Spectacolele lunii octombrie pe scenele timișorene

Spectacolele lunii octombrie pe scenele timișorene

0
DISTRIBUIȚI

Piesa cu care teatrul german din Timișoara a deschis noua stagiune este o premieră, “Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” de Gabriel García Marquez, pusă în scenă de Yuri Kordonsky, care este programată și în prima zi a lunii octombrie, în sala teatrului.

În versiunea scenică a spectacolului se regăsesc trei povestiri ale scriitorului sud-american, “Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet”, “Un domn foarte bătrân cu niște aripi uriașe” și „Ochi de câine albastru”, în care teme din viața reală se îmbină cu elemente fantastice și crează acea lume magică pe care a creat-o Marquez în scrierile sale.

În perioada 6-13 octombrie, teatrul german este gazdă a celei de-a VII-a ediții a Festivalului European de Teatru Eurothalia, la care vor participa companii importante de teatru și dans din Europa, majoritatea în premieră în România. “Ultima Vez” și „Les ballets C de la B” din Belgia vor fi prezente la Timișoara cu spectacole de dans contemporan care au avut turnee în întreaga lume iar compania “Motus” din Italia va prezenta un spectacol de sunet exploziv. “Centrul Cultural Onassis” din Grecia va fi prezent cu un spectacol de teatru documentar despre migrație și discriminare iar “Señor Serrano” din Spania, cu un spectacol de animație live. Companile germane “Gob Squad” și „Markus & Markus” vor veni cu un spectacol axat pe improvizație și interacțiune cu spectatorii, și cu o adaptare provocatoare a unui text clasic.

Programul include și seria de evenimente “Eurothalia Xtension”, organizată împreună cu Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, care este concentrată pe opera celebrului regizor Eugenio Barba și a companiei “Odin Teatret” din Danemarca și cuprinde două spectacole, două proiecții de film, două demonstrații de lucru, un masterclass dedicat actorilor și un atelier axat pe implicarea comunitară. Această ediție a festivalului, intitulată “Limite”, își propune să descopere puterea pe care o are teatrul asupra schimbării percepțiilor și a anulării frontierelor, să exploreze noi tipuri de spații și forme de teatru, să arate actualitatea artistică și să vorbească despre lucruri care contează.

Tot în prima zi a lunii octombrie, sala Studio a teatrului maghiar va găzdui recenta premieră “Wiener Waltzer”, o piesă care încearcă să dea răspunsuri unor probleme morale ale lumii contemporane, îmbinând comicul de situație cu tragicul unor destine individuale. Piesa, scrisă în anii ’70, e pusă în scenă de Szász Enikö și reunește pe scenă lase actori ai trupei timișorene și doi artiști invitați.

Teatrul maghiar va găzdui în sala Studio, în 2 și 3 octombrie, a XVII-a ediție a Zilelor Filmului Maghiar, care vor prezenta o selecție a celor mai recente filme de artă, premiate la diferite festivaluri internaționale. Prima zi a festivalului va începe la ora 17,30 cu filme realizate în tabăra de creație Filmtett workshop, urmate de un film documentar, “Kanzoli Wanted”, de la ora 19,00, și de un lungmetraj, “Cetățeanul”, de la ora 21,00. În 3 octombrie, la ora 17,30, va fi prezentat filmul documentar “Ce e cu circul ăsta?” iar la orele 19,00 și 21,00 sunt programate două lungmetraje, “Puțul” și “Cu inima curată”. Filmele sunt subtitrate în limba română sau limba engleză iar intrarea este liberă.

În 13 octombrie, primul spectacol montat în România al regizorului de teatru Árpád Schilling, “Exit”, o coproducție a teatrului maghiar din Timișoara cu teatrul clasic “Ioan Slavici” din Arad și teatrul național din localitatea sârbă Sombor, va fi prezentat la București, în cadrul Platformei Internaționale de Teatru. Regizorul, premiat de Uniunea Teatrelor Europene, a fost nominalizat de Comitetul Național pentru Securitate din parlamentul maghiar, alături de alte două personalități ale vieții publice din Ungaria, drept o amenințare față de democrația maghiară, deoarece a criticat regimul lui Viktor Orbán, limitarea libertății de expresie, corupția din țară și deschiderea Budapestei către Moscova.

Până la sfârșitul lunii, pe scenele timișorene și în cadrul mai multor evenimente din țară și străinătate mai sunt programate reprezentații cu spectacole de succes din stagiunea trecută: “Scufița Roșie”, care va fi jucat și în cadrul Fux Feszt de la Oradea și la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii “Sub bagheta lui Merlin”, „Shakespeare, Sonnet 66”, prezentat, de asemenea, la Kragujevac în cadrul JoakimInterFest, a conferinței internaționale “Teatrul și politica” și la festivalul de teatru clasic “Toamna teatrală”, „Moliendo Café”, la festivalul “Eurothalia” și la „Colocviul Teatrelor Minorităților Naționale”, “Improvizația de la Versailles sau casa maimuțelor” la Festivalul Național de Teatru.

Opera timișoreană începe luna octombrie cu musicalul “My Fair Lady” de Frederik Loewe, urmat de spectacolul de operetă „Liliacul” de Johann Strauss, ambele interpretate în limba română.


Timp de o lună, între 15 octombrie și 15 noiembrie, se va desfășura cea de-a XLII-a ediție a festivalului internațional „Timișoara Muzicală”, care va debuta cu opera „Turandot” de Giacomo Puccini. În luna octombrie, iubitorii de operă vor mai putea vedea în cadrul festivalului musicalul „Scripcarul pe acoperiș” de Jerry Bock și operele „Tosca” de Giacomo Puccini și „Traviata” de Giuseppe Verdi, ambele cântate în limba italiană și titrate în limba română.

Teatrul național prezintă spectacolele „Aeroport”, „Oxigen”, „Ce vine după”, „Cloaca”, „Daddy”, „Canicula” și „M-am hotărât să devin prost” în sala studio „Uțu Strugari”, „Frați”, „Rambuku” și „Vorbește cu mine” în Sala 2, „De ce iubim femeile” și „Proștii sub clar de lună”, în sala mare a teatrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.