Marius Stănuș: „Oboseala și nerespectarea procedurilor duc la accidente când sunt folosite...

Marius Stănuș: „Oboseala și nerespectarea procedurilor duc la accidente când sunt folosite arme de foc”. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să tragi într-un poligon autorizat VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Armele de foc și pasiunea pentru tirul sportiv au fost în centrul ediției din această seară a emisiunii PRESSALERT LIVE. În studioul HDV a fost invitat Marius Stănuș, președintele Clubului Sportiv Argus MAG, care a explicat și celor care încă nu au tras cu o armă ce condiții trebuie să îndeplinească atunci când se gândesc să meargă într-un poligon de tragere.

„Prima condiție atunci când cineva se decide să facă o sesiune de tragere într-un poligon privat, autorizat, este să aibă 18 ani împliniți, să aibă un document de identitate asupra sa. A doua condiție e să nu fi consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise, iar până acum, din 2011, nu au existat astfel de cazuri. În schimb sunt foarte multe persoane care ajung în poligon și au o stare emotivă, de neliniște, care vine din emoția că va trage cu arma. Trebuie făcută o tranziție din partea instructorului către cel care va trage cu o armă. De fiecare dată, orice calificare ai avea, în spatele tău va fi un instructor, care are rolul de a supraveghea legalitatea activităților de desfășurare a acțiunii. Au fost persoane care au venit la poligon, au tras câteva focuri de armă, cazuri izolate, dar s-a întâmplat ca după 5 cartușe să spună că nu-și mai doresc să tragă. În bazele noastre mergem pe aspectul de mânuire responsabilă și de dezvoltare a capacităților sportive de tragere. Acum bărbații nu mai fac armată. În momentul în care ajungem în poligon, se întâmpla ca din 13 bărbați niciunul să nu fi făcut pregătirea militară.


Cred, totuși, că serviciul militar ar trebui să fie măcar opțional, dacă nu obligatoriu”, și-a expus părerea Marius Stănuș, președintele Clubului Sportiv Argus MAG.

Invitatul PRESSALERT LIVE din această seară nu a ezitat să dezvăluie momentele care i-au dezvăluit pasiunea pentru arme. „Pe timpul regimului communist exista un program numit Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Țării (PTAP). De la 16 ani, tinerii, tinerii în cadrul acestui program, executau și ședințe de tragere cu arme de calibru 5,6. Mergeai in poligon și trăgeai 5-10 focuri. În perioada comunistă, copii fiind, vedeam la televizor filme cu războaie, cu români care băteau nemții etc. De acolo a venit pasiunea, am învățat ce înseamnă mânuirea responsabilă a unei arme de foc. Ulterior, am făcut armata, iar după m-am angajat în cadrul jandarmeriei, unde am putut să trag mult cu arma”, a spus Marius Stănuș.

Președintele CS Argus MAG a ținut să evidențieze faptul că „atunci când se folosește o armă de foc o regulă nu trebuie încălcată niciodată! Arma trebuie tratată de fiecare dată ca și cum e încărcată, chiar dacă a fost verificată”. În ceea ce privește denumirea de Argus MAG, Marius Stănuș a specificat că: „Argus este zeul care nu închide ochii niciodată, al mitologiei grecești, în timp ce MAG sunt niște inițiale în timp ce poligonul MAG Tehnica a fost denumit după baza tehnică și aceste inițiale despre care am spus anterior”.

Marius Stănuș nu a ezitat să menționeze și motivele pentru care apar accidente chiar și în cazul celor experimentați cu armele de foc. „De-a lungul timpului am fost în câteva situații în care, nu neapărat din cauza mânuirii iresponsabile a armelor, dar și rutina poate să facă pagube pe fondul unei stări de oboseală. Neglijența apare pe fondul nerespectării procedurilor. Procedurile sunt făcute pentru a fi respectate, atunci funcționează. Când nu respecți o procedură dai curs tuturor relelor ce se pot întâmpla”, a specificat Marius Stănuș, președintele Clubului Sportiv Argus Mag, la PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.