Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara: „Învăţământul românesc este subfinanţat total”. Cum...

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara: „Învăţământul românesc este subfinanţat total”. Cum speră să-i convingă pe guvernanţi să aloce mai mulţi bani pentru educaţie şi cercetare

0
DISTRIBUIȚI

pirtea

Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, s-a plâns, din nou, de proasta finanţare a învăţământului superior, dar şi a cercetării din România. În speranţa că guvernanţii vor asculta mai cu atenţie propunerile făcute de Consorţiul Universitaria, din care face parte şi UVT, ieri a fost semnat un protocol de colaborare cu Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, la Timişoara.

Astfel, în perioada următoare se vor realiza studii şi se vor formula propuneri concrete privind problemele cu care se confruntă sistemul educaţional universitar din România. Alexandru Cumpănaşu, directorul ONG-ului care şi-a propus să susţină noile generaţii de lideri, a explicat că asociaţia va solicita 1 % din PIB pentru cercetare şi 4,5 % pentru finanţarea învăţământului superior.


„Ne-am propus şi să întărim legătura cu mediul academic din străinătate. Aici avem nevoie de Universitatea de Vest din Timişoara, pentru că legăturile pe care le are cu diaspora academică sunt foarte apropiate. Este important să se aloce mai mulţi bani pentru cercetare, pentru că cercetarea poate să aducă şi bani, nu doar consumă bani”, a precizat Alexandru Cumpănaşu.

De aceeaşi părere este şi rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea. „Cu educaţia poţi să faci bani, dar cu bani nu poţi să faci educaţie, cel mult să cumperi nişte diplome. Vrem 1 % pentru cercetare. Am luptat ani de zile în speranţa că finanţarea va creşte şi pentru a ieşi din această subfinanţare totală a învăţământului. De acum nu mai suntem atât de singuri, pentru că facem parte dintr-o mare familie, care ne va susţine în promovarea ideilor”, a declarat Marilen Pirtea.

Din Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei fac parte majoritatea sindicatelor şi patronatelor din învăţământ, şi nu numai, reprezentanţi ai camerelor de comerţ, dar şi Consorţiul Universitaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.