Cazul Colectiv, un bun prilej să ne minţim (IAR) că ne vom...

Cazul Colectiv, un bun prilej să ne minţim (IAR) că ne vom schimba

5
DISTRIBUIȚI

loredana codrut

Tragedia din Colectiv a fost un nou prilej ca mult prea mulţi oameni să facă dovada degradării psihice şi morale în care se află. Sigur, e tragic şi e nevoie să se ia măsuri. Normal că trebuie să se facă cercetări şi primii care trebuie să dea socoteală sunt patronii cluburilor şi autorităţile care nu au închis locaţia. Pe Facebook, dar şi în presă, curg listele cu vinovaţi. Oamenii cer de la demisia generalului Oprea, la demisia primarului Oprescu sau a lui Piedeone, până exilarea Patriarhului Daniel, pentru că nu a fost prezent la locaţie să facă o slujbă. Oamenii revoltaţi de tragedie jură că nu vor mai tăcea şi că de data asta lucrurile se vor schimba, că în România corupţia va fi eradicată.

Ce mi se pare absolut inutil și irelevant este ura unora. Ura nu va aduce înapoi vieţilor celor decedaţi şi ura nu va sfârşi nimic. Sigur, le servește unora ca să se descarce, dar hai să nu îi mai dăm semnificații eroice.


Orice schimbare se face cu calm, cu o strategie bine definitită. Din ură poate ieşi numai dezastrul şi deocamdată este, din fericire, unul încă verbal. Ură. Şi se simte. Se simte că nu e (doar) din cauza cazului Colectiv. E din cauză că ani întregi oamenii au fost învăţaţi să tacă. Şi să accepte nedreptăţi. Dar să nu ne dăm atât de inocenţi, pentru că nu suntem.

Da, ţipăm că nu ne place corpuţia, că nu ne plac spăgarii sau cei care dau şpagă. Dar ne plac. Îi iubim. Pentru că cei care se mulţumesc cu un job unde îşi pot linguşi şeful ca să muncească mai puţin, cei care au obţinut o diplomă de facultate copiind, cei care sub o formă sau alta fură, cei care se înscriu în partide pentru a primi funcţii, cei care îşi deschid afaceri despre care nu au idee, totul cu scopul de a face bani necurați sunt foarte mulţi în România. Mulți sunt și cei care tac la nedreptățile de care au parte zilnic. De la obrăznicia unui funcționar, de la o pipaială în tramvai, la șefi care îi jignesc, la relații personale abuzive, toate sunt tolerate și apoi, acum, urlăm în stradă că vrem schimbarea. Adevărul este că dacă de fiecare dată când aveam parte de o nedreptate sau când sesizam o neregulă făceam ceva să corectăm situația, nu eram aici. Dar e o acceptare de zeci de ani a unui popor blazat. Și o altă revoluție nu ne ajută. Căci poate schimbă un regim. Dar problema e dată de oameni. De mentalitatea că „eu fac ce vreau în curtea mea. Și nu îmi pasă ce se întâmplă-n rest”.

Și până asta nu se va schimba prin efortul fiecărui om, dragă român, poți cere orice vrei tu în stradă. Băsescu nu mai e președinte, nici Năstase nu mai face politică, dar după cum vezi. România nu a devenit mai bună, nici chiar cu Iohannis preşedinte. Cum nu va deveni nici după plecarea lui Oprescu sau a lui Oprea. Schimbarea se face zi de zi, dar, știu, din nou vom uita asta.

5 COMENTARII

 1. Draga intelectualo, din cauza jurnalistilor ca tine a ajuns Romania cum a ajuns. Pentru ca voi nu sunteti impartiali! Sunteti toti manjiti de politica la gura (bot). Tu, care scrii acum un articol manipuland o mana de oameni… ca vai ca e degeaba ca vai ca de ce e ura??
  E ura ca e saracie, desteapto! E saracie si nu e educatie! E saracie si incultura pt ca masa asta de idioti care ne conduc nu au vrut sa scoata oameni culti… nu au vrut profesori apti cu salarii satisfacatoare care sa nu accepte mita la examene. Si atunci examenele s-ar lua pe pune..si diplomele nu s-ar mai da asa ca pita calda..Ar iesi medici adevarati care ar ramane in tara si ar avea spitale dotate si un salar bun si ar fi elita..si nu ar mai fi nevoie de mita. Si atunci oamenii de rand ar avea parte de conditii si de educatie si ar fi oameni.
  Si vezi tu…oamenii astia de rand nu mai suporta! Pur si simplu nu mai suporta ca o proasta ca tine, manipulanta, sa ii spuna ce si cum e bine! S-au saturat si merg in strada sa urle si sa isi strige ura..pt toti! Ca e un cerc vicios si voi, presa, sunteti cei mai de rahat! Profitati pe seama „naivitatii” sa nu spun prostiei maselor..pentru a-i manipula!

  De asta, proasto, este numai ura in jur!

 2. Nu regret demisia lui Ponta. Dar, cei care au iesit in strada stiu oare pe cine vor in locul lui?
  Varianta este revenirea la putere a celor care au taiat salarii si au inchis spitale in timp ce-si umflau conturile personale prin furt si coruptie… Acum, ca si-au schimbat numele vor reveni impachetati in alt ambalaj.
  L-ati vrut pe Iohannis, l-ati obtinut.
  Acum veti avea iar ceea ce v-ati dorit, echipa Basescu. Enjoy !

 3. Bravo, Oana! 100% de acord cu ține.
  Monalisa, nu aștepta schimbarea altora câtă vreme nu vrei sa te schimbi tu însăți.
  Cu toții trebuie să ne schimbăm și să contribuim la schimbare, nu să contemplam schimbarea la alții.

 4. @oana: ai dreptate 100%! Bravo!
  @monalisa: nu aștepta ca lumea să se schimbe. Implica-te pentru a impune schimbarea și nu în ultimul rând, schimba-te tu însăți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.