Cum pot fi schimbate la față “cartierele gri”. Vezi soluția inovatoare găsită...

Cum pot fi schimbate la față “cartierele gri”. Vezi soluția inovatoare găsită de o echipă de studenți din Timișoara

4
DISTRIBUIȚI

Panorama-3.1-1024x381

Mai mulți studenți de la Universitatea de Vest și Universitatea Politehnica din Timișoara și-au unit forțele pentru a duce la bun sfârșit un proiect îndrăzneț. Sătui de aspectul blocurilor gri, din beton armat, construite în perioada comunistă, tinerii vor să construiască primul prototip de locuințe ce funcționează doar cu energie solară. Astfel, cu ajutorul acestor energiii regenerabile, costurile sunt reduse foarte mult, pentru că se poate produce energie electrică, termică, ventilare sau chiar răcire.

Proiectul a fost înscris în cadrul celui mai prestigios concurs universitar din lume care promovează arhitectura sustenabilă și tehnologiile integrate, Solar Decathlon Europe. Prototipul Asociației upTIM va fi expus, în vara anului 2014, în cadrul expoziției organizate în fața palatului de la Versailles, concurând cu alte tipuri de locuințe de funcționează exclusiv cu energie solară create de studenți ai unor universități din întreaga lume.

Cum pot locatarii să socializeze mai mult

Inițiatorii proiectului sunt de părere că, pentru a crește confortul cartierului ar trebui, în primul rând, create cât mai multe parcări subterane.


Astfel, s-ar putea crea mai multe spații verzi. În ceea ce privește anveloparea blocurilor, upTIM propune o alternativă la programul de reabilitare termică. Și anume, extensia atât pe verticală, cât și pe orizontală a apartamentelor prin care să poată fi implementate energiile regenerabile.

Mai mult, pentru că studiile arată că oamenii nu mai socializează cu ceilalți locatari, ci cartierele de blocuri s-au transformat în “cartiere dormitor”, echipa de studenți propune crearea unor spații comune în bloc, așa cum sunt bucătăriile, zone de joacă sau un loc pentru petreceri. Nici acoperișul blocurilor nu a fost uitat, aici locatarii se pot întâlni pentru a interacționa, după ce se vor face câteva amenajări.

Cartierul Soarelui, primul din România conceput pentru a utiliza panouri solare

Cartierului Soarelui din Timișoara a fost ales ca studiu de caz pentru proiectul Retrofix al studenților din upTim pentru că a fost primul cartier din țara noastră conceput pentru a utiliza panouri solare. “Implementarea proiectului depinde în mare măsură de reacțiile locuitorilor din Cartierul Soarelui. Ne-am propus să interacționăm frecvent cu membrii acestei comunități în scopul de a aduce soluții noi pentru valorificarea spațiilor publice din cartier, prin informarea publicului cu privire la proiect și păstrarea locuitorilor în strânsă legătură cu realitatea în care trăiesc. Valorile pe care le promoveaza upTIM sunt: educarea prin jocuri, experimentarea, reciclarea, ecologia , natura ca un loc sănătos de a trai”, transmit reprezentanții upTIM.

4 COMENTARII

  1. Mă îndoiesc că tot ce nu este emanația minților luminate ale dinozaurilor cârmuitori ai urbei ar avea vreo șansă de reușită (după modelul soluției studenților pt. Parcul Scudier și altele..). Deci… visuri… Prietenii știu de ce.

  2. F frumos. Dar echipa upTIM nu concureaza in cadrul editie 2014 a Solar Decathlon Europe. Ei doar isi vor expune protipul fara a participa propriu zis in concurs.

    Just sayin’

  3. Prototipul va fi expus, cum scrie in articol, in satul solar de la Versailles pe perioada concursului, echipa fiind una din cele 7 echipe complementare.

  4. Super tare!
    V-am gasit si pe facebook. Chiar imi place ideea si cred ca inceputul este unul foarte bun. Nu uitati insa ca un proiect trebuie sa fie gandit pana la capat, altfel va fi o investitie de timp nejustificata.
    Va sustin si va doresc mult succes in continuare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.