Vestul țării, sub cod portocaliu de caniculă. Vezi unde sunt deschise puncte...

Vestul țării, sub cod portocaliu de caniculă. Vezi unde sunt deschise puncte de prim-ajutor în Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cincisprezece județe din vestul țării intră de miercuri sub avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic, valul de căldură extinzându-se în toată țara, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Județele vizate de această avertizare sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Caraș-Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare și Timiș.

Meteorologii avertizează că valul de căldură se va intensifica pe parcursul zilelor de miercuri și joi, urmând ca în cele 15 județe să se instituie o avertizare Cod portocaliu de caniculă.

„Miercuri și joi (2 și 3 august), valul de căldură se va intensifica și va cuprinde toată țara. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unități, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade. În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade”, precizează ANM.

Pentru restul țării, meteorologii au emis Cod galben de caniculă, subliniind că în nordul și estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia și Dobrogea, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35-37 de grade Celsius.

Valul de căldură va persista și la sfârșitul săptămânii, precizează meteorologii.

În Timișoara, punctele de prim ajutor activate în perioada cu temperaturi foarte ridicate sunt stabilite la Poșta Mare, în piețele 700 și Iosefin, dar și în clădirea Operei. În Lugoj, punctul de prim ajutor va fi deschis în incinta clădirii Casa Sindicatelor. Programul acestora este de luni pina vineri, în intervalul orar 11.00 – 17.00.

De asemenea, Primăria Deva a organizat, pentru miercuri și joi, patru puncte stradale în zone intens circulate ale orașului – Poșta Veche, Piața Centrală, zona Astoria și zona Miorița – unde populația va primi apă îmbuteliată, în caz de nevoie, în cadrul măsurilor de prevenire a efectelor temperaturilor ridicate.

În Arad, traficul de mare tonaj (peste 7.5 tone) pe drumurile județene este interzis în intervalul orar 8.00 – 20.00. Restricția rămâne valabilă până la reevaluarea situației de către Consiliul Județean Arad

Iată recomandările DSPJ Timiș pentru perioadele cu temperaturi ridicate și disconfort termic:

• Evitati expunerea la soare in intervalul orar 11.00 – 18.00
• Purtati imbracaminte lejera, din tesaturi cit mai subtiri, in culori deschise si incercati sa acoperiti intreg corpul pentru a proteja pielea de arsurile solare.
• Purtati accesorii necesare in aceasta perioada, respectiv ochelari de soare, palarii, esarfe
• Evitati sa circulati pe distante lungi si expuse complet soarelui.
• Beti zilnic intre 2- 2,5 litri de apa, de preferinta apa plata, fara a astepta sa apara senzatia de sete.
• Consumati cit mai multe fructe si legume in stare cruda (salate), iaurt si lapte batut, in general optati pentru o alimentatie usoara si daca este posibil evitati alimentele prajite.
• Reduceti consumul de cafea, evitati bauturile carbogazoase si alcoolul
• Optati pentru dusuri cu apa calda (nu fierbinte, nu rece) si mentineti o riguroasa igiena personala.
• Evitati efortul fizic pe parcursul zilei, mai ales cînd temperaturile depasesc gradul de confort pentru organism
• Evitati consumul crescut de zahar
• Persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa ramina acasa pe timpul zilei si sa consulte medicul de familie, respectiv cel curant, pentru adaptarea schemei de tratament, daca conditiile cer acest lucru.
• Supravegheati cu mare atentie copiii.


Nu-i lasati sa se joace in plin soare, la ore cu temperaturi ridicate sau in zone aglomerate. De asemenea, hidratati-i cu atentie.
• Aerisiti locuintele/incaperile dimineata si seara dupa care inchideti ferestrele si folositi draperii sau jaluzele in culori deschise.
• Folositi lumina artificiala cit mai putin si numai acolo unde este necesar.
• Adaptati aparatele de aer conditionat la o temperatura cu 5 grade mai mica decit temperatura ambientului.
• Pastrati contact permanent cu persoanele pe care le stiti a fi bolnave, singure sau cu probleme mari de adaptabilitate termica.
• Verificati zilnic prospetimea alimentelor gatite si pastrate la rece.
• Verificati prospetimea alimentelor cumparate.
• Evitati consumul de dulciuri cu crème si alimente cu sosuri si maioneza.
• Inchideti orice aparat electro – casnic de care nu aveti nevoie.
• In cazul unui disconfort fizic prelungit (stare febrila, dureri persistente etc) luati legatura cu medicul de familie.

Recomandările sînt adresate intregii populatii insă sînt vizate mai ales persoanele vîrstnice, bolnave cronic si copiii. Corpul medical atrage atentia asupra faptului ca in timpul verii, respectiv perioadele cu temperaturi ridicate termic ( peste 33 de grade C) se produce o creştere corespunzatoare a transpiratiei, care, de regulă, are rol de regulator termic şi care împiedică supraîncălzirea corpului. Odata cu apa, organismul mai pierde si saruri minerale si vitamine si este, astfel, expus mai usor la consecinte negative. Principalele simptome in astfel de situatii ar fi: oboseala fizica si psihica, stare de disconfort, iritabilitate, greaţă, vărsături, cefalee (dureri de cap) ameţeli, leşin, dureri musculare, insomnie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.