Ovidiu Bunget, președintele CECCAR Timiș, despre „split TVA”: „Cred că vor fi...

Ovidiu Bunget, președintele CECCAR Timiș, despre „split TVA”: „Cred că vor fi probleme de implementare majore” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Modificările propuse de guvern în ceea ce privește încasarea Taxei pe Valoare Adăugată ar putea provoca mari probleme pentru toți cei implicați, de la firme până la stat.

Prezent în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, Ovidiu Constantin Bunget, președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, filiala Timiș, a explicat ce ar putea însemna acest lucru.

„Actul normativ vorbește despre o plată defalcată a TVA-ului, și cred că ar trebui explicat puțin. De exemplu, dacă eu ca societate am o factură de vânzări de 1.000 de lei, plus 19%, înseamnă că eu vând cu 1.190. Statul își dorește ca pentru sumele reprezentând TVA să existe un cont separat, de care contribuabilul să nu se atingă decât în măsura în care ANAF îi dă voie, ANAF încercând astfel să-și crească gradul de colectare a TVA. A fost vehiculată și ideea că e o manevră anti-evaziune fiscală, dar cine face evaziune n-o face cu acte.


Întotdeauna există un decalaj între ceea ce statul își propune și ceea ce colectează. În România diferența dintre ce-și propun autoritățile și ceea ce colectează este de undeva la 40%, pe când în Europa media este de 12%”, a spus Ovidiu Bunget.

Sistemul poate fi deja implementat opțional, începând cu 1 octombrie, și urmează să devină obligatoriu de la 1 ianuarie. Specialistul invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE este de părere că sunt multe de remediat în acest act normativ și că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât au părut la prima vedere, când subiectul a fost dezbătut în Senat, pe un model aplicat deja în Italia. „Cred că se va implementa de la 1 ianuarie, vor merge cu capul înainte. Camera Deputaților este forul decizional, eu sper ca acolo să se intre mai în detaliu și să se perfecționeze, pentru că sunt multe deficiențe cu impact în practică. Cred că vor fi probleme de implementare majore. Dacă eu greșesc, există sancțiuni de până la jumătate din sumă, dacă statul greșește nu este nicio problemă”, a spus Ovidiu Constantin Bunget.

„Sunt alte măsuri care ar putea fi îmbunătățite și care dacă ar fi puse în aplicare ar fi foarte bune pentru România. De exemplu urgentarea conectării caselor de marcat cu serverele ANAF, emiterea facturilor prin aceste servere, în felul acesta tu ca stat ai avea toată informația fără să arunci o greutate pe contribuabil”, este de părere președintele CECCAR Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.