Minele Lupeni și Lonea vor intra pe un program de închidere începând...

Minele Lupeni și Lonea vor intra pe un program de închidere începând cu anul 2019. Vezi când va fi oprită activitatea

0
DISTRIBUIȚI

Minele Lupeni și Lonea, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), vor intra pe un program de închidere începând cu ianuarie 2019, activitatea celor două exploatări de huilă din Valea Jiului urmând să se prelungească până în anul 2027, când vor fi închise total, a declarat marți, președintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

Potrivit acestuia, între Ministerul Energiei, Confederația Meridian și Sindicatul „Muntele” — reprezentativ la nivelul CEH a fost semnat un acord prin care programul de închidere a celor două exploatări miniere a fost prelungit din anul 2024 până în 2027.

De asemenea, în baza acordului, cele două mine vor putea accesa ajutor de stat, fapt care va impune, ulterior, și concedieri de personal.


Numărul persoanelor ce vor fi disponibilizate nu este însă stabilit, deocamdată.

„Până în anul 2018 nu se închide niciun abataj, nici la Lonea, nici la Lupeni. Actuala variantă înseamnă accesarea unui ajutor de stat și va determina concedieri de personal. Ele vor fi făcute după ce va apărea hotărârea de guvern ce va reglementa folosirea ajutorului de stat”, a declarat liderul sindical.

El a precizat că Sindicatul „Muntele” va negocia cu conducerea CEH modificarea contractului colectiv de muncă, în sensul în care va solicita introducerea de plăți compensatorii pentru personalul care va fi disponibilizat, deoarece acum aceste beneficii nu figurează în contract.

După intrarea minelor Lonea și Lupeni în programul de închidere, CEH va mai rămâne cu exploatările de huilă Livezeni și Vulcan.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.