Cât de des citiți etichetele produselor pe care dați banii? În magazine, nu acasă. Recomandăm o lectură atentă. În spatele multor produse de igienă sau curățenie se ascund otrăvuri periculoase. Este vorba de produsele pe care le folosiți zilnic, cum ar fi săpunul, pasta de dinți, deodorantul, gelul de duș, detergentul pentru spălat vasele – toate conțin substanțe chimice extrem de periculoase pentru organism.
Otrava numărul 1 are un nume de speriat: triclosan. Rețineți-l, căutați-l și, odată identificat în compoziția unui produs, renunțați la acesta dacă țineți la sănătate. O spun specialiștii de la cele mai cunoscute universități din lume, care alocă milioane de euro în cercetare. Triclosanul este un pesticid, prezent în aproape toate produsele de îngrijire personală. Este folosit mai ales pentru calitățile sale antimicrobiene. Triclosanul este un pesticid capabil să inhibe activitatea majorităţii microorganismelor. Cu toate acestea, studiile biologilor au demonstrat că triclosanul poate deregla funcţiile glandei tiroide, poate provoca probleme de respiraţie sau diverse reacţii alergice.
Copiii, cei mai afectați
O cercetare de piață a relevat faptul că triclosanul este prezent în peste trei sferturi ( 76%) dintre săpunurile lichide, pasta de dinți, apa de gură, detergenții de vase.
Cercetătorii de la Johns Hopkins University (SUA) au descoperit recent faptul că alarmant de mulți copii prezintă un nivel crescut de substanţe chimice antibacteriene în urină, inclusiv triclosan, având totodată şi un nivel mai ridicat de anticorpi IgE (un tip de imunoglobuline produse de organismul uman, care sunt implicate în reacțiile alergice) şi alte substanţe chimice, care determină declanşarea alergiilor. ”Se consideră că triclosanul perturbă funcţionarea normală a sistemului imunitar, în special, pentru că distruge microbii care ajută la construirea unui sistem imunitar sănătos. Copiii cu un nivel ridicat de triclosan în urină sunt de două ori mai expuşi la riscul de a face alergii. Legătura dintre riscul de alergii şi efectele antimicrobiene sugerează că triclosanul distruge echilibrul fragil dintre flora benefică şi bacteriile patogene din organism. Acest lucru duce la perturbarea reglării sistemului imunitar, ceea ce determină sporirea riscului de reacţii alergice”, concluzionează specialiștii americani.
Un studiu efectuat de Food & Water Watch, realizat pe cobai, a scos în evidență faptul că triclosanul afectează reproducerea rozătoarelor și produce substanțe chimice toxice, precum dioxina și cloroformul. ”Când intră în contact cu alte substanțe din apă, cum ar fi clorul, irită pielea și poate cauza cancer”.