Maxim Vengerov, unul dintre cei mai buni muzicieni ai lumii, concertează la...

Maxim Vengerov, unul dintre cei mai buni muzicieni ai lumii, concertează la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

Cunoscut în mod universal drept unul dintre cei mai buni muzicieni ai lumii, numit adesea cel mai mare interpret la coarde din lumea de astăzi, câștigătorul premiului Grammy, Maxim Vengerov, va concerta la Timişoara, evenimentul urmând să se desfăşoare miercuri 20 septembrie, de la ora 19.00, la Filarmonica Banatul.

Artistul se bucură totodată de recunoaștere internațională ca dirijor, fiind și unul dintre cei mai solicitați soliști din întreaga lume a muzicii clasice.

Născut în 1974, și-a început cariera ca solist violonist la vârsta de 5 ani, a câștigat concursurile internaționale Wieniawski și Carl Flesch la vârsta de 10 și respectiv 15 ani, a studiat cu Galina Tourchaninova și Zakhar Bron, a realizat prima sa înregistrare la vârsta de 10 ani și a continuat să înregistreze la scară largă pentru case de discuri de înaltă calitate, printre care Melodia, Teldec și EMI, câștigând premiul Grammy și fiind distins artistul Gramophone al anului.

Neobosit în căutarea de noi mijloace de expresie creativă, Maxim Vengerov s-a lăsat inspirat de numeroase stiluri muzicale, printre care baroc, jazz și rock, iar în 2007 a călcat pe urmele mentorilor săi, Mstislav Rostropovich și Daniel Barenboim, îndreptându-și atenția spre dirijarea de orchestre. Din acel an, Maxim Vengerov a dirijat orchestre importante din întreaga lume, inclusiv pe cele simfonice din Montreal și Toronto, iar în 2010 a fost numit primul dirijor șef al Orchestrei de Festival de la Gstaad.


A continuat studiile cu Yuri Simonov, exponent al școlii dirijorale ruso-germane, și a absolvit ca dirijor în iunie 2014 cu diplomă de excelență din partea Institutului de la Moscova a lui Ippolitov-Ivanov.

În ultimele sezoane, Maxim Vengerov a interpretat în calitate de solist sau și-a demonstrat măiestria ca dirijor alături de o serie de orchestre importante, printre care Filarmonica din New York, Filarmonica din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Simfonică BBC, Orchestra de Teatru Mariinsky, Orchestra Simfonică din Chicago, interpretând de cele mai multe ori un concert major de vioară în prima jumătate și realizând o lucrare simfonică în cea de-a doua, incluzând Scheherazada lui Rimsky-Korsakov, în care interpretează solo-uri de vioară.

Una dintre cele mai mari pasiuni ale lui Vengerov este predarea și încurajarea tinerelor talente, ocupând diverse poziții de predare în întreaga lume și fiind în prezent ambasador și profesor invitat la Academia de Muzică Menuhin din Elveția (IMMA), iar, din septembrie 2016, profesor de vioară Polonsky la Colegiul Regal de Muzică din Londra – principalul conservator din Marea Britanie. În 1997, Maxim Vengerov a devenit primul muzician clasic numit Ambasador al Bunăvoinței Internaționale de către UNICEF, lucru care i-a permis să continue să inspire copiii din întreaga lume prin muzică. În acest rol al binefăcătorului, a interpretat pentru copiii și comunitățile dezavantajate din Uganda, Thailanda, Balcani și Turcia, ajutând în același timp la strângerea de fonduri pentru numeroase programe asistate de UNICEF. Este, de asemenea, patronul proiectului MIAGI din Africa de Sud, proiect care conectează copiii cu diferite origini etnice prin muzică.

Maxim Vengerov a primit numeroase premii, inclusiv Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare – solist instrumental (cu orchestra) (2003), două premii Gramophone (1994, 1995), un Classical Brit Award (2004), cinci premii Edison Music Classical 1998, 2003, 2004), două premii ECHO (1997, 2003) și un premiu Crystal din partea Forumului Economic Mondial (2007) – premiu care onorează artiștii care și-au folosit arta pentru a îmbunătăți starea lumii.

Alături de Maxim Vengerov se va afla şi Vag Papian (pian), iar concertul este inclus în cadrul ediţiei 2017 a Festivalului George Enescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.