Motivul pentru care Turcia cere NATO să mai păstreze un an rachetele...

Motivul pentru care Turcia cere NATO să mai păstreze un an rachetele Patriot pe teritoriul său

0
DISTRIBUIȚI

nato_steadfast

Turcia va cere NATO prelungirea cu un an a staţionării bateriilor de rachete sol-aer Patriot pe teritoriul său, acestea urmând să fie operaţionale de la începutul anului, pentru a contracara orice ameninţare venită din Siria, au anunţat ieri surse oficiale, conform Mediafax. „Am primit o scrisoare din partea Guvernului care solicită prelungirea misiunii (unităţii) Patriot”, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul NATO. „Alianţa Atlantică a evaluat periodic situaţia, precum şi conducerea misiunii. Este clar că riscurile şi ameninţările (provenite din Siria, n.red.) care vizează Turcia rămân grave”, a adăugat acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului. Întrebat de AFP, un diplomat turc a confirmat solicitarea ţării sale.

Ca răspuns la o cerere a Turciei, care este una dintre ţările sale membre, Alianţa Nord-Atlantică a ordonat în decembrie mobilizarea unor rachete Patriot în Turcia pentru o perioadă de un an.


Washingtonul a confirmat că Turcia a cerut NATO să „continue creşterea capacităţilor de apărare antiaeriană pentru a contribui la apărarea populaţiei şi teritoriului său”. „Vom lucra în cadrul NATO pentru a răspunde cererii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, adăugând că americanii „respectă şi apreciază Turcia ca pe un aliat de lungă durată al NATO şi al Statelor Unite”.

Fără a preciza dacă Washingtonul va aproba cererea Ankarei, Psaki a declarat că Statele Unite „recunosc nevoile” turcilor. Din ianuarie, şase unităţi americane, germane şi olandeze, echipate cu aceste rachete capabile să doboare în zbor rachete balistice tactice, rachete de croazieră sau avioane sunt operaţionale la Adana, Maras şi Gaziantep (sud), de-a lungul frontierei dintre Turcia şi Siria. Aceste arme au fost deja mobilizate în două rânduri în Turcia în 1991, în timpul războiului din Golf, apoi în 2003, în timpul războiului din Irak. Ankara a cerut din nou mobilizarea lor în urma unei serii de tiruri de rachetă siriene în localităţile turce apropiate de frontieră la sfârşitul lui 2012.

În afară de Patriot, sub comandament NATO, Turcia a amplasat recent noi baterii de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acţiune Stinger la frontiera siriană. Turcia susţine rebelii în conflictul acestora cu regimul de la Damasc şi primeşte pest 600.000 de refugiaţi sirieni pe teritoriul său.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.