Cum arată noii controlori ai RATT, cum sunt pregătiți și ce dotări...

Cum arată noii controlori ai RATT, cum sunt pregătiți și ce dotări la limita legii au FOTO

5
DISTRIBUIȚI

controlori ratt (4)

Noii controlori ai RATT sunt deja „pe traseu” de câteva săptămâni. În primăvara acestui an, directorul Regiei Autonome de Transport Timișoara, Ioan Goia, anunța noul regim în care preconiza să se desfășoare, pe viitor, activitatea controlorilor RATT. Potrivit celor afirmate atunci de managerul regiei, aceștia urmau să fie angajați în urma unei selecții conform noilor standarde, și să fie dotați cu echipament în regim militarizat, urmând să aibă regim de agenți de intervenție și pază.

Goia anunța și dotarea controlorilor cu armament și a vorbit de pistoale, fără să-i fie prea clar de ce tip ar putea fi acestea. Primarul Nicolae Robu s-a văzut pus în situația de a drege busuiocul și de a da asigurări că l-a convins pe managerul RATT ca echipele de control să meargă pe teren doar cu noua uniformă din dotare.

„Înarmați doar la paza obiectivelor”

Controlorii RATT reciclați pot fi văzuți deja pe mijloacele de transport în comun cu noile uniforme inscripționate „Security RATT” dar și cu așa-numite obiecte de autoapărare, parțial la vedere. Purtătorul de cuvînt al RATT, Cosmin Bradu, spune că cei 70 de controlori care au fost angajați ai regiei până în urmă cu cîțiva ani s-au dovedit a fi ineficienți, deoarece amenzile încasate nu erau pe măsură și comportamentul față de călători era necorespunzător, astfel încît s-a luat decizia trierii acestora.


Acum, RATT are 25 de controlori care, în urma unor cursuri de pază și protecție au devenit agenți intervenție pază și ordine. „Ei nu sunt obligați să facă doar control, pot să asigure și paza și protecția RATT” spune Cosmin Bradu. El susține însă că „au bastoane și pistol cu gaz doar cînd asigură paza obiectivelor RATT, nu și pe mijloacele de transport în comun”. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa.

Cu bastoane și spray lacrimogen

Agenții care fac controale pe mijloacele de transport în comun sunt dotați cu bastoane la vedere și recunosc că sub tricouri și pulovere, discret, au câte un spray cu gaz lacrimogen, dar susțin că în gențile pe care le poartă pe umăr nu ascund pistoale. În cazul în care au de-a face cu persoane agresive, pot apela la sprijinul poliției locale și al jandarmeriei. Uniformele pe care le poartă îi ajută pe călătorii frauduloși să-i repereze mai ușor și, eventual, să coboare la timp, dar – spun controlorii – „așa e și în occident, au uniforme”.

controlori ratt (1)

Purtătorul de cuvânt al RATT susține că în noua variantă, sistemul de control s-a îmbunătățit dar deocamdată nu există o statistică lămuritoare pentru a evalua eficiența lui. Mai mulți controlori au declarat însă pentru Pressalert.ro că, după părerea lor, vechiul sistem, prin care se putea plăti jumătate din valoarea amenzii pe loc, în schimbul unei chitanțe, era mai bun. „Acum nu mai există chitanțiere, se întocmesc doar procese-verbale, multe nu sunt plătite și chiar dacă ajung în instanță, sunt mulți din cei amendați care nu au nici un venit și nu ai ce să le ei” spun controlorii.

5 COMENTARII

  1. Si pe mine m-au prins si au zis ca-mi da amenda, ca e intre 200-500 de lei . Si la urma mi-au zis daca am bani la mine si daca e sa ne intelegem. Vai de pl lor

  2. au venit boi au plecat ca vaca ……….trecand strada prin loc nepermis ,mult prea departe de zebra , e bine ca au bastoane fiorosii astia ,oare vor lovi calatorul fara bilet???

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.