PREMIERĂ Stăvilarul vechi de sute de ani descoperit pe șantierul City Business...

PREMIERĂ Stăvilarul vechi de sute de ani descoperit pe șantierul City Business Center, vedeta unui inedit muzeu în aer liber. Cum va fi promovat VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

La Timișoara au demarat oficial, astăzi, lucrările de remontare a vestigiilor descoperite cu ocazia săpăturilor la fundaţia celei de-a cincea clădiri de birouri din cadrul complexului City Business Centre. Lucrările sunt realizate, conform deciziei Ministerul Culturii, pe baza recomandărilor experților autorizați și sub atenta supraveghere a arheologilor Muzeului Banatului și a unor specialiști din Coreea de Sud. Soluția de valorificare a vestigiilor, prin scoatere la suprafață și expunere într-un spațiu public ce va crea un adevărat muzeul în aer liber, este o premieră.

„Am ajuns la ultima fază a unui proces laborios, remontarea propriu-zisă a stăvilarului, recompunerea efectivă a puzzle-ului de 150.000 de piese distincte. Putem spune cu certitudine că în primăvara anului 2015, stăvilarul va putea fi admirat în toată splendoarea sa, într-un veritabil punct muzeografic în aer liber, îmbogățit cu o documentație științifică realizată de specialiști din cadrul Muzeului Banatului”, a declarat Ovidiu Șandor, dezvoltatorul proiectului.

La reconstituirea stăvilarului participă specialiști în conservare și restaurare din România, Italia și Coreea de Sud. Vor fi folosite doar piesele originale din lemn, piatră și cărămidă, analizate, conservate și tratate în prealabil. Fiecare element va fi repus la locul său respectându-se exact amplasamentul inițial în cadrul ansamblului. „Mutarea stăvilarului este o reverență față de istoria orașului. Prin acest proiect a fost creat un precedent de bune practici în ceea ce privește păstrarea și valorificarea patrimoniului Timișoarei.


Aici nu este vorba doar despre restaurarea și expunerea unui stăvilar, este un gest de reconstrucție identitară și comunitară, un act educațional și simbolic”, conchide Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Întregul demers va face obiectul unui film documentar în regia lui Florin Iepan, unul din cei mai apreciați specialiști români în acest domeniu.

Descoperirea stăvilarului și principalele etape ale procesului de salvare

În urma săpăturilor efectuate în vara anului 2013 la fundația celei de-a cincea clădiri din cadrul City Business Centre, au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stăvilar construit in secolul al XVIII-lea  de către administrația habsburgică, foarte bine conservat, folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului. Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii.

City Business Centre Timişoara este principalul complex de birouri de clasă A din vestul ţării, situat în zona centrală a Timişoarei. Proiectul include 5 corpuri cu o suprafaţă de 43.000 mp închiriabili. În prezent, sunt date în folosinţă clădirile A, B, C şi D cu o suprafaţă totală de 34.000 mp închiriabili, urmând ca ultima clădire să fie inaugurată în 2015. Printre chiriaşii City Business Centre Timişoara se numără Alcatel-Lucent, Accenture, Autoliv, Visma Software, Raiffeisen Bank sau BCR. Numărul persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în City Business Centre Timişoara depăşeşte 3.000.

În 2010, City Business Centre Timişoara a fost desemnat Green Building of the Year de către Romanian Green Building Council şi Office Development of the Year de către EuropeProperty.co.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.