Filtre speciale, create de un INVENTATOR devean, au fost montate pe ambulanţele...

Filtre speciale, create de un INVENTATOR devean, au fost montate pe ambulanţele SMURD. Ce rol au

1
DISTRIBUIȚI

Patru dintre ambulanțele SMURD din vestul  țării au fost dotate cu filtre speciale de aer create de un inventator premiat cu aur la Geneva pentru a crește puterea motoarelor și scăderea consumului de combustibil. Patru dintre ambulanțele SMURD din județul Hunedoara, una de la Simeria și trei din Valea Jiului, au fost dotate, gratuit, cu filtre speciale inventate de inginerul devean Corneliu Birtok Băneasă, premiat cu medalii de aur la soaloanele de inventică din Geneva, Moscova, Kuwait şi România.

„Pentru mine este o provocare tehnică, deoarece ambulanțele SMURD au un alt regim de funcționare, diferit de toate celelalte mașini. Prin implementarea acestor filtre motorul funcționează mai bine, în sensul că, având un exces de putere, acesta nu mai trebuie turat foarte mult. Altfel spus, nu mai forțăm motorul”, a declarat inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.

Potrivit acestuia, în același timp cu monitorizarea performanțelor motorului, se urmărește o reducere a consumului de carburant pe ambulanțele în funcțiune, filtrele concepute de inginerul din Deva permițând realizarea unor economii de până la 10% în condiții de trafic normal.


Datele finale privind eficiența filtrelor vor fi disponibile peste o jumătate de an.

Pe autoturisme odată montat filtrul, puterea motorului creşte cu 8-10%, iar consumul de carburant se reduce cu 10-15%. „De exemplu, motorul unui automobil care are filtrul supraaspirant are la 2.600 de turaţii pe minut aceeaşi putere cu al unuia la 3.000 de turaţii, dar cu filtru convenţional”, a adăugat Birtok-Băneasa.

Inginerul a câştigat cu invenţia sa premii la soaloanele de inventică din Geneva, Moscova, Kuwait şi România. Primul și cel mai important premiu a fost medalia de aur obținută în aprilie 2010 la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva.

Printre invenţiile sale, cu care a câştigat peste 20 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, se numără şi un „Dispozitiv dinamic de transfer al aerului” care scade consumul de carburant şi emisiile poluante.

Corneliu Birtok-Băneasă are 36 de ani şi a absolvit Facultatea de Inginerie din Hunedoara, secţia Autovehicule Rutiere.

 

1 COMENTARIU

  1. exista o certificare a dimensiunilor minime a particulelor de praf retinute de aceste filtre? degeaba trece aerul usor prin filtru daca praful o sa distruga (cu timpul) motorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.