Masa critică

Masa critică

0
DISTRIBUIȚI

mirela stoeac-vladutiSuntem, din nou, în punctul zero. Stăm față în față cu un nou început. Deocamdată este un context inert, oarecum amorf, dar care, la cea mai mică scânteie, poate declanșa o reacție în lanț. Tragedia din clubul Colectiv a fost, într-un fel, reactorul care a condus către această situație, dar înaintea lui au mai fost altele care, deși nu au generat asemenea manifestări de solidaritate ale publicului, au rămas sedimentate în mentalul colectiv și ne-au condus în acest moment din care lucrurile se pot recristaliza, societatea se poate ea însăși reforma, iar clasa politică va fi forțată să acționeze pe cale de consecință.

În, cel mai probabil, ultimul său interviu în calitate de președinte al SUA pentru The New York Times, Barack Obama vorbește despre optimism, în condițiile în care America e în pragul alegerii unui președinte ca Donald Trump. Ce spune este, însă, aplicabil, cred eu, și României care trece printr-o transformare organică, dar perceptibilă, deocamdată, doar la un nivel mai puțin vizibil. Spune Obama că “optimismul meu derivă din faptul că oamenii obișnuiți sunt mai deschiși la minte, mai deschiși la diversitate (…) Întrebarea pe care mi-o pun este cum să preiau această schimbare în bine și să o aplic în procesul politic?” Simplu, natural, pe limba tuturor, fără pretenții de superioritate. Asta spune președintele SUA după două mandate. Asta ar trebui să înțeleagă măcar câțiva dintre politicienii noștri care candidează la aceste alegeri, mai ales că pasivitatea maselor poate fi combătută de la nivel micro spre macro, deci alegerile locale fiind cel mai bun început.

Din păcate, până acum nu am văzut niciunul dintre candidații la Primăria Timișoara sau pe cei care au deschis listele pentru consiliul județean să încerce o mobilizare reală a societății.


Scârbiți de minciuni, de instituții populate de bugetari sictiriți că trebuie să plimbe o hârtie dintr-un birou în altul, de politicieni al căror discurs aduce a basm de adormit copiii, alegătorii și-au făcut, în majoritate, planurile pentru ziua alegerilor. Vor merge la iarbă verde, dacă nu plouă, își vor bea liniștiți cafelele la terase, pe scurt, își vor vedea liniștiți de viață, pentru că “oricum nu se schimbă nimic”.

Și, totuși, ceva s-a schimbat. Văd în jurul meu tot mai mulți oameni, în special tineri, care nu înțeleg o iotă din ce spun politicienii (și bine fac!), dar înțeleg foarte bine că ceva nu e în ordine cu sistemul actual. Schimbarea se produce de jos în sus, de la bază spre vârf, iar această schimbare pe care o resimt la nivelul societății va fi probabil generatoare de reacții în lanț și la cele superioare. S-au supărat politicienii că lumea nu mai vrea partide, pe cale de consecință au apărut mulți candidați independenți, s-au supărat că societatea nu mai reacționează atunci când e instigată să iasă în stradă pentru a acoperi diverse interese ale unor grupuri restrânse.

Dacă vor înțelege că trebuie să își asume actul politic, să servească interesele celor care “își văd de viață”, pentru că așa se întâmplă lucrurile în orice democrație modernă și puternică, mai au o șansă să mai ocupe scena și birourile instituțiilor cu conturi bogate. Dacă nu, chiar dacă nu se va întâmpla la acest ciclu de alegeri, acești politicieni vor fi nevoiți să își facă bagajele, să se întoarcă la ei acasă și să își vadă și ei de viață, să meargă la serviciu, să își crească în tihnă copiii și să își întrețină familiile din munca proprie, nu din a altora. Societatea începe să se însănătoșească, modul de a face politică al ultimilor 25 de ani e în fază terminală. Simplu, natural, fără isterii de stânga sau de dreapta, schimbarea s-a produs deja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.