Frontiera și dezvoltarea economică, motivele pentru care judecătorii de la Curtea de...

Frontiera și dezvoltarea economică, motivele pentru care judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara sunt ”încărcați” cu un număr uriaș de dosare

0
DISTRIBUIȚI

Judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara au un volum mare de muncă. Doar în 2017, numărul de dosare a crescut cu peste 2.500 față de anul precedent. Astfel, Curtea de Apel Timișoara este a doua cea mai încărcată instanță din țară și prima în ceea ce privește soluționarea dosarelor.

“Din nefericire, cu încărcătura pe judecător depășim cu mult media națională, cu peste 100 de dosare pe judecător. Dar asta relevă, pe de altă parte, efortul extraordinar de intens pe care l-au desfășurat judecătorii împreună cu colegii grefieri și restul personalului conex pentru abordarea și soluționarea acestor dosare”, a explicat judecătorul Cristian Pup, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Timișoara.

Reprezentanții instituției au și o explicație pentru încărcătura mare de dosare: faptul că instanța se află într-o zonă de frontieră și care este dinamică din punct de vedere economic.

“Unul dintre factorii importanți este situarea Timișoarei și a instanțelor arondate într-o zonă de frontieră.


În același timp, este o zonă foarte dinamică din punct de vedere economic. Evident că toți acești factori creează o multitudine de litigii și în materie civilă, și în materie fostă comercială, actualmente cauze de insolvență, cauze de contencios-administrativ, axate nu numai pe așa zisele procese cu taxa de poluare, adică cu importul de mașini second-hand, dar sunt foarte multe litigii determinate de achizițile publice. De asemenea, în penal, fiind zonă de frontieră și unde migrația legală sau ilegală își face simțită prezența, determină o creștere în contencios-administrativ, soluționarea de cereri de azil, dar și în penal, pentru trafic de persoane, de droguri”, a declarat judecătorul Cristian Pup.

Potrivit statisticilor furnizate de reprezentanții Curții de Apel Timișoara, în anul 2017, instituția precum și tribunalele din zona sa de competență – Tribunalul Timiș, Tribunalul Arad și Tribunalul Caraș-Severin, au avut pe rol aproape 70.000 de dosare. Doar la Curtea de Apel Timișoara au fost înregistrate 15.600 de dosare.

“În anul 2017, Curtea de Apel Timișoara a fost o instanță foarte eficientă prin prisma indicatorilor de performanță, dar nu trebuie omiși nici indicatorii de calitate ai activității desfășurate, iar realizarea unui act de justiție de calitate reprezintă obiectivul general al instanțelor judecătorești. (…) Imaginea instanței este în strânsă dependență de modalitatea în care publicul, în general, percepe activitatea de judecată”, a declarat judecătorul Erica Nistor, președintele Curții de Apel Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.