Ruga de Rusalii, tradiție în Banat. Vezi cum se pregătesc bănățenii pentru...

Ruga de Rusalii, tradiție în Banat. Vezi cum se pregătesc bănățenii pentru „goșci” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

În ziua de Rusalii, ziua Pogorârii Sfântului Duh, unul din cele mai importante praznice religioase ale ortodocșilor, în numeroase localități din întreg Banatul ale căror biserici au hramul în această zi, locuitorii se pregătesc de rugă, o sărbătoare foarte dragă a satului bănățean. Rugile bănățene, petreceri tradiționale care încep în prima duminică după Paști și la care participă întreaga comunitate, dar care se sărbătoresc și în fiecare familie, durează în unele localități chiar și două-trei zile.

Sărbătoare propusă pentru patrimoniul UNESCO

Ruga, numită pe alocuri Nedee, este o sărbătoare specifică Banatului, religioasă și deopotrivă laică, ale cărei începuturi se pierd în negura istoriei dar care era deja menționată în secolul al XVIII-lea. Față de sărbători ale hramului bisericii din alte zone ale țării, ruga din Banat are anumite particularități precum participarea la serviciul religios, ofranda adusă morților și pomenirea acestora, întrunirea întregii familii, inclusiv a celor plecați din sat, masa îmbelșugată în familie și petrecerea întregii comunități, care îi dau un caracter specific, în Banat sărbătoarea având mai mult fast decât în alte părți.

Ruga bănățeană, o sărbătoare atractivă și pentru turiștii iubitori de folclor și tradiții populare, este o marcă culturală înregistrată în anul 1994 de Societatea Culturală Banatul, în organizarea căreia au avut loc mai multe manifestări ale acesteia în străinătate, printre care cea din anul 2009 la Paris unde s-a bucurat de mare succes, și a fost propusă să intre în patrimoniul spiritual UNESCO.

Pregătiri pentru „goșci”

Localnicii din satele în care are loc ruga, în ziua în care a avut loc sfințirea bisericii, își invită rudele și cunoștințele apropiate din așezările vecine sau mai îndepărtate, în ultima vreme chiar din străinătate, la această sărbătoare considerată în viața comunităților rurale la fel de importantă ca Paștele sau Crăciunul. Este ziua în care mulți timișoreni dar și alți bănățeni sunt oaspeți în satele în care au rude sau prieteni, pentru a participa alături de aceștia la această zi în care bucuria și buna dispoziție îi însuflețește pe toți.

Cu mai multe zile înainte de rugă, în așteptarea invitaților cunoscuți în Banat sub numele de “goșci”, femeile încep pregătirile, fac curățenie generală în case și se îngrijesc ca masa cu “zupa” de găină, sarmale și prăjituri, în jurul căreia se adună cu toții, să fie cât mai bogată. În Banatul montan există obiceiul ca în ziua rugii, femeile să meargă dimineața la cimitir, pentru a aduce o ofrandă morților iar masa din ziua de rugă este destinată și morților familiei.

Ruga la biserică, în familie și în sat

În ziua rugii care are loc la sărbătoarea Rusaliilor, în biserică se așează crengi de copaci înfrunziți și iarbă, ca simbol al bogăției darurilor Duhului Sfânt, iar credincioșii iau acasă ierburile sfințite, din care împletesc coronițe. Preotul ține o slujbă religioasă deosebită, apoi participanții se îndreaptă, după ritual, în acompaniamentul muzicii, spre căminul cultural sau spre un alt loc amenajat pentru petrecere. Ziua este sărbătorită, deopotrivă, în fiecare casă, unde întreaga familie, împreună cu cei plecați în alte părți, se adună la un loc.

Unul dintre cei mai de vază reprezentanți ai comunității este desemnat, în fiecare an, „nașul” rugii iar de organizarea petrecerii se ocupă „căpărașii”, tineri din sat care umblă din casă în casă pentru a aduna bani pentru tocmirea muzicanților.


Tradiționala horă a rugii, precum și „jocul de pomană”, când familiile celor care s-au săvârșit din viață în ultimul an plătesc muzica pentru a cânta în memoria celui dispărut și împart pomană tuturor celor care joacă, se numără printre cele mai importante momente ale zilei.

Folclor, port popular și obiceiuri ale locului

Petrecerea din sat este însuflețită de spectacole folcorice iar sătenii și invitații acestora, plini de voie bună, se încing la joc, îndemnați de cîntecele populare bănățene de petrecere ale soliștilor și orchestrelor de muzică populară. În această zi este îmbrăcat portul popular de sărbătoare, ruga fiind și un prilej de manifestare a obiceiurilor locului, cu particularități pentru fiecare localitate, chiar dacă, de când se sărbătorește și în orașe sau cartiere ale acestora, li s-au adăugat și alte evenimente precum festivaluri, concerte ale unor trupe pop-rock sau focuri de artificii.

În județul Timiș, ruga se sărbătorește în ziua de Rusalii în câteva zeci de localități răspândite pe întreaga suprafață a acestuia, de la cele aflate nu departe de Timișoara, precum Dumbrăvița, Chevereșu Mare, Moșnița Veche sau Săcălaz, până la sate pitorești din regiunea muntoasă, în marginea județului, precum și în numeroase localități cărășene.

Surse foto: tion.ro, infocs.ro, lugojeanul.ro, sport-turism-dumbravita.ro, opiniatimisoarei.ro, cenad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.