Golgheterul care va păzi granița: unul dintre cei mai promițători foști juniori...

Golgheterul care va păzi granița: unul dintre cei mai promițători foști juniori ai Politehnicii Timișoara și-a schimbat meseria

0
DISTRIBUIȚI
Bogdan Moroșan

Bogdan Moroșan a fost campion național la juniori B din postura de golgheter al Politehnicii Timișoara și a promovat cu Petrolul Ploiești în Liga I. La nici 25 de ani a renunțat însă la visul unei cariere strălucite de sportiv profesionist. Precum alți tineri jucători a ales o altă carieră după dezamăgirile suferite în fotbalul românesc. Din vară microbiștii ar putea să se întâlnească cu el când vor pleca în concedii, la un punct de trecere al frontierei.

În 2009 Bogdan Moroșan era considerat un atacant de mare perspectivă și aducea prin golurile sale titlul național la juniori B Politehnicii Timișoara. Onoare trăită după 17 ani de Orașul de pe Bega la această categorie de vârstă. Antrenorul Vladimir Petrovic l-a introdus ca junior pe lista UEFA pentru jocurile cu finlandezii de la MYPA, dar ”Moro” nu primea șanse la prima echipă alb-violetă de la acea vreme. A profitat mai târziu de o eroare din contractul său și a mers în B la Petrolul. A început să joace și a promovat cu ”Lupii galbeni”, dar aici a intevenit prima piedică, din partea antrenorului Valeriu Răchită. ”Am avut acolo o perioadă frumoasă într-adevăr. Dar nu s-a concretizat mai departe, după ce am promovat în Liga I”, spune Bogdan Moroșan.

A luat-o de la început în Liga a III-a, mai întâi la Hunedoara. Patronul echipei, Silvian Toma, a fost arestat la începutul lui 2012 și astfel a decis să plece la ACS Recaș. ”Am promovat în Liga a II-a cu Recașul și, când să ieșim în primi plan, s-a făcut mutarea aceasta minunată la Timișoara. Au ținut jucătorii de la vechea Poli și nouă ne-au dat un șut în fund, deși toți meritam să fim acolo. Pe cârca noastră sunt ei acolo unde îi vedeți. A fost o nouă dezamăgire, din moment ce am fi luptat cu posibilități de a ajunge chiar în Liga I. Fuziunea asta a dărâmat Recașul. Trebuia invers, să ia trei-patru jucători de la ei și pe noi să ne păstreze”, își varsă ”Moro” năduful.

”Lăsați-vă de fotbal și apucați-vă de altceva”

După această serie de ghinioane, Bogdan a început să se gândească la un plan de rezervă. Mai ales că salariile în ligile inferioare au devenit o glumă proastă. A jucat la tineretul lui Holstein Kiel, în Germania, și a încercat, în paralel, să-și găsească un job. ”În fotbalul românesc e o corupție foarte mare, în care doar cei care au spate ajung undeva, în rest, ceilalți, stau și așteaptă, și poate nu prind niciodată ce merită”, continuă atacantul.

Revenit acasă, în 2015 el a început Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră ”Avram Iancu” Oradea. ”Am ales Poliția de frontieră deoarece și tata e cadru MAI și m-a sfătuit să urmez această cale. E un job stabil, cu un salariu stabil, și e o muncă frumoasă, în care ești respectat”, își explică atacantul alegerea. Elev în al doilea an ”Moro” așteaptă ca din vară să înceapă noul servici. ”Învăț legislația în vigoare, autoapărare, conduita morală, cum să te comporți în momente decisive… tot ce ține de poliție. Mai am cinci luni de școală, în funcție de medie și locurile scoase ești repartizat. Poate să fie Tulcea, poate să fie Jimbolia”, precizează Bogdan Moroșan.

Obișnuit să atace buturile adverse, timișoreanul va fi acum apărător al frontierei și va avea mult de lucru: ”Am înțeles că se preconizează 1,8 milioane de migranți care vor trece prin România în acest an”.


În continuare fostul fotbalist profesionist își propune să urce trepte în noua carieră și pentru asta va urma probabil cursurile unei Facultăți de Drept. ”E normal să mă gândesc mai departe la viitor. Sunt subofițer, vreau să devin ofițer, și de ce nu, peste foarte mult timp, chestor, vom vedea ce va fi. Sunt multe posibilități în acest minister”, conchide Bogdan.

”Moro” nu a renunțat de tot la fotbal, doar că sportul a devenit o activitate mai mult de plăcere. El făcând naveta în weekend pentru a juca la Șag în Liga a IV-a Timiș, precum și la o formație de minifotbal din Timișoara. ”Fac un efort, îmi mențin sănătatea și-mi aerisesc creierul”, mai spune tânărul de 25 de ani.

Acesta are un sfat dur, dar sănătos pentru jucătorii care ajung să aibă perspective limitate în Liga a III-a la 20 de ani. ”Lăsați-vă de fotbal și apucați-vă de altceva pentru că nu aveți niciun viitor. Am și eu foști colegi, care m-au ascultat, unul dintre ei a intrat la poliție. Mai bine decât să zici că joci fotbal și să iei 15 milioane pe lună. Ce vor face la 35 de ani când se lasă? Se apucă să lucreze în fabrică?”, se întreabă retoric Bogdan Moroșan.

Generație irosită

În ultimii ani tot mai mulți tineri jucători români renunță la fotbal din cauza nesiguranței financiare și își schimbă meseria. Printre aceștia figurează și nume consacrate pe Bega, precum Răzvan Trandu și Cristian Boldea, care au evoluat în Liga I la ACS Poli. Generația 1992 a Politehnicii, cea care a cucerit titlul național atât la juniori B, cât și la juniori A, doi ani mai târziu, e risipită aproape complet. Bogdan Moroșan nu se miră că majoritatea colegilor săi s-au lăsat sau activează doar la nivelul Ligii a III-a, precum Gelu Velici sau Marian Fuchs (ambii Sebiș), în timp ce Mădălin Stancu e cel ”mai sus”, joacă în B la ASU Poli.

Cei trei au avut de-a face doar tangențial cu fotbalul din elită. ”Să ne uităm la cazul nostru, am fost dubli campioni naționali, fără mine ei au mai luat o dată campionatul, au bătut Viitorul în finală! Noi toți am avut valoare, talent nativ, dar nu am avut nici ajutorul clubului. Acesta își aducea jucători pe comisioane și noi am fost dați la o parte pentru că nu am fost văzuți ca un sac de bani”, a concluzionat ”Moro”.

Bucurie alături de juniorii B ai Politehnicii

”Sunt mulți jucători foarte slabi, care au avut impresari foarte tari, din această cauză îi vezi pe unii acum în Liga I”, Bogdan Vasile Moroșan

C.V. Bogdan Vasile Moroșan (6.03.1992, Timișoara)

2008-09 Poli Timișoara – Campion național cu juniorii B

2009-10 Poli II Timișoara (Liga a III-a)

2010-11 Petrolul Ploiești – promovare în Liga I

2011-12 FC Hunedoara (Liga a III-a)

2011-12 ACS Recaș – promovare în Liga a II-a

2012-13 Millenium Giarmata (Liga a III-a)

2013-14 Holstein Kiel II (Germania)

2014-15 Millenium Giarmata (Liga a III-a)

2014-15 Progresul Racovița (Liga a IV-a)

2015 – prezent Timișul Șag (Liga a IV-a)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.