Spectacolele lunii septembrie pe scenele timișorene

Spectacolele lunii septembrie pe scenele timișorene

0
DISTRIBUIȚI

O dată cu venirea toamnei, teatrele timișorene se pregătesc de o nouă stagiune, în care vor oferi publicului mai multe premiere dar și posibilitatea de a vedea sau revedea spectacole de succes din stagiunile trecute.

Stagiunea teatrului național începe în 15 septembrie, cu premiera națională „Rambuku” de Jon Fosse, care va vedea luminile rampei în Sala 2 din Parcul Civic, de la ora 19.00, o a doua reprezentație urmând să aibă loc în ziua următoare. Spectacolul, regizat de Mihai Măniuțiu, vorbește despre felurile în care dragostea supraviețuiește materiei, spațiului și timpului, și a fost prezentat în avanpremieră la mijlocul lunii iulie.

În această lună, teatrul național va mai avea reprezentații cu câteva dintre cele mai remarcabile spectacole din repertoriul său: „De ce iubim femeile”, o adaptare a cărții lui Mircea Cărtărescu, „Hamlet” după W. Shakespeare, „Say it now!”, o coproducție a teatrului timișorean cu compania „B. Valiente” din Oslo, „Sarea în bucate”, o adaptare a basmului lui Petre Ispirescu, comedia neagră „Frați”, „M-am hotărât să devin prost”, „Canicula” și „Avioane de hârtie”.

Prezent în 17 septembrie la Tranzit Feszt, festival internațional multicultural de teatru desfășurat la Satu Mare, cu spectacolul „Biedermann și incendiatorii” de Max Frisch, teatrul german începe noua stagiune în 30 septembrie, la ora 19.30, cu premiera „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet”, pusă în scenă după tulburătoarea povestire a lui Gabriel García Márquez, în care candoarea sufletească se amestecă cu mizeria umană în vârtejul vieții, într-o stranie împletire a realului cu imaginarul. Spectacolul este supratitrat în limba română.

Teatrul maghiar pune la dispoziția spectatorilor noile abonamente Kult Kard, la același preț și cu aceleași facilități din stagiunea trecută, va include o invitație la fiecare premieră, bilete la jumătate de preț pentru spectacolele din cadrul Festivalului Euroregional Timișoara TESZT și la spectacolele invitate. Posesorii unui astfel de abonament vor fi invitați și la spectacolul de gală pentru aniversarea a 65 de ani de existență a teatrului, vor avea privilegiul de a vota cei mai buni actori ai stagiunii și vor participa la petrecerea organizată la finalul acesteia.

Prima premieră la care posesorii de Kult Card au prioritate este „Wiener Waltzer”, după un text de Görgey Gábor, în regia lui Szász Enikö, o comedia neagră care va vedea luminile rampei în 21 septembrie, în sala Studio.


Printre regizorii invitați să monteze spectacole în această stagiune se numără Catinca Drăgămescu, Radu Afrim, Kedves Emöke, Kocsárdi Levente, Traian Săvinescu, Tom Dugdale iar pe lângă spectacolele puse în scenă de trupa teatrului timișorean, în fiecare lună spectatorii vor avea parte și de câte un spectacol invitat din țară sau străinătate. Pentru cei care nu cunosc limba maghiară, toate spectacolele sunt traduse în limba română, fie la cască, fie supratitrate, pentru ca acestea să fie accesibile unui public cât mai larg.

Deschiderea stagiunii operei timișorene va avea loc în 24 septembrie, cu spectacolul de operă „Carmen” de Georges Bizet, cântat în limba franceză și titrat în limba română, care va putea fi văzut și în ziua următoare. În 29 septembrie, iubitorii de operă vor putea vedea spectacolul „Aida” de Giuseppe Verdi, cântat în limba italiană și titrat în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.