VIAȚA DUPĂ RĂZBOI Micul paradis din țara măcinată de conflicte, la doar...

VIAȚA DUPĂ RĂZBOI Micul paradis din țara măcinată de conflicte, la doar 270 de kilometri de Timișoara GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-622253935">

BiH (71)

Este mândria turismului din Federația Republika Srpska din Bosnia și Herțegovina, un loc desprins de timp și spațiu unde descoperi simplitatea modului și stilului de viață, dincolo de imaginea dezolantă a secolului XXI. La ieșirea din orașul Bijeljina, în mijlocul câmpiei Semberjia, începe o poveste cu titlul Etno Selo „Stanišići”. Etno Selo este un fel de muzeu al satului unde timpul se oprește, un loc care te trimite cu gândul la simplitatea și la naturalețea vremurilor de odinioară.

A fost înființat în anul 2003 de omul de afaceri Boris Stanisic care, timp de câțiva ani de zile, a călătorit prin satele sârbești din centrul Bosniei, în căutare de case și obiecte vechi de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Călătoriile sale au dat naștere unui sat de munte autentic care atrage și peste 800.000 de vizitatori pe an, veniți de pe ambele maluri ale râurilor Drina și Sava, și nu numai. Boris Stanisic a câștigat cele mai importante premii de turism atât din țară cât și din străinătate.

Construit ca un „labirint”, Etno Selo este format din două părți, centrul său fiind despărțit de două lacuri artificiale. Prima parte descrie viața lumească. Acolo găsești case din lemn, decorate în interior cu mobilier și costume populare, vechi de mai bine de două secole. Casele sunt legate între ele prin mici cărări pavate cu piatră. A doua parte are un caracter spiritual, unde predomină arhitectura medievală, și este formată dintr-o colecție de replici construite tot din piatră, care au o puternică semnificație istorică și religioasă. Una dintre construcțiile reproduse este chiar Podul Latin din Sarajevo, unde au fost asasinați arhiducele Franz Ferdinand și soția sa Sophie. Replica a fost realizată în semn de nostalgie pentru data de 28 iunie 1914.

Etno Selo „Stanišići”, un loc de relaxare pentru trup și suflet

În jurul orei 10.00 (ora României) am intrat pe porțile satului. Am urcat pe un pod din lemn, iar la coborâre mi-a ieșit în cale o lebădă albă. La doi pași de mine, am mai zărit una. Când am întors privirea, am mai văzut vreo două rațe, iar pe celălalt mal o lebădă neagră își bătea arpile. După o mică plimbare prin locul de vis am constatat că nu sunt două, trei, ci zeci de lebede, albe și negre, o mulțime de rațe, pisici, pești, sau găini – o mică grădină zoologică. Acolo există inclusiv o școală de echitație, cu instructor autorizat.

Pe lângă toate astea, la Etno Selo mai găsești mori de apă sau de măcinat, ateliere de fierărie, hambare, hoteluri, restaurante, locuri de joacă pentru copii, terenuri de tenis sau fotbal, râuri și lacuri artificiale, numeroase căsuțe din lemn, salvate de la uitare, dar și un panou cu arborele genealogic al familiei Stanisic. Pe scurt, o mini gospodărie cu un flux constant de surse de apă proaspătă, care simbolizează „sursa vieții, existența și durata”.

Una dintre mori datează din 1917 și este funcțională și în ziua de astăzi. Cu ajutorul ei, la Etno Selo se măcina făină, din care bucătarii fac pogăcele pe care le servesc la restaurant. O altă clădire, Mljekarnik, datează din 1948 și se folosește la prelucrarea și depozitarea produselor lactate. În partea spirituală a satului există un Baptisteriu modelat după o mică biserică din Alaska. În inima acestei părți stă Mănăstirea Sfântului Părinte Nicolae, o replică a mănăstirii Kumanica, situată în partea de sud-vest a Serbiei. Satul mai este dotat și cu un amfiteatru în aer liber, care are 380 de locuri, unde se desfășoară în fiecare an diferite evenimente. Nu pot să uit de „Arca lui Noe” situată în spatele amfiteatrului în jurul căreia circulă un trenuleț, marea bucurie a copiilor.

Comoara Federației Republika Srpska, distrusă de inundații

Fiecare poveste are și un punct culminant, iar cel de la Etno Selo a fost atins în decembrie 2010, când furia naturii a provocat mari inundații în Bosnia și Herțegovina. Satul a suferit daune materiale serioase în urma inundațiilor, iar peisajul de vis a fost distrus în mare parte. Prejudiciul material creat a depășit suma de 300.000 de euro. Locul a fost asigurat de o firmă din Bosnia și Herțegovina, dar proprietarul satului, Boris Stanisic a declarat în 2013 pentru o publicație din BiH că nu a primit despăgubirea din partea firmei respective. „Când am luat toate actele și documentele de la compania de asigurări, în scopul de a colecta pierderile, mi s-a spus că pagubele produse de inundații nu sunt acoperite de asigurare și mi-au dat doar 2.000 de euro despăgubiri”, a spunea atunci Stanisic.

BiH (43)

Din cauza nefericitului incident, omul de afaceri a ridicat un panou imens în parcarea de la Etno Selo, cu fotografii în care apare satul inundat în decembrie 2010 și satul inundat în mai 2014. Pe panou este scris și un text în care Boris prezintă problema pe care a avut-o cu respectiva companie de asigurări. Reprezentanții firmei au explicat pentru aceeași publicație că nu există nicio obligație contractuală de asigurare pentru daunele produse de inundații și că nu poate să-l despăgubească pe proprietar. Chiar dacă au fost perioade grele care au lăsat în urmă amintiri dureroase, povestea Etno Selo „Stanišići” continuă pentru că astăzi locul este considerat una dintre comorile Republicii Sârbe din BiH, unde omul „își odihnește sufletul și ochii în timp ce ascultă murmurul râului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.