Despre libertatea de exprimare

Despre libertatea de exprimare

1
DISTRIBUIȚI

loredana codrut

Daca e să o definim rudimentar, libertatea de exprimare îi dă dreptul oricărui om de a spune ceea ce crede. Însă nu de puţine ori ne trezim că asta deranjează. Cu sau fără motiv. Din ceea ce am observat există câteva chestiuni mari şi late pe care noi nu le luăm în calcul atunci când avem de-a face cu libertatea de exprimare.

Practic, în România avem o vorbă: respectul să câştigă. Nimic mai greşit. Nu, respectul nu se câştigă. El e de la sine înţeles atunci când avem de-a face cu oameni educaţi. În al doilea rând, pentru simplul motiv că un om îşi poate expune o opinie, nu înseamnă că opinia cu pricina e documentată, exprimată politicos, că aparţine unui om inteligent sau că este cu caracter de adevăr universal. Iar asta e una din marile probleme ale noastre, care, după părerea mea generează multe neplăceri. Dacă am înţelege ca un om poate crede orice despre noi, dar că treaba noastră e să ne facem datoria şi să mergem mai departe cu capul sus, multe din micile probleme zilnice ar dispărea.

Pe de altă parte, atât cei care îşi expun opiniile personale şi cei care aleg să reacţioneze în diverse moduri la ele, uită două lucruri esenţiale.


Cu toţii suportăm consecinţele acţiunilor noastre. Şi trebuie să ne asumăm asta. Dacă pe de o parte să taci înseamnă disconfort psihic, să vorbşti ţi-ar putea aduce neplăcerea de a fi criticat, iar fiecare om trebuie să fie liber să aleagă în ce direcţie doreşte să acţioneze. Nu în ultimul rând, vorbesc strict în nume personal, eu nu cred că libertatea unora de exprimare trebuie să însemne pentru alţii un disconfort zinic sau că e normal ca un alt om să te hărţuiască cu opiniile lui despre ceea ce faci sau crezi tu .

Mi se pare prefect normal să accepţi opinia unui om, fie ea şi contrară a ceea ce crezi tu. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fii prieten cu el dacă nu aveţi aceleaşi puncte comune. Mi se pare corect normal să nu iţi pierzi vremea în polemici inutile sau răspunzând unor oameni care nu au altă treabă decât să îţi critice orice gest sau vorbă. Eu una aleg să îi elimin din viaţa mea reală sau virtuală, pentru că discuţiile sunt discuţii, în vreme ce patologicul întră în sfera medicinei şi eu nu sunt doctor.Oameni buni, pe scurt,nu uitaţi: puteţi vorbi orice, iar alţii au dreptul să vă ignore, să vă răspundă sau să vă scoată din vieţile lor. Nu, chiar nu e nimeni obligat să fie nefericit păstrând anumite relaţii, pentru că aşa am fost învăţaţi că ar fi politicos. Nu, niciun om nu e obligat să stea să fie jignit doar pentru a permite cuiva libertatea la discurs.

1 COMENTARIU

  1. SCRISOARE DESCHISĂ către JURNALELE on-line: LIBERTATE DE EXPRIMARE sau HĂRȚUIREA PUBLICĂ a cetățenilor? Jurnalele on-line sunt deasupra Constituției și legilor în vigoare?

    „În timp ce unii jurnaliști afiliați unor jurnale on-line, care-și respectă munca pe care o depun în slujba societății civile, și-au postat deja un Cod de conduită legal (care să-i privească atât pe cei care publică articolele de presă, cât și pe cei care comentează la articolele respective), alții, foarte mulți din păcate însă, înțeleg să fie complici la hărțuirea publică a cetățenilor prin permiterea unor comentarii ilegale, deși articolele publicate de jurnaliști sunt valoroase.”

    (http://monicaharmanescu.wix.com/romaniavremilormele#!SCRISOARE-DESCHISĂ-către-JURNALELE-online-LIBERTATE-DE-EXPRIMARE-sau-HĂRȚUIREA-PUBLICĂ-a-cetățenilor-Jurnale-online-sunt-deasupra-Constituției-și-legilor-în-vigoare/cjds/56439a950cf2e1ca2793e997)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.