Directorul Muzeului Banatului despre vestigiile îngropate din zona Cetate: „Nu este chiar...

Directorul Muzeului Banatului despre vestigiile îngropate din zona Cetate: „Nu este chiar totul pierdut”. Cine ar putea finanța reabilitarea VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
libertatii (1) vestigiile îngropate din zona Cetate
Vestigiile îngropate din zona Cetate au fost motiv de protest

Vestigii unice în Europa îngropate din graba de a finaliza un proiect cu fonduri europene, acesta este principala problemă legată de reabilitarea centrului istoric din Timişoara. În ciuda faptului că administraţia orașului se laudă cu centrul reabilitat, specialiştii susţin la unison că îngroparea unor vestigii precum Băile Turceşti din Piaţa Libertăţii a fost o greşeală.

Invitat în această seară la PRESSALERT LIVE, managerul Muzeului Banatului din Timişoara, Claudiu Ilaş, a declarat pe tema vestigiilor din Piaţa Sfântul Gheorghe că „din câte știu eu arheologii au recomandat puțin diferit. A ieșit puțin altceva. Descărcarea arheologică au făcut-o arheologii de la Muzeul Banatului. Firma Corint a câștigat licitația, întrebați firma Corint ce înseamnă acea spumă, acel beton. Arheologii de la Muzeul Banatului au recomandat punerea în valoare a vestigiilor. Exact să vă spun nu știu, pentru că arheologul care s-a ocupat a făcut, după intervenția noastră, cea de-a doua parte. Pentru că au vrut să nu mai facă Muzeul Banatului, pot să vă spun chestia asta, firma Corint, dar până la urmă nu au reușit acest lucru, responsabilul științific fiind al Muzeului Banatului nu aveau voie”.

Despre de Băile Turceşti din Piaţa Libertăţii, îngropate ca urmare a propunerii firmei Corint, acceptată de administraţia Robu, Ilaş a comentat că „suntem singurii care au făcut o contestaţie oficială la Minister (n.r.


– Ministerul Culturii) şi la Comisia de Monumente care a dat acest aviz. Nu am primit niciun răspuns. S-a schimbat între timp guvernul, ministrul, nu ştiu ce se va întâmpla, dar e târziu pentru că s-au astupat, s-au marcat, e trist. (…) Nu s-au prea respectat recomandările din rapoartele de săpătură, dar făcând acea contestaţie nu eram siguri că vom primi răspuns, am dat şi mai departe, am discutat şi cu Primăria Timişoara legat de Libertăţii şi cu arheologul de la Direcţia de Cultură, Victor Bunoiu, care spunea că s-a făcut conservarea în mod corespunzător şi că se pot desface şi pune în valoare acele vestigii. Nu este chiar totul pierdut, va costa, dar se pot face”.

Ilaș a subliniat că pentru vestigiile îngropate din zona Cetate administraţia a ales varianta mai uşoară „pentru că, după cum bine ştiţi, se termina şi timpul pentru proiect, dar repet, nu este prea târziu, se pot face, cu bunăvoinţă din partea primăriei se pot face, şi încă cu ceva. Am avut Simpozionul internaţional «Traian Vuia», unde au venit din ţară generali, domnul Prunariu şi aşa mai departe, printre care a venit şi o doamnă colonel care a venit însoţită de un general turc, reprezentant al Ambasadei Turciei, care a spus că doreşte să se implice direct în această restaurare şi scoatere la lumină a Băilor Turceşti, inclusiv cu fonduri. Încă nu am primit oficial o adresă, dar se vor implica”. Trebuie menţionat că, fiind vorba de un proiect cu finanţare europeană, intervenţiile nu sunt permise vreme de cinci ani de la finalizarea acestuia, fără acceptul Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.