului prejudiciu si recuperarea acestuia (ghici de la cine?) inainte de verificarile Curtii. E grea matematica asta!

 2. Uite asa se duc banii nostri, ai asiguratilor, de cele mai multe ori ne beneficiari de servicii, dar platitori,permanent, de contributii, la jnapani, la hoti care-si schimba scaunele intre ei, iar naravurile le raman la aceiasi parametri. Javre ordinare!!!

 3. Careba a furat in draci. De mana cu Busoi si Nicoara!!!! Acum? Face la fel!!!! Umbla tot la PDL, Ostaficiuc il vrea aproape pentru ca se „cunosc” bine! Dar pica in curand Ostaficiuc si Careba poate se „cara” la PNL! Asta daca cumva nu il intreaba DNA-ul cum a furat la CJAS Timis! Si ar trebui verificat putin in niste afaceri cu combustibil!

  • mah boulene!
   costafriciuc nu pica cum zice matale! iasno?
   iel ramane brendu timisului si o se revina la conducerea judetului dupe ce pica bojin si pesedeisti

 4. Oare de ce la Caras Severin controalele nu au gasit niciodata nici un fel de frauda ? De fapt, nici nu au prea fost facute controale de acest fel. Dar şi DNA de la Timisoara a facut unele controale prin Caras Severin si la Casa judeteana de asigurari sip e la farmacii si tot nu au gasit nimic. Sau varianta unora de la DSP că s-a cam musamalizat totul, ca erau bagate la mijloc nume grele – directoarea Zeman, liderul de sindicat Dragan si medici consacrati ca Beg, Diaconescu, Bortun sau Musat.
  Speram sa faceti investigatii si la noi, macar sa scrie in presa de aceste magarii şi furtişaguri daca institutiile platite din banii nostril, ai prostilor, nu isi fac datoria si nu ii interesează că se fură bugetul ca in codru

 5. Cică ar fi ceva cercetări la Reşiţa, da procurorii de aici sint foarte departe de a fi acuzyţi de exces de zel, pt că ăia vizaţi nu sint muritori de rind. Aşa merge la noi. Punem pariu că s-or apuca de treabă imediat după ce se prescriu toate porcăriile de la CJAS Caraş-Severin??

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.