Cercetători inventivi la Universitatea de Agronomie din Timișoara. Cât de sănătoase sunt...

Cercetători inventivi la Universitatea de Agronomie din Timișoara. Cât de sănătoase sunt pastele cu banane sau brioșele cu lavandă

0
DISTRIBUIȚI

paste fainoase

Brioșe cu extract din rădăcină de cicoare și flori de lavandă sau paste făinoase cu banane destinate persoanelor care suferă de diabet – acestea sunt doar două dintre produsele alimentare inovative realizate de tinerii cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara. Pentru că sunt creativi și au idei interesante, tinerii au fost recompensați cu numeroase premii la concursurile la care au participat în ultimul an, atât în țară, cât și în străinătate. Din păcate, produsele nu se pot găsi pe piață pentru că universitatea nu le poate comercializa, iar nicio firmă nu s-a arătat încă interesată să cumpere brevetele.

Dorica Botău, profesor în cadrul universității, a declarat, astăzi, că în ultimul an au fost înregistrate la OSIM noi produse alimentare ca marcă.


„În martie, am participat la Salonul Cercetării și Inovării de la Cluj-Napoca, unde am fost premiați pentru o tehnologie modernă, revoluționară de cultivare a porumbului prin stimularea germinării boabelor în câmp electric. De asemenea, la Expoziția Europeană de Invenții și Inovație din Iași am obținut opt medalii, printre care aur pentru niște paste făinoase aglutenice”, a explicat profesorul timișorean.

Totodată, Alexa Ersilia, profesor la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare, a ținut să precizeze că în cadrul facultății există o linie de produse alimentare aglutenice, care speră să ajungă pe piață. “Încercăm să producem alimente inovative, dietetice și ecologice, din ingrediente bio, în special produse destinate persoanelor cu diabet. Astfel, am realizat brioșe cu extract din rădăcină de cicoare și flori de lavandă, paste cu extract din germeni de grâu sau paste făinoase cu banane. În ceea ce privește brioșele, am observat că nivelul glicemiei scade ca urmare a administrării acestui produs, sunt testate clinic. Este folosită făină integral, care are un indice glicemic mai scăzut față de cea albă, iar ca îndulcitori am folosit ștevie”, a precizat Alexa Ersilia. Totodată, în cadrul facultății au fost realizate și paste făinoase cu castravete amar, dar și alimente pentru copii mici, brioșe bogate în fier, premixuri ce pot fi introduse în lapte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.