Cea mai înaltă clădire din România și cel mai mare parc din...

Cea mai înaltă clădire din România și cel mai mare parc din vestul țării, la Timișoara. Ce arhitect bănățean a contribuit la proiect și când încep lucrările

5
DISTRIBUIȚI

OpenVille Ensemble 1

Zona din jurul celui mai mare mall din Banat va arăta cu totul altfel în curând. Grupul Iulius a anunțat coordonatele temporale ale unei investiții masive, de 220 de milioane de euro, într-un „proiect multifuncţional de regenerare urbană”.

Conceptul Openville Timişoara a fost creat de compania Jerde din Statele Unite, una dintre cele mai mari case de arhitectură şi planificare urbană la nivel mondial, cu filiale în Los Angeles, Hong Kong, Amsterdam şi Dubai. Adaptarea la condiţiile actuale de piaţă şi integrarea conceptului la linia urbanistică a Timişoarei au fost realizate de arhitectul Radu Mihăilescu. Cu o vastă experienţă în domeniu, arhitectul timişorean a conceput proiectul multifuncţional Palas Iaşi.

palas-iasi
Palas Iași. Sursa foto: zf.ro

Openville va avea o suprafaţă total construită de 594.000 mp, iar actualul mall va fi parte integrată a proiectului. Cea mai mare pondere o va avea componenta de birouri, care, prin arhitectura de înaltă clasă şi finisajele impresionante, va impune noi standarde pe piaţa dezvoltărilor office din România. În total, vor fi construite şapte imobile de birouri clasa A, cu o suprafaţă totală de peste 131.000 mp închiriabili, printre care şi cea mai înaltă clădire din România. Acestea vor forma polul de business al regiunii, destinat companiilor multinaţionale cu planuri de expansiune, unde vor lucra aproximativ 13.500 de persoane.

Una dintre principalele atracţii ale Openville va fi parcul, cel mai mare din vestul ţării, desfăşurat pe o suprafaţă de peste 55.000 mp, o adevărată oază de relaxare în aer liber, cu locuri de joacă pentru copii, carusel, patinoar, fântâni arteziene, piaţete pentru evenimente, peste 1.000 de arbori şi 20.000 de arbuşti.


Posibilitățile de shopping și distracție oferite de mallul existent vor fi completate cu peste 100 de magazine, restaurante şi cafenele tematice. Multiplex cu 15 săli de cinema şi cel mai mare loc de joacă vor fi alte opţiuni pentru petrecerea timpului liber.

O altă premieră o reprezintă zona de fresh market, care va cuprinde restaurante de tip fast food, dar şi brutării, carmangerii şi locaţii cu produse alimentare naturale.

OpenVille Ensemble 2

Openville va include şi patru săli pentru evenimente speciale, cu o capacitate totală de 2.500 de persoane, care vor găzdui congrese, seminarii, conferinţe de business, întâlniri corporate şi petreceri private.

Clienţii vor beneficia în Openville de 3.750 de locuri de parcare, subterane şi supraterane, dotate cu un sistem inteligent de ghidare, care îi va ajuta pe şoferi să găsească foarte uşor locuri libere.

Lucrările de construcţie vor începe în această toamnă, iar până la finalul anului 2016 se vor inaugura 33.000 mp de spaţii office. Prima fază de dezvoltare va fi finalizată în ultimul trimestru din 2017 şi va cuprinde 80.000 mp de birouri clasa A, zona de retail şi parcul. A doua etapă va presupune dezvoltarea de spaţii office până la suprafaţa de 131.000 mp, în funcţie de cerinţele pieţei.

5 COMENTARII

  1. capitalism agresiv dus la extrem intr-o tara saraca. arhitectii ce parere au? se integreaza acest proiect in viziunea generala de urbanism a orasului Timisoara? dar Consiliul Local? mai mult, un proiect de asemenea anvergura, care poate influenta dezvoltarea orasului in ansamblu si pe termen lung, nu ar trebui aprobat printr-un referendum local?

  2. Haideti sa nu exageram si sa cadem in extreme. 200 de milioane de euro in zona aceea nu pot schimba decat in bine si asta inseamna dezvoltare pe termen lung, daca tot spui ca este orasul sarac. In cladirile acelea de birouri vor lucra oameni, deci vor fi locuri de munca. Dar as fi vrut sa vad aceeasi preocupare pentru urbe si acelasi interes din partea arhitectilor si in privinta”turnuletelor” care au rasarit in Timisoara sau in cazul altor mutilari din oras. Constructii care nu doar ca nu au adus valoare economica, dar au stricat si estetica orasului.

  3. @mirko, rapid m-ai exclus fara nici un argument. sunt foarte timisorean si de aia sunt atasat de ideea unei imagini europene a orasului, cladirilor de birouri de sticle le-a trecut epoca. de altfel, aproape niciunde in Europa cartierele financiare si cladirile de sticla tip american nu sunt in centrul oraselor.

    nu sunt nici anti-capitalist, dar ca banatean sunt pentru demnitate, nu pentru exploatarea noastra ca sclavi. ce fel de locuri de munca ofera Mall-ul (acesta sau altele) – 90% la nivelul salariului minim pe economie sau putin peste. ce fel de comert promoveaza Mall-ul – unul de indobitocire, de monopol si manipulare. de altfel, toata aceasta frenezie a investitiilor in Mall-uri la Timisoara este doar expresia bataliei pentru controlul comercial al pietei, pentru ca cine controleaza piata isi regleaza profitul asa cum doreste.

    daca n-am fi asa usor de cumparat, poate ne-am alege si noi cu cate ceva din capitalism…pentru ca in alte locuri din lume se poate.

  4. Eu sunt rational si prefer un cartier financiar in zona mallului, care sa produca bani pentru oras, decat balariile si halele acelea lasate in paragina de 25 de ani. Cat despre exploatarea noastra ca sclavi, este parerea ta, dar mi se pare exagerata afirmatia. Ma indoiesc ca cei care lucreaza in IT, cei vanati de companiile mari care stau in astfel de centre financiare, platiti cu mii de euro pe luna, sunt tratati ca sclavi. La cat de saraci suntem ca natie si la cat de inerti sunt guvernantii nostri in a atrage noi dezvoltari, eu zic sa multumim ca sunt unii care vin singuri si investesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.