RETROSPECTIVĂ 2013 Premierele învățământului din Timișoara

RETROSPECTIVĂ 2013 Premierele învățământului din Timișoara

1
DISTRIBUIȚI
simulare nastere la umf timisoara10_resize
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a semnat, în primăvară, un protocol cu Direcția Generală Anticorupție, în premieră națională, cu scopul de a elimina corupția din instituția pe care o conduce. A fost creat un număr de telefon la care studenții, dar și profesorii au fost îndemnați să reclame eventualele fapte de corupție, iar un link postat pe site-ul uvt.ro îi direcționează pe vizitatori către portalul DGA. Conducerea Universității de Vest se lăuda că nu a existat nicio reclamație oficială cum că un profesor ar fi luat șpagă, ci doar zvonuri.


Tot reprezentanții UVT se laudă cu un alt protocol unic în România, semnat în primăvară cu Primăria Reșița. Potrivit acestei înțelegeri, universitatea timișoreană a decis să ofere servicii de consultanță în diverse domenii, mai ales în ceea ce privește accesarea de fonduri europene. Serviciile sunt oferite de către cadrele didactice prin intermediul firmei nou create în cadrul universității.

Universitatea de Medicină din Timișoara a reușit, în premieră națională, să achiziționeze un echipament special pe care studenții să facă practică. Conducerea instituției a cumpărat cel mai modern stimulator de gravidă din lume, care costă aproape 150.000 de euro. Robotul se comportă exact ca o femeie aflată în travaliu, “geme, spune că o doare, studenţii trebuie să îi taie cordonul ombilical, plus că pot fi simulate eventuale complicaţii ce pot apărea la naştere”, explica Doru Anastasiu, decanul Facultății de Medicină Generală.

Un moment istoric a avut loc la Liceul Teoretic “Iris”, singurul din vestul țării în care învață sute de micuți nevăzători sau cu probleme de vedere. Pentru prima dată în țara noastră, copiii au putut “viziona” un film. Inițiativa inedită a aparținut Fundației Cartea Călătoriei, care a avut ideea de a proiecta filmul artistic pentru copii “Ho Ho Ho”, dar în forma accesibilizată pentru nevăzători. Copiii nevăzători au avut posibilitatea să se “uite” la film, ajutați de o voce care descria tot ce se petrece în fiecare secvență.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.