Luare de ostatici la Sydney într-o cafenea, în a cărei fereastră a...

Luare de ostatici la Sydney într-o cafenea, în a cărei fereastră a fost pus un steag islamic. Poliţia anunţă că autorul este un bărbat înarmat. Care sunt revendicările acestuia

0
DISTRIBUIȚI

Ostatici erau reţinuţi luni la Sydney, într-o cafenea în a cărei fereastră a fost pus un steag islamic negru, într-un cartier din centrul oraşului, blocat de către forţe de securitate, scrie Mediafax.

Bărbatul înarmat care ţinea ostatici într-o cafenea din Sydney a cerut un steag al organizaţiei Statul Islamic (SI) şi a afirmat că patru bombe au fost plasate în diverse locuri, a anunţat postul de televiziune Channel Ten.

Poliţia nu a confirmat aceste informaţii.

Channel Ten a precizat că a vorbit „în mod direct” cu două dintre persoanele reţinute în cafenea, situată în Martin Place, o piaţă pietonală din cartierul de afaceri din Sydney.

„Ele confirmă două revendicări ale autorului luării de ostatici”, a anunţat postul într-un mesaj postat pe Twitter. „Vrea să i se aducă direct în cafenea steagul SI. A doua revendicare este să stea de vorbă cu premierul”, precizează televiziunea.

Cele două persoane „afirmă că există patru bombe, două la Lindt Cafe şi două altundeva în cartierul de afaceri din Sydney”, a adăugat postul.

Sute de poliţişti înarmaţi încercuiau Lindt Chocolat Cafe, în interiorul căreia ostatici ţin la o fereastră un steag cu o inscripţie parţial vizibilă, în arabă. Pare că este vorba despre crezul musulman.

Cinci persoane au putut să iasă din clădire, fără să se ştie imediat dacă au fugit sau au fost eliberate.

UPDATE 8:48 – Cinci ostatici ies din cafeneaua din Sydney – imagini TV

Cinci persoane au ieşit în fugă din cafeneaua din Sydney în care un bărbat înarmat ţinea luni mai mulţi ostatici şi în care a fost desfăşurat un steag islamic, au anunţat poliţia şi un jurnalist AFP.

Iniţial, trei persoane au ieşit din cafeneaua Lindt Chocolate Cafe în care a început, în urmă cu peste şase ore, luarea de ostatici, în Martin Place, o piaţă pietonală situată în centrul de afaceri din Sydney, a anunţat poliţia.

La puţin timp după aceea, două femei au ieşit în fugă din clădire, anunţă un jurnalist AFP.

Imediat nu se ştia dacă ostaticii au fost eliberaţi de către răpitor sau dacă au reuşit să scape.

„Primul lucru pe care-l vom face este să verificăm dacă sunt bine”, a declarat Catherine Burn, adjuncta şefului poliţiei din New South Wales.

„Vom coopera cu aceste persoane pentru a obţine mai multe informaţii.


Nu avem nicio informaţie care să sugereze că cinvea a fost rănit în acest stadiu”, a adăugat ea.

Poliţia nu ştie exact câte persoane sunt ţinute ostatice, dar numărul lor este mai mic de 30.

Negociatorii poliţiei „sunt în contact” cu autorul luării de ostatici, dar nu ştiu care sunt motivaţiile acestuia, a mai declarat Burn.

UPDATE 6:34 – Un bărbat înarmat ţine ostatici la Sydney, anunţă poliţia

Un singur bărbat înarmat ţinea luni un număr necunoscut de ostatici într-o cafenea din Sydney, situată în centrul oraşului, a anunţat poliţia, adăugând că deocamdată nu se poate vorbi despre o operaţiune teroristă, relatează AFP.

„Pot să confirm că avem un autor înarmat în clădire, care reţine un număr necunoscut de ostatici”, a declarat Andrew Scipione, şeful poliţiei statului New South Wales.

 

Martin Place, o piaţă situată în cartierul de afaceri din Sydney, a fost evacuată, iar zeci de poliţişti înarmaţi încercuiau Lindt Chocolat Cafe.

Imagini de televiziune prezentau un steag negru cu o inscripţie în arabă, pus de către ostatici într-o fereastră a cafenelei. Se pare că este vorba despre shahada, crezul islamic: „Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este profetul său”.

Este vorba despre un singur răpitor, a anunţat şeful poliţiei statului New South Wales, Andrew Scipione, fără să fie în măsură să precizeze numărul persoanelor reţinute.

Forţele de ordine nu ştiu nici cu ce fel de situaţie se confruntă. „Nu am confirmat încă faptul că este vorba despre un eveniment care să aibă legături cu terorismul”, a declarat Scipione.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.