Număr de urgențe, destinat special persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire....

Număr de urgențe, destinat special persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire. De când intră în funcțiune

0
DISTRIBUIȚI

1131

Numărul telefonic de urgență 113 va începe să funcționeze de la ora 13.00, anunță reprezentanţii Serviciului de Telecomunicații Speciale. Acesta este omologul numărului scurt 112, însă e special destinat persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire și va fi folosit pentru a transmite urgențele sub formă de mesaj scris.

Inițiativa a fost foarte bine primită la Asociația Surzilor din România – Filiala Timiș.

Pentru a putea folosi 113, potențialii solicitanți trebuie mai întâi să se înregistreze într-o bază de date a STS. Altfel spus, persoanele cu deficiențe de auz și vorbire trebuie să se înscrie într-o bază de date a STS cu numerele de telefon de pe care, ipotetic, în caz de nevoie, ar apela pentru a cere ajutor.Cu ele operatorul nu va iniția un dialog, ci va comunica prin SMS-uri, însă doar după ce persoana respectivă va apela mai întâi la 112.

Persoanele hipoacuzice se pot înregistra în evidenţa Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă în trei moduri: prin depunerea documentelor la sediul STS – informaţiile cu privire la adrese şi programul acestora vor fi publicate pe website-ul www.112.ro; prin transmiterea prin poştă a documentelor de înregistrare, la adresa: Splaiul Independenţei nr.


323A, sector 6, Bucureşti; respectiv prin completarea formularului online aflat pe website-ul www.112.ro. se transmit copii după actele de identitate și Serviciul de Telecomunicații Speciale precizează că în cazul în care o persoană cu dizabilități are o urgență aceasta trebuie să sune la 112, unde va răspunde un operator, dar nu va iniția un dialog cu aceasta, deoarece va fi identificată automat de sistem ca fiind o persoană cu dizabilități de auz și/ sau vorbire. Ulterior, persoana respectivă va primi un SMS cu textul: „Trimiteți SMS la 113 cu urgența și adresa incidentului”, la care va răspunde printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgența și indicând cu exactitate adresa, inclusiv județul. După transmiterea SMS-ului, STS spune că este posibil ca persoana cu dizabilități să mai primească mesaje din partea operatorului 112 cu întrebări suplimentare, acesta urmând să transmită datele agențiilor de intervenție.

Constituie contravenţii apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113, faptele fiind sancţionate cu amendă de la 500 la 1000 de lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.