Trei variante pentru valorificarea excepţionalei descoperiri arheologice de pe şantierul City Business...

Trei variante pentru valorificarea excepţionalei descoperiri arheologice de pe şantierul City Business Center. Vezi de ce nu se cere ajutorul autorităţilor

0
DISTRIBUIȚI

ziduri piata 700

O serie de vestigii, printre care şi un stăvilar folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului construit în secolul al XVIII-lea de către administraţia habsburgică, au fost descoperite în Piaţa 700, cu ocazia săpăturilor la fundaţia celei de-a cincea clădiri de birouri ce se va ridica în cartierul de afaceri. Specialiştii doresc să pună în valoare descoperirea arheologică unică în Europa şi interesantă în istoria Timişoarei şi se gândesc să includă vestigiile în piaţeta urbană care va fi realizată în Piaţa 700. În acest sens, reprezentanţii ModaTim, dezvoltatorii proiectului City Business Centre, au trimis trei propuneri de punere în valoare al stăvilarului ce vor fi analizate de Comisia Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii. „Prima propunere este aceea de a nu muta stăvilarul, de a oferi o mare expoziţie pe holurile şi în spaţiul public.


Cea de-a doua presupune păstrarea unor elemente importante ale sitului în parcajul subteran, iar ultima variantă presupune mutarea celei mai mari părţi ale stăvilarului cu 30 de metri în piaţeta urbană ce va fi construită cu scopul de a le oferi timişorenilor un crâmpei de muzeu”, a explicat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Vlad Gaivoronschi, arhitect responsabil de proiect.

Atât arhitecţii, cât şi dezvoltatorii City Business Centre Timişoara, ar prefera, însă, cea de-a treia variantă pentru că ar da un plus de valoare clădirii de afaceri care va fi construită. Ovidiu Şandor, managerul proiectului, este de părere că „deşi cea de-a treia este soluţia cea mai costisitoare şi mai dificilă pentru că nu e uşor să muţi o ecluză, ne-o asumăm cu plăcere pentru că sunt de părere că ar fi un gest corect faţă de istorie. Piaţa urbană pe care vrem să o realizăm şi în care dorim să mutăm vestigiile descoperite s-ar transforma într-un mic fragment muzeal în aer liber, aşa cum există şi în alte oraşe europene”. Toate costurile vor fi suportate de ModaTim, reprezentanţii companiei nu s-au gândit să solicite sprijinul autorităţilor locale sau judeţene pentru că sunt convinşi că nu vor primi niciun leu şi nu au făcut niciun demers în acest sens.

Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii. Însă, o serie de elemente importante ale fundaţiei zidurilor exterioare au fost distruse în perioada comunistă. În urma săpăturilor la fundaţia celei de-a cincea clădiri de birouri din Piaţa 700, a fost dezvelită partea inferioară a unor fortificaţii şi stăvilarul care a reglat scurgerea apelor Canalului Bega prin şanţurile de apărare a fostei cetăţi a imişoarei. „În anul 2011 am descoperit primele vestigii şi am încercat să le recuperăm, iar în anul 2013 am descoperit stăvilarul, care a reprezentat cireaşa de pe tort, o construcţie unică pentru istoria Timişoarei”, a afirmat Alexandru Szentmiklosi, arheolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.