Peste o mie de locuri în clasele profesionale din Timiș, în anul...

Peste o mie de locuri în clasele profesionale din Timiș, în anul școlar următor. De ce facilități beneficiază elevii

0
DISTRIBUIȚI

În județul Timiș vor funcționa, în anul școlar următor, până la 44 de clase profesionale, în care pot fi înscriși peste o mie de elevi. Cei care vor alege învățământul dual după ce termină clasa a VIII-a vor primi o bursă de cel puțin 400 de lei pe lună, iar cei de la clasele profesionale de stat, jumătate din sumă, asigurată de Guvern.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Timiș, au fost propuse de agenții economici aproximativ 14 clase pe învățământ dual, dintre care patru la Liceul Ferdinand, două la Liceul Ungureanu, una la Liceul Coandă, una la Liceul Auto, una la Liceul Electrotimiș, una la Liceul F. S. Nitti, una la Liceul Braniște din Lugoj și una la Liceul Aurel Vlaicu din Lugoj.


De asemenea, în anul școlar următor vor fi formate până la 30 de clase pe învățământ profesional de stat.

ISJ Timiș comunică faptul că agenții economici interesați să contribuie la pregătirea elevilor au putut transmite la Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic solicitările de școlarizare la învățământ dual până la data de 17 noiembrie. Până mâine, toate aceste solicitări vor fi centralizate, iar apoi transmise către Inspectoratul școlar Timiș și unitățile administrativ teritoriale pe raza cărora s-a solicitat școlarizarea la învățământul dual.

“Clasele pe învățământ dual se realizează la solicitarea agenților economici, la fel ca și învățământul profesional de stat, dar implică: încheierea unui contract de parteneriat între unitatea de învățământ, unitatea administrativ teritorială și operatorul economic, contract care stabilește condițiile de colaborare, drepturile și obligațiile părților, precum și costurile asumate de parteneri; contractul individual de pregătire practică, încheiat între elev, respectiv părintele, tutorele sau susținătorul legal al elevului minor, operatorul economic și unitatea de învățământ, contract care stabilește drepturile și obligațiile părților”, transmite ISJ Timiș.

De asemenea, firmele care se implică în învățământul profesional dual au mai multe avantaje, printre care anumite scutiri de impozit. În același timp, companiile sunt obligate să asigure practica elevului și să-i acorde acestuia o sumă lunară, sub formă de bursă, egală cu cea oferită de stat ( 200 lei/lună).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.