Campania PRESSALERT.ro OTRAVA ÎN MÂNCARE Lactatele din ulei de palmier și amidon

Campania PRESSALERT.ro OTRAVA ÎN MÂNCARE Lactatele din ulei de palmier și amidon

4
DISTRIBUIȚI

unt2-1

Lapte foarte departe de ideea de lapte proaspăt muls, brânză topită care nu a văzut brânza decât în cuvântul de pe etichetă, o sumedenie de lactate ”light” care, fără să știm ne fac mai mult rău. Controalele autorităților scot periodic la iveală unt fără unt sau cașcaval realizat din ulei. Producătorii iau amenzi, o vreme poate respectă rețeta originală, apoi revin la înlocuitori ca să scoată profit.

Mare parte din laptele vândut la noi nu este natural, fiind produs din lapte praf, iar vina aparţine „probabil autorităţilor”, a declarat fostul ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. „Foarte mult din laptele pe care îl cumpărăm din magazin de fapt este făcut din lapte praf, deci nu este lapte natural”, a spus Fuia. El susține că de vină pentru această situaţie sunt autorităţile şi legislaţia. Este una din declarațiile controversate care pune pe tapet problema lactatelor de la noi. Până la urmă ideea a rămas în aer, nimeni neputând demonstra de ce și cum.

 Lactate de formă – margarină cu alt gust

O vizită la supermarket însă, scoate la iveală o sumedenie de lactate care nu ar avea voie să poarte acest nume, fiind produse exclusiv sau parțial vegetale. Multe dintre brânzeturi, caşcavaluri sau bânzele topite de la raft sunt pline de margarină (grăsimi vegetale). De exemplu, o așa zisă brânză daneză este un preparat din lapte, grăsimi vegetale (21%), sare şi un corector de aciditate (E5752). Trebuie reţinut însă că Danemarca, după Grecia, este al doilea producător de brânză feta din lume, iar brânza feta se prepară exclusiv din lapte de oaie sau capră, separat sau combinat.

În mod original, brânza topită se obţine prin topirea unuia sau mai multor feluri de brânzeturi, în prezenţa unor săruri de topire, explică tehnologii. Noile brânzeturi conţin sub 60% brânză, iar restul e înlocuit cu amidon.  De exemplu o ”brânză topită cu caşcaval” produsă de un mare brand, conţine 30% brânză, 23% caşcaval, iar în rest amidon de cartofi, unt, lapte praf, săruri de topire şi corector de aciditate. O altă brânză topită conţine brânză 17%, iar în rest amidon de porumb modificat şi lapte praf.

Atenție la etichetele înșelătoare

Poate cea mai mare problemă e că pseudo-lactatele sunt prezentate în ambalaj care reproduce felul în care arată produsele originale cu care acestea doresc să fie confundate.


Și în locul cărora vor fi preferate, fiind mai ieftine.

Cașcavalurile ”de post” sau vegetale, ”special”-uri pentru toast sau ”topping pizza” arată aproape la fel ca și cașcavalurile din lapte, dar la o lectură atentă a etichetelor aflăm că se bazează pe procesarea uleiului de palmier.  Studiile recente au demonstrate că uleiul de palmier poate cauza inflamații ale tractului digestiv, are legătură cu rezistența la insulină, și nu e deloc indicat în obezitate și alte boli metabolice. La fel stau lucrurile în ce privește diversele ”creme de unt” care nu conțin unt deloc, în schimb sunt pline de grăsime vegetală. De exemplu, un produs din Slovacia și comercializat în România conține grăsimi vegetale 70%.

 Oficial, lactatele respectă normele UE

”Conform Regulamentului Comisiei Europene nr. 1234/2007 sub denumirea de produse lactate se definesc doar produsele derivate exclusiv din lapte, putând fi adăugate unele substanțe necesare fabricației lor, cu condiția ca aceste substanțe să nu fie utilizate în vederea înlocuirii, totale sau partiale, al vreunui component al laptelui”, explică conf. univ. dr. Florina Radu de la Facultatea de Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMVB.

Pe piața românească se vând anual circa 30.000 de tone de cașcaval, și aproximativ 60.000 de tone de brânză, conform estimărilor specialiștilor. Controalele săptămânale ale ANPC relevă constant abateri de 20% ale lactatelor de la normativele în vigoare. Astfel aproximativ 30% din cașcavaluri nu respectau rețeta indicate de producători, 25 % din untul verificat era neconform, iar în proporție de 41,7% telemeaua conținea înlocuitori.

”Lactate” light mincinoase

Specialistul de la USAMVB mai arată că pe piață se găsesc o serie de produse care induc în eroare consumatorii, prin forma de înscriere a informațiilor pe ambalaj. “Smântâna ușoară” de obicei conține grăsimi vegetale (ulei de palmier), care până la urmă nu aduce organismului mai puțină grăsime.

Medicii spun și că  alimentele fără grăsimi nu numai că sunt nesănătoase, însă nici măcar nu te ajută în dietă. ”Consumul constant de alimente degresate are exact efectul invers celui scontat: în loc să slăbești, tinzi să iei proporții”, explică dr. Ioana Vârtosu. Grăsimile ajută transportul anumitor vitamine în organism, iar în lipsa lor nu se asimilează nutrienții. Fără aceștia nu te saturi, deci continui să mănânci. Concluzia e data de studii făcute la renumite universități din lume care probează că au slăbit cel mai mult persoanele care au inclus în alimentație cantități rezonabile de smântână, unt sau lactate grase produse la fermă, nedegresate, în comparație cu aceia care au folosit lapte sau smântână cu 0,1% grăsime. Pe de altă parte, mai explică specialiștii, înlocuirea  grăsimilor naturale cu grăsimi artificiale (margarine) sau substituenţi de grăsimi transformă alimentele într-unele nocive. ”Nu există un sortiment de brânzeturi care ar trebui evitat de către un consumator sănătos. Consumatorul ar trebui să știe că brânza de vacă slabă are aproximativ 90cal/100g și o specialitate de brânză – cheddar – poate ajunge pâna la peste 400cal/100g. Cașul din lapte integral are peste 280 cal/100g. Telemeaua, deși cu un conținut mai mic în calorii, are colesterol mai mult decat cașul”, mai spune conf.univ.dr. Florina Rad

 

 

 

 

 

 

 

4 COMENTARII

  1. Asta se datoreaza coruptiei generalizate din institutiile cu drept de control in acest domeniu care inchid ochii cand dau peste nereguli.Prietenii stiu de ce.

  2. Faptul ie ca in Romania , coruptia este generalizata in toate domeniile , la toate nivelurile si la toate structurile statului , de la cel mai mic si pina la cel mai mare ! Situatia in tara este foarte jalnica si periculoasa la ora actuala !

  3. La Kauland Dumbravita vis a vis de casele de marcat este un stand unde se vand mezeluri si brinzeturi de o calitate indoielnica ! Preparatele din carne sunt vechi cu urme de sare in exces !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.