EXCLUSIV Andrei, fiul poetului Adrian Păunescu: „Un popor, care nu mai are...

EXCLUSIV Andrei, fiul poetului Adrian Păunescu: „Un popor, care nu mai are stâlpi de rezistenţă şi cultură, poate să fie transformat în soldăţel“. Ce spune despre fenomenul folk în generația Facebook

3
DISTRIBUIȚI

andreipaunescu

Andrei Păunescu (45 de ani), fiul regretatului poet şi organizator al Cenaclului Flacăra, Adrian Păunescu, consideră că muzica folk are parte de un reviriment în zilele noastre. Prezent recent la prima ediţie a Festivalului Flori de Mai – eveniment desfăşurat la Pensiunea Anette din satul Covaci, la şapte kilometri de Timişoara – în dublă calitate, aceea de preşedinte de juriu şi cea de interpret, artistul a rămas mirat de faptul că la concursul organizat în cadrul acestui eveniment nu s-a înscris niciun participant din Timişoara.

„Am fost invitat să cânt în recital şi am avut o răspundere onorabilă, aceea de a prezida juriul concursului Flori De Mai. Acum trei ani când am mai fost aici, nu a participat nimeni din Timişoara. Acum a fost la fel. E ciudat. Au venit concurenţi din Reşiţa, Baia Mare sau Cluj, iar din Timişoara nimeni. Am avut parte de un concurs cu voci şi compoziţii interesante. Mare lucru că se întâmplă aşa ceva, un festival şi un concurs de folk. Vreau să îi felicit pe organizatori pentru această iniţiativă“, ne-a declarat Andrei Păunescu. În ceea ce priveşte efectul pe care –a avut Cenaclul Flacăra asupra unor generaţii întregi de folkişti şi rockeri, artistul consideră că fenomenul folk a devenit o muzică de elită.

„Sămânţa sănătoasă rezistă zeci de ani, iar când prinde pământ bun răsare.


Cenaclul Flacăra a crescut generaţii întregi de muzicieni. Folkul a devenit din nou o muzică de elită. Nu ajunge pe primul loc în topul de vânzări, dar are mesaj. Eu am prins toate etapele cenaclului şi ale folk-ului. Aveam patru sau cinci ani când am fost prima oară la Cenaclu. Am fost şi martorul perioadei în care folkul devenise o mişcare naţională. Am prins şi perioada de după 1985, când folkul a fost interzis. După Revoluţie s-a înlocuit interdicţia politică cu cretinizarea dictată strategic de afară. Un popor care nu mai are stâlpi de rezistenţă şi cultură, poate să fie transformat în cumpărător…în soldăţel…care face treaba“, spune artistul. Recitalul susţinut de Andrei Păunescu care a fost inclus în festivalul Flori De Mai a avut parte de un succes deosebit, iar fanii s-au fotografiat alături de el după spectacol.

În ceea ce priveşte folk-ul actual, artistul crede că „pe piaţă“ există şi o serie de pseudo – folkişti, care nu au niciun mesaj. „Folkistele nu au voci de soprane iar folkiştii n-au voci ca cele ale marilor cântăreţi de jazz. Dar au mesaj. Pe scena actuală există nişte rezsistenţi ai istoriei, lansaţi de Cenaclu: Vintilă, Socaciu, Alifantis, Baniciu, Ducu Bertzi, Hruşcă, Şeicaru…Emeric Imre e cel mai valoros produs folk care n-a prins lansarea cenaclului. Există şi pseudo folkişti. Vin cu ie, cu plete-n vânt, dar n-au nimic de spus, sunt nişte păcăleli. Un folkist poate să fie gras, urât, chel, să aibe toate defectele posibile. Dacă are mesaj, asta contează. Desigur, nu doar mesajul contează, dar e foarte important“, ne-a declarat artistul, care a mai adăugat că în această toamnă pregăteşte apariţia a două materiale discografice, unul sub nume propriu pe latura folk şi celălalt alături de formaţia Totuşi, în care Andrei Păunescu explorează latura rock.

3 COMENTARII

  1. Te pomenesti ca stalpul de rezistenta de care suntem vaduviti e tac’su… Lasa-ne, fiu de lacheu, lasa-ne cu folk-aieli de 3 lei.
    Singurul folk-ist adevarat in Romania a fost Vali Sterian. In rest, toti sunt praf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.