Alertă la nivel global: Ambasade închise şi personal evacuat în Yemen. Marina...

Alertă la nivel global: Ambasade închise şi personal evacuat în Yemen. Marina Comercială britanică, plasată în alertă maximă în zonă

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-493638027">

APTOPIX Afghanistan

Londra, care şi-a evacuat personalul de la ambasada în Yemen marţi, a plasat în alertă maximă Marina Comercială care navighează în largul coastelor yemenite, de teama unui atentat.

Ministerul Transporturilor a ridicat la nivelul trei, reprezentând maximum, nivelul de securitate în largul coastelor Yemenului, a declarat pentru AFP Neil Roberts din cadrul asigurătorului Lloyd’s Market Association, coroborând informaţii publicate de The Times.

Contactate, autorităţile britanice au refuzat să confirme trecerea la acest nivel, clasat ca „excepţional” de către Organizaţia Maritimă Internaţională (IMO).

„Yemenul se afla pe lista (cu regiuni sensibile) de o vreme, din cauza Somaliei, dar a fost plasat la nivelul trei, un lucru neobişnuit. Este un semnal adresat navigatorilor, care le transmite că riscul a crescut în mod semnificativ”, a spus Neil Roberts.

Asigurătorii au clasat coastele Yemenului ca zonă sensibilă de cel puţin cinci ani, din cauza apropierii de Somalia, victimă a numeroase acte de piraterie.

Potrivit lui Roberts, creşterea nivelului de alertă sugerează existenţa unei ameninţări mai concrete, într-un context tensionat şi închiderea a numeroase ambasade occidentale, cu cele americană şi britanică în frunte, în Yemen.

Potrivit The Times, autorităţile se tem de un atentat similar celor comise împotriva navei americane USS Cole, care s-a soldat cu 17 morţi, pe 12 octombrie 2000, în portul Aden, sau împotriva petrolierului francez MV Limburg, lovit de o navă-kamikaze la o distanţă de 25 de kilometri de coastele yemenite pe 6 octombrie 2002, provocând moartea unui marinar bulgar.

„Din cauza îngrijorării sporite în privinţa securităţii”, Londra a evacuat marţi tot personalul ambasadei sale în Yemen, iar Statele Unite şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească ţara „imediat”, din cauza nivelului ameninţării cu atentate „extrem de ridicat”.

„Organizaţii teroriste, inclusiv filiala Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA), continuă să fie active înYemen”, a avertizat Washingtonul, după câteva ore de la efectuarea unei lovituri cu avioane americane fără pilot în care au fost ucişi patru presupuşi membri Al-Qaida în Yemen.

Aproximativ 75 de membri ai personalului ambasadei Statelor Unite din Yemen au fost evacuaţi, marţi dimineaţă, la bordul unui avion american, anunţă un oficial SUA, sub protecţia anonimatului.

Avionul a fost escortat de un alt aparat şi a decolat spre baza americană de la Ramstein, în Germania.

„Ca reacţie la o solicitare a Departamentului de Stat, avioane americane au transportat membri ai ambasadei de la Sanaa”, a comunicat Pentagonul, fără a oferi detalii.

Considerând că nivelul alertei teroriste este „extrem de ridicat”, Departamentul de Stat a ordonat retragerea personalului diplomatic neesenţial din Yemen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.