În condiţiile în care nu puţini sunt medicii de familie care „fug” din mediul rural, şapte doctori şi şapte asistenţi medicali îşi doresc să lucreze la sat şi să deschidă un Centru de Permanenţă în comuna timişeană Biled. Într-un astfel de centru, locuitorii din zonă ar putea să primească servicii medicale de urgenţă chiar şi noaptea, în weekend sau de sărbători. Însă, cadrele medicale încearcă de aproape un an să deschidă centrul, dar nu pot pentru că autorităţile se opun.
”Este un abuz faţă de mii de pacienţi”
Astfel, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş nu a aprobat înfiinţarea centrului de permanenţă pe motiv că „sunt suficiente” astfel de centre la noi în judeţ, şi anume 44. Revoltaţi, cei 14 medici de familie şi asistenţi medicali au trimis o petiţie ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, premierului Dacian Cioloş şi preşedintelui Klaus Iohannis. La sfârşitul lunii iunie a acestui an, Ministerul Sănătăţii le-a transmis că a redirecţionat petiţia către CJAS Timiş, „în vederea analizei aspectelor semnalate şi a identificării modalităţilor legale de soluţionare”.
În petiţia trimisă decidenţilor, cadrele medicale spun că nu au nevoie nici măcar de un spaţiu, de personal sau de dotare, ci doar de o „semnătură”.
„Ne-am asumat condiţiile unui spaţiu pus la dispoziţie nu de instituţiile statului, ci de unul din medicii care vor lucra aici (doamna doctor Rus Georgeta). Considerăm că este o gravă abatere de la normele deontologice să opreşti 14 cadre medicale să lucreze în ţara asta în care avem un sistem de sănătate pe butuci şi toţi jurăm că vom face totul pentru ca să nu mai plece medicii din ţară! Şi mai ales este un abuz faţă de mii de pacienţi care au dreptul să beneficieze de servicii medicale de urgenţă cât mai aproape de casa lor”, scrie în petiţie.
Printre cei şapte medici de familie care doresc să lucreze în cadrul Centrului de Permanenţă de la Biled se numără şi Georgeta Rus, fost consilier judeţean, actual membru al partidului PMP. „Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş ne-a spus că nu aprobă înfiinţarea unui nou centru de permanenţă pentru că sunt deja prea multe. Asta deşi legea nu prevede un anumit număr de centre de permanenţă într-un judeţ. Din cele 44 de centre de permanenţă din Timiş, 23 sunt în oraşe, ceea ce e egal cu zero. Da, acele centre ar trebui desfiinţate, în condiţiile în care există unităţi de primiri urgenţe în oraşe. Dar la sat, aceste centre de permanenţă sunt absolut necesare, sunt multe zone neacoperite. E păcat că nu se poate deschide un centru de permanenţă la Biled pentru că există dorinţă din partea medicilor. Noi vrem să lucrăm şi tu (n.r. CJAS Timiş) nu ne dai un aviz? Aici e vorba de rea-voinţă, vorbim e o iresponsabilitate maximă a decidenţilor. Sunt mii de oameni care ar urma să beneficieze de servicii medicale, plus că s-ar crea 14 locuri de muncă pentru medici şi asistenţi medicali”, a declarat pentru PRESSALERT.ro Georgeta Rus.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş spun că nu au aprobat înfiinţarea centrului de permanenţă din Biled pentru că, din punctul lor de vedere, sunt prea multe astfel de centre în judeţ. „Pentru moment, nu se justifică deschiderea unui nou centru de permanenţă în judeţul Timiş. În prezent, în judeţul Timiş funcţionează 44 de centre de permanenţă”, ne-a declarat Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş.