„Undeva, cândva în Transilvania”, experimentul social documentat de timișoreni. Vezi despre ce...

„Undeva, cândva în Transilvania”, experimentul social documentat de timișoreni. Vezi despre ce este vorba și cum poți contribui VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
dji_0005-mp4-still002
Biserica fortificată de la Alma Vii are 700 de ani

Timișorenii de la Sub-Cult-Ura au finalizat un film documnetar remarcabil ce va avea în curâțnd premiera națională. Este vorba de efectele globalizării asupra unei comunități mici din Transilvania.

Filmul documentar „Undeva, cândva în Transilvania” a fost realizat de cei mai buni oameni de imagine ai Timișoarei: Florin Iepan (care a fost și regizorul filmului), Călin Meda, Rafael Vasilcin, Valentin Solomie. Durata filmului este de 71 de minute.

Povestea

Ultima porțiune din autostrada ce leagă Sibiul de Occident va fi dată în folosință la finele anului viitor. Într-un sat sasesc izolat, fundația „Mihai Eminescu Trust” a inițiat un experiment social inedit, la care timișorenii au participat, timp de un an și jumătate, cât au durat filmările.

14658412_1210153009043531_910121277_n
Scenă din timpul filmărilor

”Toți locuitorii sași din Alma Vii au plecat în Germania la începutul anilor 90 lăsând în urmă un patrimoniu material și spiritual în centrul căruia este biserică evanghelica fortificată, veche de 700 de ani. Acest patrimoniu a rămas pe mâinile locuitorilor de astăzi din Alma, dintre care o bună parte sunt romi. Este această comunitate încă în formare capabilă să păstreze și să pună în valoare acest patrimoniu care nu-i aparține în mod direct? Pe măsură ce conectarea Transilvaniei la Occident se apropie odată cu inaugurarea ultimei porțiuni de autostradă este tot mai clar faptul că acest lucru a adus deja o bună parte din efectele globalizării. De la parcuri industriale în căutarea mâinii de lucru ieftine, la explorări pentru gaze de șist, defrișări masive și magazine kitsch care vând obiecte inspirate de mitul Dracula până la oportunități noi legate de turism și dezvoltare durabilă, avem toată plajă de posibilități care stau în față locuitorilor din sudul Transilvaniei. Caroline Fernolend și echipă ei de la M.E.T. cred cu tărie că regiunea din jurul Almei Vii, cu natură și partimoniul ei unice, are șansa să devină nouă Provence sau nouă Toscană de pe hartă turismului European”, arată Iepan.

Documentarul Sub-Cult-Ura va avea avanpremiera joi, 27 octombrie, pe TVR1.

Cititorii PRESSALERT.ro au ocazia să vizioneze în integritate fimul, înaintea premierei, aici.


”Este un proiect în lucru și facem asta în loc de un screening test ca să ne ajute la montajul final, și anume să găsim problemele care sunt sesizate doar după primele vizionari cu public. Este o practica uzuală la mulți producători!”, a explicat Floirin Iepan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.