Aproape 35 % din liceenii timișoreni visează să devină programatori sau ingineri...

Aproape 35 % din liceenii timișoreni visează să devină programatori sau ingineri IT. Cine sunt cei mai inteligenți

0
DISTRIBUIȚI

Tinerii de liceu din Timișoara se gândesc tot mai mult să devină programatori sau ingineri IT. Aproape 35 % dintre aceștia iau în calcul astfel de meserii, arată un studiu realizat de o companie producătoare de electronice. Astfel, primele trei meserii preferate de elevii timișoreni sunt cele de programator (20,1 %), avocat (19,9 %) și inginer informatician (14,2 %). De asemenea, liceenii sunt interesați și să-și deschidă o afacere, fiind orientați spre zone de activități independente și care presupun inițiativă.

Aproape 8.000 de elevi din zece orașe din țară au răspuns la testele din cadrul studiului realizat în timpul unei caravane care și-a propus să inspire și să-i familiarizeze pe liceeni cu abilitățile digitale și tendințele de pe piața muncii. Și asta după ce s-a ajuns la concluzia că un număr tot mai mare de tineri lucrează în alt domeniu decât cel pentru care s-au pregătit, iar 95 % dintre joburi vor necesita competențe digitale până în 2015.

Totodată, testele realizate au relevat faptul că tinerii cu interese antreprenoriale au și interese culturale mai ridicate decât ceilalți și sunt mai deschiși spre noutăți, în general, și mai interesați de obținerea de noi cunoștințe și deprinderi.


În plus, aceștia au înregistrat scoruri IQ peste medie și au cele mai ridicate abilități în zona numerică, de lucru cu cifrele, fapt care îi recomandă pentru activități din domeniul IT și digital, așa cum este programarea și ingineria IT.

Același studiu mai arată că tinerii își aleg cariera în funcție de competențele pe care le au și nu după ceea ce consideră că li se potrivește. În plus, deși au o gamă largă de meserii pe care și le pot alege, cei mai mulți dintre elevi își aleg aceleași zece profesii. Așadar, riscul ce reiese din aceste alegeri ale lor este suprasaturarea de specialiști într-un timp scurt pe puține domenii și un număr redus de profesioniști pentru celelalte oferte de pe piața muncii. Cele mai apreciate meserii de către liceenii timișoreni sunt: programator, avocat, inginer IT, actor, manager, chirurg, contabil, arhitect, cardiolog și medic stomatolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.