Afacere de succes: povestea companiei timișorene care printează nasuri și urechi, iar...

Afacere de succes: povestea companiei timișorene care printează nasuri și urechi, iar în viitor ar putea realiza rinichi și ficat ce vor fi transplantați la oameni: „Nu ne jucăm de-a creația, ajutăm un om” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Călin Brandabur, fondatorul Symme3D, invitat la PRESSALERT LIVE
Călin Brandabur, fondatorul Symme3D, invitat la PRESSALERT LIVE

De la realizarea de mici avioane a trecut la construirea de imprimante 3D fabricate în România, la Timișoara, pe care le vinde unor companii din întreaga lume. Este vorba de Călin Brandabur, fondatorul companiei Symme3D, care, ajutat de alți nouă ingineri, realizează imprimante 3D performante. Acestea sunt utile în toate domeniile, dar mai ales în cel medical și în automotive.

“Cu o imprimantă 3D se pot face foarte multe lucruri”

“Recent, am avut marele noroc să dau peste acești oameni cu care am format Symme3D, cu care încercăm să aducem un beneficiu omenirii. Întreaga imprimanta 3D pe care o realizăm este construită cu produse românești, fabricate în România. Echipa de la Symme3D este formată din zece oameni, am învățat să lucrăm împreună, am început să realizăm imprimante 3D și a ieșit un lucru cu care am putut să concurăm cu liderii de pe piață”, a explicat Călin Brandabur, care a fost invitat, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE.

Fondatorul Symme 3D a ținut să precizeze că firma timișoreană vinde imprimante 3D, iar servicii de printare oferă doar în situații excepționale, cum este cazul urechilor și nasurilor de mici dimensiuni care se realizează, în acest moment, la centrul OncoGen de lângă Spitalul Județean Timișoara.

“Cu o imprimantă 3D se pot face foarte multe lucruri. De exemplu, doctorii de la Institutul Fundeni au dorit să grăbească procesul de pregătire a unui medic chirurg în operația pe cord a unei fetițe de șase ani. Nu se vedea foarte clar tumora pe inimă, doctorul a izolat zona de interes de pe computerul tomograf, a printat inimioara și a putut să exerseze efectiv cu inimioara de plastic în mână, cu bisturiul. Astfel, au scăzut 25 de minute din operație și a scăzut riscul de a dezvolta probleme cerebrale cu până la 75%. Când a venit domnul doctor la noi, mi s-au înmuiat efectiv genunchii. Tehnologia a fost folosită înspre bine, facem un lucru bun semenilor noștri”, a povestit Călin Brandabur.

În ceea ce privește domeniul automotive, fondatorul Symme3D spune că are contracte cu o mulțime de multinaționale din Timișoara, iar visul lui este să primească update-uri la mașină pe e-mail. “Suntem îmbrățișați de aceste companii multinaționale din zona automotive care se află la Timișoara.


Noi avem aici echipe foarte bine pregătite pentru proiectare, iar ei făceau proiectarea pe calculator, trimiteau în Belgia sau în Norvegia la printarea 3D, veneau înapoi. S-a scăzut foarte mult timpul. Visul meu este ca peste câțiva ani de zile, să zicem cinci, zece ani de zile, să primim update-uri la mașină pe e-mail. Adică am o mașină la care blocul de lumini are un defect clar din fabricație, l-am schimbat de trei ori. Acel defect mărunt să-l primesc pe e-mail. Să mi se comunice că mi-a fost trimisă această componentă pe care au reproiectat-o, o printezi 3D și ți-o asamblezi singur pe mașină. Ar fi incredibil”, a precizat Călin Brandabur.

Fondatorul Symme3D a povestit, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, că a ajuns să colaboreze cu Oncogen, Centrul de terapii genice și celulare în tratarea cancerului, după ce a fost vizitat de directorul institutului. “I-am făcut o demonstrație, iar apoi ne-a invitat să ne arate tehnologia de care dispun ei acolo. În prima zi am pus bazele acestui acord public-privat. Practic, noi oferim tehnologia și dezvoltăm aceste utilaje, țesuturi biologice, iar cercetătorii din OncoGen validează utilajul, vor face aceste printări. Dacă celule sunt potrivite, mergem împreună pentru a dezvolta următorul pas”, a afirmat Călin Brandabur.

Timișoreanul spune că, în acest moment, la OncoGen se printează urechii și nasuri de foarte mici dimensiuni, care au și celule stem ce au trăit chiar și două săptămâni. “A fost incredibil că avem această tehnologie la îndemână. Am fost numiți cu tot felul de apelative de către persoane care nu au înțeles că noi nu creăm ceva de la zero, ci folosim celule stem de la pacient, noi doar încercăm să reparăm o daună, să folosim celulele pe care le avem și să le reprogramăm să devină un organ. Nu intervenim în procesul de creație, ci ajutăm un om”, consideră fondatorul Symme3D. Călin Brandabur spune că mai sunt foarte mulți pași de făcut până când la Timișoara vor fi printați și rinichi sau ficat ce vor putea fi apoi transplantați la oameni.

În ceea ce privește planurile de viitor ale companiei, timișoreanul spune că se va investi în continuare în cercetare. “Statul român începe să se trezească și să vadă beneficiile centrelor de cercetare pe care le avem. Sunt condiții în România, avem laserul de la Măgurele, institutul OncoGen. Mă bucur de faptul că acești pași sunt importanți pentru un viitor care e strălucit pentru noi, cred eu. Consider că clasa politică e cu un pas în urmă, ar putea învăța multe din mediul privat. România învață în continuare, zeci de ani nu am avut undița și totuși am pescuit”, crede Călin Brandabur.

Fondatorul Symme3D spune că și atunci când va realiza un profit de un milion de euro, va băga banii în cercetare, pe care o consideră foarte importantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.