Reacția dură a rectorului Universității de Vest cu privire la rezultatele de...

Reacția dură a rectorului Universității de Vest cu privire la rezultatele de la Bacalaureat: “Un eșec al politicilor educaționale din ultimii 20 de ani”. Ce propune Marilen Pirtea

0
DISTRIBUIȚI

pirtea

Deși Ministerul Educației Naționale anunța că au promovat Bacalaureat-ul în acest an cu 3 % mai mulți absolvenți de liceu decât în anul 2013, rectorul Universității de Vest este nemulțumit de aceste rezultate, despre care spune că sunt un “eșec anunțat de politicile educaționale din ultimii 20 de ani”.

Marilen Pirtea atrage atenția că nu ar trebui uitat faptul că aproximativ un sfert dintre elevii claselor a XII-a nu s-au înscris anul acesta la examenul de Bacalaureat, și anume 44.000 de liceeni, dublu față de anul trecut. “În asemenea condiții, nu consider că această creștere în procentaj este un moment de bucurie, ci avem de a face cu o serie de calcule reci care nu arată niciun progres în această privință”, consideră Marilen Pirtea.

Rectorul UVT spune că situația este silimară și


Vezi ce notă ai luat" href="http://www.pressalert.ro/2014/07/s-au-afisat-notele-la-bacalaureat-2014-nicio-medie-de-10-judetul-timis/" target="_blank">la nivelul județului Timiș
, unde aproximativ 2.000 de absolvenți de liceu din această promoție nu s-au înscris la Bacalaureat, iar “procentul de promovare de 56 % nu mulțumește nici pe departe pe oricine care înțelege importanța acestui examen susținut la finalul a 12 ani de școală”.

Marilen Pirtea vine și cu soluții și propune ca, pe lângă Bacalaureatul din prezent care dă posibilitatea înscrierii la facultate, să se introducă și un bacalaureat profesional și vocațional pentru cei care nu doresc să se prezinte la “examenul maturității” și astfel s-ar dezvolta învățământul postliceal profesional de meserii.

“Factorii care au condus la rezultatele slabe la Bacalaureat și în acest an sunt mulți, decidenții din domeniu sunt mulți, schimbările din domeniu…și mai multe. Decidenții trebuie să conștientizeze că sistemul de învățământ este un bun al fiecăruia dintre noi și că au o responsabilitate față de fiecare cetățean în parte. Prin eforturi comune, doar în interesul copiilor noștri, putem atinge un nivel la care zeci de mii de tineri, în fiecare an, să nu mai afle că nu au învățat în 4 ani de liceu nici cât pentru un examen”, explică Marilen Pirtea.

Rectorul UVT mai consideră că rezolvarea problemelor din învățământ nu stă în mâna unui singur om, ci a tuturor. “Noi alegem decidenții din domeniu pentru ca ei să aleagă pentru noi. Însă, în momentul în care deciziile nu sunt conforme cu ceea ce ne-am dorit, trebuie să luăm atitudine, să arătăm calea pe care majoritatea o dorește și o consideră cea mai potrivită”, a conchis Marilen Pirtea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.